Отидете към основна версия

1 759 1

Съдии протестират пред ВСС (обновена)

  • съдии-
  • протестират-
  • мирослава тодорова-
  • всс
Снимки: БГНЕС

Около 100 души  се събраха пред сградата на ВСС на безпрецедентен протест срещу уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

Магистратите внесоха искане до ВСС да оттегли решението, с което съдия Тодорова бе дисциплинарно уволнена.  Те настояват, че уволнението на Тодорова е безпринципно и е акт на саморазправа. Магистратите по принцип често имат забавени дела, тъй като работата им е много натоварена, обясни съдия Екатерина Николова.

Зад искането, консултирано с юристи, застават съдии от Софийския градски съд, Административен съд – София, Районен съд – София и Върховния касационен съд. В деловодството на ВСС е внесена и вчерашната декларация на Съюза на съдиите в България в защита на Тодорова.

В противен случай, те настояват ВСС да подаде оставка. „Това е срам за нас. Ние не искаме да ни отъждествяват с тези хора”, заявиха магистрати.

Колегите на Тодорова твърдят, че тя научила от медиите, че е уволнена при това в деня, в който била дежурна. Мотивите на решението е изтъкнато именно забавянето на дела от страна на Мирослава Тодорова. На протеста имаше и граждани дошли да изразят несъгласие с начина, по който се кадрува в съдебната система. Те задават въпроса защо съдия Мирослава Тодорова не е била изслушана преди да бъде уволнена.

Говорителят на ССБ Нели Куцкова не прогнозира дали уволнението на Тодорова ще бъде оттеглено.

Правозащитници от БХК прогнозираха, че ако уволнението стигне до Върховния административен съд, то ще бъде отменено, защото има съществен процедурен пропуск – Тодорова не е изслушана. Заместник-председателят на организацията Маргарита Илиева определи уволнението като „политически акт”.

Днес за първи път столични съдии няма да влязат в съдебните зали.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви цитиран от БНР, че уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова може да се тълкува и като провокация. Той подчерта, че всички трябва да са равни пред закона и, когато някой допусне нарушение, институцията, в която работи, трябва да предприеме адекватни мерки. Министърът уточни, че няма представа как ще реагира ЕК. и допълни, че не би искал да коментира в конкретика решението на ВСС. Въпреки това той заяви:

Всеки, който е нарушил срокове, с което е възпрепятствал обективното и справедливо раздаване, смятам, че е задължение на всяка институция, със съответните контролни органи и дисциплинарни производства, да бъдат предприемани действия, с които да се представи институцията в адекватен вид.

Цветанов отново заяви, че няма личен конфликт с Мирослава Тодорова.

Вие знаете много добре, че има едно дело, което беше прекратено от Апелативния съд, защото всъщност 4 години и 9 месеца, доколкото си спомням, бяха забавени мотивите, а ставаше въпрос за отвличане. Не знам в коя институция ръководен служител или служител, който е на висока позиция, би притиснал деловодителя да отчита, че е предал своите задачи, които имал да изпълнява, в случая мотивите, а всъщност те да не са предадени. Представете си за какво става на въпрос.

РЗС поиска ВСС незабавно да подаде оставка

Този състав на ВСС е опасен за здравето на съдебната система. Затова „Ред, законност и справедливост” настоява до избора на нови членове ВСС да не заседава, защото замърсява цялата съдебна система и дава възможност за още по-големи критики от Брюксел.
Ако ВСС не подаде оставка, РЗС ще предприеме още тези дни законодателни инициативи, чрез които да прекрати възможността това компрометирано правителство на съдебната власт да прави безобразия, съобщиха в официално съобщение от централата.
Днес отново стана ясно, че членовете му са загубили доверието както на магистратите, така и на гражданите. Безпрецедентният протест показва, че с дейността си този състав на най-висшестоящият орган в съдебната система е на път да я взриви.
За 5-годишния си мандат ВСС не просто не успя, но даже не се и опита да осигури независимостта на съдебната власт и дори да формулира проблематиката в системата, която контролира. Дисциплинарната практика на ВСС, която несъмнено е хаотична и непоследователна, е само един от многото проблеми на съдебната система. Целият мандат на този ВСС мина само с чрезвичайно оповестяване на скандали а ла Красьо Черничкия или дисциплинарни производства на бързо забогатели съдийски роднини. И е на път да завърши при липса на елементарна прозрачност за истинската цена на кадруването в българската Темида.
Да се разчита само на морал и прозрачни процедури за издигане на членове на ВСС, а после и в дейността им не е достатъчно – съблазните са прекалено силни, интересите са особено големи. Трябва висшият етаж на съдебната система да се преструктурира из основи. А това може да стане само на конституционно равнище. В противен случай съдебната система ще продължи да ерозира, е мнението на РЗС. 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове