Отидете към основна версия

6 851 107

Плевнелиев: Продължаваме да сме в играта за "Фолксваген"

  • завод-
  • "фолксваген"-
  • плевнелиев

България играе по правилата на ЕС, докато Ердоган не го прави

Продължаваме да сме в играта за новия завод на "Фолксваген". На 9-и този месец предстои компанията да обяви новата си визия за развитието на компанията. Ние ще бъдем там и ще говорим отново с ръководството за офертата ни. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017).

„Тази битка не се води по правила и трябва да го разберем. България играе по правилата на ЕС, докато Ердоган не го прави. Това е моята голяма лична битка, защото аз обичам Германия. Давам си сметка, че концернът ще реши, но ако избере Турция, всички ще се запитат, има ли двоен морал? Битката за „Фолксваген“ не е само за икономическия интерес на Германия. Концернът е в Долна Саксония, откъдето посочват, че подкрепят демократичната опозиция в Турция“, подчерта той.

„Ако тази мегафабрика щеше да произвежда продукция за страни, извън ЕС ок, но тя ще внася коли на европейския пазар. За първи път сме на мегапазара и всички знаят, продължаваме да играем тази игра. Аз съм реалист и казвам, че Турция има своите силни страни и не играе по правилата, но ние до последно няма да се предадем. Ще разчитаме и на грешка от страна на Турция“, заяви Плевнелиев.

Той коментира и поредната порция критики към управляващите от страна на наследника си Румен Радев. „За прът път от началото на мандата, президентът Радев стъпи в Българския парламент, където е сърцето на демокрацията. Той усеща, че чистия популизъм няма да сработи. Той трябваше да покаже някакво уважение към формата на българската демокрация. Три години президента няма конкретика, нищо реализирано, има само думи. Радев отиде сега предизборно, за да даде своята заявка, че ще играе мощно, за да покаже, че не се чувства комфортно в институцията. Той иска да се бори за властта в държавата“, смята Плевнелиев.

„Президентът на Република България не управлява държавата, а я представлява“, напомни Плевнелиев. „Той представлява различията в гражданското общество. На държавния глава му отива да има различия по въпросите и да критикува, но той денонощно критикува правителството, но той същ е част от властта. Той не работи за върховенството на закона. Налагането на вето не бива да се прави на инат, на всяка цена, за да покаже че е опозиция. Той не бива да демонстрира, че е опозиция непрекъснато. През мандата си той демонстрира много думи, никаква конкретика, никакво съдържание“, смята предшественикът на Румен Радев.

По думите на Плевнелиев, Радев не предлага никакви идеи на българите. „Той трябва да дава решения. Част е от баланса на демократичната държава. Той трябва да предлага решения. Радев бе единственият, който оплю българското председателство. Така ли се гради демокрация?“, попита политикът.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове