2 Юни, 2012 08:39 2 435 4

Ден на Ботев и геройски загиналите за България

  • 2 юни-
  • ден на ботев

Днес почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. На 2 юни се навършват 136 години от гибелта на поета-революционер. По традиция, и тази година, на 2 юни в 12,00 ч в продължение на 2 минути сирените в цялата страна ще свирят в знак на всенародната почит. При подаването на сигнала пешеходците и пътните превозни средства ще спрат на място до края на звука от сирените.

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път официално през 1901 г., когато на връх Вола присъстват и живи Ботеви четници.

Столична община организира тържествена церемония за отдаване на почит по повод 136-та годишнина от гибелта на Христо Ботев и в памет на загиналите герои за свободата и независимостта на България. Събитието ще се състои пред паметника на поета-революционер в Борисовата градина и ще започне в 11,00 ч. Кметът на София Йорданка Фандъкова ще поднесе цветя на паметника на поета-революционер в Борисовата градина в 10,00 часа. В тържествената церемония ще участва вокална формация „Юлангело” с диригент Йосиф Герджиков и хор „България” с диригент Валентин Бобевски. Водещ ще бъде актрисата Красимира Кузманова. Слово ще изнесе заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Честит празник на господата от ДПС. Искам да напомня на господин Доган и господин Лютфи Местан да не забравят в 12ч. да станат и да почетат паметта на геройски загиналите за свободата на нашата страна.

    Коментиран от #2

  • 2 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Dogan i Mestan sa dostatachno nagli i moje da pusnat i edna salza za zaginali za svobodata na BG.tezi fesove niamat miasto v BG.

    Коментиран от #3

  • 3 edin

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ВИП АМГ":

    болни мозъци
  • 4 ivo

    0 0 Отговор
    xorata sa mreli za nas a nie kvo pak he napravim dana potyr4at mai