Отидете към основна версия

2 861 14

Уволниха дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова (Обновена)

  • всс-
  • мирослава тодорова-
  • бхк
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова.

19 члена на ВСС са гласували за уволнението. Главният прокурор Борис Велчев и председателят на ВАС Георги Колев са излезли ядосани от заседанието и са отказали коментар, предаде БГНЕС.

Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година, този път по предложение на петима членове на ВСС - Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев. Основанието за образуването му беше системно неспазване на сроковете за написване на мотивите на три дела.

По-рано днес ВСС избра за апелативен прокурор на София Ангел Илиев.

"Не бих искал да се бъркам в работата на Висшия съдебен съвет /ВСС/, защото той е избран от предишния парламент. Не мога да коментирам виновността или невинността на съдия Мирослава Тодорова, която днес бе уволнена с решение на същия този ВСС. Но приемам като провокация уволнението на съдия Тодорова само ден преди излизането на Мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред”,  заяви в края на деня пред Агенция „Фокус” премиерът Бойко Борисов.

"Нека се мери с еднакъв аршин, нека всички съдии, които са забавили дела бъдат обекти на дисциплинарни санкции в случаите, когато това е така". Така правосъдният министър Диана Ковачева коментира днешното решение на ВСС да уволни съдия Мирослава Тодорова. "България има много сериозен проблем със забавените дела и това личи по множеството дела в Страсбург. Вчера Министерският съвет реши за 25 000 евро поредно плащане на обезщетения по забавени дела", коментира още тя. Според нея много сериозно трябва да се изследва и въпросът за натовареността на съдиите. Без сериозна оценка на натовареността не може да се преодолеят практиките за премествания, премествания без конкурс, коментира още Ковачева. "Сигналът, който трябва да бъде изпратен е, че не се толерира забавянето на дела и че от тук нататък и други съдии, които имат забавяне следва да бъдат обект на разследване от ВСС. Никой не бива да бъде закрилян и защитаван", заяви тя.

"По време на заседанието на ВСС имаше дискусия по отношение на размера на наказанието, което да бъде наложено", разказа още правосъдният министър. Проф. Анелия Мингова е предложила наказанието да бъде намалено до понижаване в ранг, но тази идея така и не е възприета от останалите членове на съвета и дори не е била подложена на гласуване. "До колкото видях във ВСС няма никакъв спор за това, че са извършени нарушения от съдия Тодорова, а именно, че са забавени дела и едно от тях е с изтекла давност. Това, което беше направено като коментар беше въпросът за превантивния ефект за случаите, когато има такива забавени дела", обясни още министърът.

Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев изрази крайно възмущение от уволнението на съдия Мирослава Тодорова, предаде БНР:

Нямаме съмнение, че ВСС изпълнява политическа поръчка. ВСС изпълнява тази политическа поръчка в края на мандата си, когато много от неговите членове си търсят други постове и няма от кого другиго да ги получат освен от министъра на вътрешните работи. Трябва да сме наясно - Мирослава Тодрова е председател на най-голямата съдийска организация в България. Това е удар не просто върху нея. Това е показно на управляващите, една акция, която цели сплашване на представителите на съдебната власт. Ние ще дадем сериозен отпор, категоричен беше Кънев и допълни, че БХК ще напише писма до редица международни организации, навсякъде, където имаме влияние и възможности да го направим. Призоваваме НПО, професионалните организации на юристите да вземат отношение, защото това е безпрецедентно у нас, каза Кънев. 

Говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова заяви пред националното радио, че уволнението на председателя на Съюза, съдия Мирослава Тодорова е тревожно: В последно време съдия Тодорова  влезе в полезрението на много хора, които Съюзът на съдиите си позволи да критикува - както ВСС, така и представители на изпълнителната власт, включително и министър Цветанов.

Когато една организация се противопоставя на опитите на други власти да се намесят в независимостта на съда, когато си позволява да критикува и ВСС, очевидно всички, които са засегнати, се фокосират върху представителя на тази организация. Не казваме, че съдия Тодорова не е допуснала закъсняване. Но тя в никакъв случай не е единствената. Освен това трябва да се направи сериозен анализ на нейното натоварване. Но, че по този начин се налагат, едно след друго, наказания на човек, който олицетворява противопоставяне на опитите съдът да бъде подчинен, за мен е тревожно. Съдия Куцкова уточни, че решението за уволнение подлежи на обжалване пред ВАС.

Европейската комисия отказа да се ангажира с позиция за уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова с обяснението, че не се занимава с индивидуални случаи. Като подчерта, че не коментира отделния случай, а темата по принцип, говорителят на комисията Марк Грей заяви пред БНР:

Независимостта на съдиите и по-обширният проблем - за дисциплинарните процедури и за това как те се използват и прилагат, беше сред темите, които разглеждахме по време на експертните мисии в България в последните месеци в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. Очевидно дисциплинарните мерки, ролята на Висшия съдебен съвет и процесът по обжалване пред Върховния административен съд, също имат отношение тук.

Марк Грей добави, че независимостта на съдебната система е същностен въпрос и Комисията постоянно подчертава неговата важност.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове