Отидете към основна версия

1 650 28

Прокуратурата призова всичките си служители да дарят кръв

  • даряване-
  • кръв

От центровете по трансфузионна хематология в страната алармираха за значителен спад на желаещите да дарят кръв, който се отчита от началото на месец март

Снимка: Shutterstock

Ръководството на Прокуратурата на Република България се обръща с призив към всички прокурори, следователи и съдебни служители, да се включат в осигуряването на нужните количества кръв и кръвни съставки за лечебните заведения. От ежедневно преливане се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и други. Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

От центровете по трансфузионна хематология в страната алармираха за значителен спад на желаещите да дарят кръв, който се отчита от началото на месец март.

Извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им. Освен това трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции. Във всички центрове по трансфузионна хематология в страната е създадена стриктна организация, така че да се гарантира в максимална степен сигурността на всеки един кръводарител. Всички служители в кръвните бази са снабдени и оборудвани с необходимите предпазни средства.

Желаещите да дарят кръв магистрати и служители, които се намират на територията на столицата, ще могат да го направят във Военномедицинска академия и в УМБАЛ "Св. Анна". Прокурорите, следователите и съдебните служители от страната могат да се включат в инициативата като се обърнат към здравните зааведения, както и къв Регионалните центрове за трансфузионна хематология в Плевен, Пловдив, Стара Загора и Варна.

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане дарител.

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца. Два-три дни преди акта на кръводаряване човек трябва да се храни редовно и разнообразно – това заздравява силите на организма и повишава качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Кръводарителя трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се приемат повече калорични течности и храни. Пълна информация за кръводаряване може да намерите на следния сайт: https://ncth.bg/

Ръководството на ПРБ се обръща и към всички магистрати и съдебни служители, които в момента са в платен годишен отпуск, ако желаят да се присъединят към доброволците, ангажирани с осигуряването на подкрепа за нуждаещите се в условията на причинената от разпространението на коронавирус пандемия. Записването става на следния сайт: https://www.dobrovolets.bg.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини

  • Три дни даряват доброволно кръв

    По повод наближаващия Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител – 14-ти юни, кметът на община Пловдив Здравко Димитров инициира кр ...
    13.06.2021
    1 293
    9
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове