Last news in Fakti

26 Юни, 2012 09:46 1 089 8

Местан: Европа поощрява използването на майчини езици в предизборни агитации

  • местан-
  • дпс-
  • фидосова-
  • агитации
Местан: Европа поощрява използването на майчини езици в предизборни агитации - 1
Снимка: БГНЕС

 

"Когато преценим, че е необходимо, ние предаваме в резюме основните послания и бързаме да ги преведем и на български". Така Лютви Местан обясни пред bTV предложението на ДПС за промените в изборния закон, които да позволи агитацията на майчин език.

По думите на Лютви Местан е много важно да се уточни, че тук не говорим просто за турски, а на „други езици” освен българския.

„Свободата на словото има два вектора – правото да изразяваш мнение и правото да получиш информация. Европа не забранява, а поощрява използването на майчини езици в предизборни агитации”, коментира Лютви Местан.

 

Според Искра Фидосова от ГЕРБ ползването и изучаването на български е право и задължение на българските граждани.

"Не е оправдание, че някой не знае български, за да се налага позволяването на агитация на чужд език. Ако допуснем да се води агитация на различен от българския език, това крие опасност гражданите да не разберат агитацията. Това може да доведе до напрежение на определени общностни групи в българското общество", коментира Фидосова.

От ДПС обаче приемат забраната за агитация на майчин език като дискриминация, което, според Лютви Местан, можело "да ни изкара от Европа". С отхвърлянето на предложените от ДПС промени се казвало "не" на един европейски стандарт.

"Казвате, че посланието би останало неразбрано, ако е на майчин език. Но ние се сетихме за това, така че предложението ни е това да се прави при необходимост и при осигуряване на превод", заяви Лютви Местан.

Не само в предложението за агитация на майчин език, но и в другите предложения на ДПС за промени на изборния кодекс, Искра Фидосова съзря лични интереси.

"ДПС предлага премахването на принципа за уседналост, агитация на майчин език, промени по отношението на формиране на секции в чужбина, по големи правомощия за консула, както и искат да отпадне текста, който казва, че мандатите ще се формират въз основа на актуализирани прогнозни данни на НСИ. Всичките предложения на ДПС ги обслужват конюнктурно”, заяви Искра Фидосова.

За да се защити предложенията, Лютви Местан изтъкна, че най-сигурният показател, по който трябва да се формират избирателните райони, броят на мандатите, са данните от последното преброяване.

"Вие искате това да става на базата на прогноза. Това е риск, защото предполага прекрояване на мандатите", заяви Лютви Местан. По думите му принципът за уседналостта води до невъзможност за някои граждани да гласуват.

Никъде в Европа уседналостта не води до това някой гражданин да не може да гласува", заяви Лютви Местан.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Белев

    4 0 Отговор
    много нагли тези от ДПС... как не ги е срам. възползват се от неграмотните българо-мохамедани и 30 години само крадат - с царя, със станишев и сега продължават. жалко за бедните турци.... дано се усетят следващите 30 години и променят съдбата си....
  • 2 ...

    4 0 Отговор
    Коя Европа насърчава това??? В Германия има над 5-6 милиона турци. На какъв език ги агитират, местане????
    Промените в закона трябва да гласят: Неграмотните нямат право на глас!!! Народните представители се избират мажоритарно!!!!
    Така ще има двоен ефект.
    1. Това ще е стимол за голяма част от населението да научат български!
    2. Ще се прекрати купуването на гласове!
    Само, че на управниците няма да им е удобно така....
  • 3 Захарче

    3 0 Отговор
    Майчин език е този зад вратата на домът в който живеете .
    Извън него на територията на Република България е БЪЛГАРСКИ !
  • 4 Буден

    2 0 Отговор
    Наглостта на ДПС няма граници.Защо не го поставиха тоя въпрос когато бяха на власт с Царя и Станишев-тогава ги беше страх че ще настроят много хора срещу двамата/Царя и Станишев/ и ДПС-то нямаше да участват във властта.Сега са активни защото виждат как расте рейтинга на ГЕРБ и треперят за местата си в парламента.Преди си правеха митингите на Турски,но никой не ги притесняваше-дори бившия президент си затваряше очите,а какво да кажем за правителствата.Сега ги карат да спазват законите и те започват да недоволстват- нека кажат къде другаде им позволяват толкова свободи,както това им се позволява в България!
  • 5 hana

    3 0 Отговор
    Това са глупости, защо тогава в германия няма агитации на турски или други езици. Защо няма телевизия на турски. Аз съм също малцинство, по религия съм еврейка, но съм против подобно нещо. Нека учим езика който е основен в една държава, това е право както е казано но и задължение. Защото едно е религия, а друго е да си гражданин на една държава. Ако незнаеш езика на държавата в която живееш редно е да я напуснещ, а не да правиш политика в нея.
  • 6 кик

    1 1 Отговор
    що бе хора, нека гледаме колко е прогнила системата от вътре и колко е ялова от към глупости, и малоумия абе тва не е държава а име на територия с няколко сибственика и много ратай
  • 7 Захарче

    2 0 Отговор
    Необходимо е всички медии да откажат подобни публикации и репортажи и тогава Господата да си агитират индивидуално/персонално гласоподавателите неразбиращи БЪЛГАРСКИ ЕЗИК . Резултата е ясен .....
  • 8 Пловдив

    2 0 Отговор
    Политическото изчадие дпс когато и да го забранят,все ще е късно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове