Отидете към основна версия

1 333 15

ДПС: Предизборните кампании да се водят не само на български

  • дпс-
  • местан-
  • български език-
  • майчин език

ГЕРБ, Атака и ВМРО се противопоставиха на предложението

Снимка: БГНЕС

Предизборните кампании да могат да се водят не само на български език. Това предложение обяви депутатът от ДПС Лютви Местан на брифинг в парламента.

Днес от парламентарната група на ДПС са внесли предложения за промяна в Изборния кодекс. Според тях подобно предложение не влиза в противоречие с Конституцията на България.

Става въпрос за необходимостта на предизборни срещи, събрания и митинги при необходимост и ако се осигури превод, да може да се използват и други езици, освен българския, посочи Местан.  По думите му ДПС имат ”съвършено конкретно предложение, с което целим да отпадне ограничението кампанията да се води само на български език.

Подходът ни е изключително прецизен, балансиран и в никакъв случай не е в противоречие с чл. 3 от Конституцията, че официалният език в България е българският, защото конкретната разпоредба е: при необходимост и ако се осигури превод на предизборни срещи, събрания и митинги може да се ползват и други езици, освен българският, подчерта Местан.

Категорично няма да подкрепим предложението на ДПС предизборната агитация да се провежда на друг език, освен официалния по Конституция. Това заяви по-късно пред журналисти депутатът от ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов. „Това за нас е едно много превратно тълкуване за посоки, в които при използване на друг език, освен официалния в предизборна агитация ще се стигне до ситуации, в които дори да има случаи, в които да стават проблеми в места в България, където има смесено население. По никакъв начин няма да подкрепим едно такова предложение”, каза Красимир Ципов.

Претенциите и апетитът на ДПС нямат край. Те уж демонстрират, че са в опозиция, а се опитват да се държат като управляващи и имат своето основание явно, с оглед на отношенията им с ГЕРБ. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „Атака” Павел Шопов.

По повод това, че от ДПС се аргументираха, че голяма част от населението не говори български език, а Лютви Местан заяви, че дори неговите родители са от тези хора, Шопов коментира: „Вместо - тези хора да научат български, те се държат в изолация и дори г-н Местан, който претендира, че говори български добре и дори прекрасно понякога, не ги е научил. Вината е на г-н Местан и на тези, които не са направили необходимото - тези хора да научат официалния език на държавата, в която живеят. ДПС и подобни сили на ДПС от най-различно естество не го правят нарочно, за да ги държат в невежество и настрана от истинските проблеми в държавата, да могат да ги манипулират и да ги използват като послушен електорат”, каза Павел Шопов.

ВМРО остро се противопоставя на изявленията на Лютви Местан за необходимост от използване на езици, различни от българския, в предизборна кампания, съобщиха воеводите в официална декларация.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове