Отидете към основна версия

56 530 238

Ексклузивно: В Испания разследват Бойко Борисов за пране на пари (допълнена)

  • бойко борисов-
  • разследване-
  • пране на пари-
  • каталония-
  • испания

В сигнала има доказателства за истинност, според местната полиция

Снимка: БГНЕС

Aвтономните полицейски сили на Каталуния и антикорупционната прокуратура разследват дали министър-председателя на България Бойко Борисов е свързан със схема за международно изпиране на пари с крайна дестинация Барселона, съобщава днес в свой материал испанският вестник "Ел Периодико". Работи се на базата на сигнал, в който има доказателства за истинност, според заключенията на каталунската полиция. Според докладите на полицията фактите сочат към съществуването на престъпна организация.

ФАКТИ използва услугите на професионален преводач, за да бъде напълно коректно предадено съдържанието на материала. Ето какво още се казва в него:

Както жалбата, така и разследванията, до които "Ел Периодико" получава достъп установяват, че облагодетелствано лице от тази предполагаема схема е Борислава Йовчева, бивш български модел, чиято вероятна връзка с Борисов се разглежда. Йовчева и баща ѝ, бивш електротехник, са част от две фирми със седалище в Барселона - "Numin Invest S.L." и "EMA BGS SL", които са получили повече от 5 милиона евро от 2013 г., според каталунската полиция. Според разследването тези суми идват от физически лица, които не пребивават в Испания.

На снимката: Борислава Йовчева

На 20 март 2019 г. каталунската полиция е получили жалба от ГД БОЕЦ, в която се съобщава за въпросната схема. В жалбата се твърди, че Йовчева и семейството ѝ живеели в луксозна къща и се посочва тяхната вероятна връзка с министър-председателя.

Есплугес
Служители на службата за икономически престъпления са наблюдавали и снимали къщата, която са определили като луксозно жилище, намиращо се в района Есплугес де Лобрегат с частна охрана и модерни системи за наблюдение. Разследването е открило, че недвижимият имот е купен за 3 милиона евро през 2013 година. Къщата е с басейн и е на името на Numin Invest S.L., една от двете фирми, които се разследват от каталунската полиция и прокуратура.

Между януари и юни 2013-а, бившият модел (бел. ред. Борислава Йовчева) е била единствен управител на въпросното дружество с капитал 3000 евро. Оттогава този пост заема баща ѝ Георги Йовчев, който е внесъл още 3006 евро. Разследванията са разкрили съществуването на още една фирма EMA BGS SL, собственик на луксозен магазин за дрехи на Пасео Де Грасия (бел.ред. един от най-важните бизнес райони в Барселона). Фирмата е получила постъпления от поне 2 300 000 евро, според разследващите, с произход от офшорна фирма в Кипър. EMA BGS SL, в която са били и бившият модел и баща ѝ, са със седалище в къщата, където семейството живее. Бащата е живял и е бил регистриран в къщата, заедно със съпругата му, дъщеря му и внучката, родена през 2012 г. В докладите на разследващите се посочва, че единственият законен попечител на детето е Борислава Йовчева. В документацията не се посочва друг родител. В сигнала, станал причина за разследването, се посочва, че министър-председателят на България има сантиментална връзка с бившия модел. Той отрича това пред "Евроком". Когато научава за започналото разследване в Барселона, "Ел Периодико" на 13 февруари е изпратил въпроси по случая до кабинета на Борисов, като до този момент не е получил отговор.

На снимката: Къщата в Есплугес де Лобрегат

Доходите на премиера

Полицейските сили са прегледали декларациите за доход на Борисов, за да проверят дали според това, което той е декларирал пред местните власти, той би могъл да си позволи да направи инвестициите, регистрирани към споменатите две фирми. Заключението е, че съгласно декларираните доходи това не би било възможно. След една година разследвания каталонската полиция стига до заключението, че в Каталуния са постъпили инвестиции, които надхвърлят 5 милиона евро. Парите вероятно са пристигнали в Испания като са използвани разследваните две фирми. Служителите не са открили данни, които да сочат, че бившият модел и баща ѝ имат достатъчно законни доходи за да си позволят този начин на живот. В докладите на антикорупционното следствие се напомня, че сигналът сочи, че парите са свързани с недекларирани средства от страна на лица, които заемат високи длъжности в правителството на България. Между тях и Борисов. Поради тази причина властите са поискали от Антикорупционната прокуратура да разследва приходите, данъчните декларации, сейфове, кредитни карти, чекове и други банкови данни на Борислава Йовчева, баща ѝ и още 5 човека.

На снимката: Борисов се поздравява на футболния терен със Станко Йовчев, брат на Борислава. Въпреки твърде съмнителните си футболни качества Йовчев записва близо 20 мача за ЦСКА. Толериран е от собствениците на клуба Димитър Борисов и Иво Иванов, които стоят зад сметопочистващата фирма "Титан". И до днес на нея е поверено част от почистването на София с многомилионни договори. Тук Йовчев е с екипа на Локомотив (Пловдив).

Началото на случая
В края на 2015 г. в България са разпространени записи, в които участват Владимира Янева, председател на Софийски градски съд (2011 - 2015 г.) и съдия Румяна Ченалова. Съдия Янева е била свалена от поста от българското правителство. В записите се чува как тя коментира различни случаи на корупция, злоупотреба с власт и влиянието, което политиците оказват върху правосъдието в България. Също така се съобщава за съществуването на къща в Барселона, която била купена от министър-председателя Борисов, за да настани там своя любовница.

Европейската комисия в свой доклад за България от 2016 г. посочва, че скандалът с тези записи, известен като "Яневагейт" е възобновил съществуващия спор относно състоянието на правосъдната система. Докладът на Европейската комисия сочи, че след многократни искания в полза на независимо разследване прокуратурата и ВСС са огласили за разследвания във връзка със съдържанието на записите. За да бъде правдоподобен процесът е необходимо да се вземат всички мерки, за да бъде гарантирано, че процесът ще бъде проведен по прозрачен и безпристрастен начин. Документацията на ЕК добавя, че на 14 януари ВСС е закрил разследването, въпреки противоречивите обстоятелства. За процеса се изказват съмнения в липса на прозрачност в писмо от Асоциацията на съдиите. През лятото на 2018-а г. в интернет се появява анонимно видео, в което има нови данни за къщата в Барселона. През март 2019 г. случаят достига до каталонската полиция, които оттогава водят разследването.

Порше за 70 000 евро

Каталонската полиция е фотографирала вилата и магазина за дрехи в Барселона през 2019 г. Те са установили, че Йовчева използва луксозен автомобил - бяло Порше Макан. Служителите са я снимали как излиза от вилата с колата. Превозното средство е регистрирано на името на EMA BGS SL, същата фирма, която ръководи магазина за дрехи. В докладите на антикорупционната прокуратура сочат, че автомобилът е оценен на над 70 000 евро и е бил закупен при условия на лизинг през февруари 2017 г. през банка в Барселона. Полицията сочи, че тази вноска влиза в разрез със загубите на магазина и на фирмата, които са почти в състояние на банкрут.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 171 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове