Last news in Fakti

31 Март, 2020 14:21 1 643 28

Прокуратурата призова всичките си служители да дарят кръв

  • даряване-
  • кръв

От центровете по трансфузионна хематология в страната алармираха за значителен спад на желаещите да дарят кръв, който се отчита от началото на месец март

Прокуратурата призова всичките си служители да дарят кръв - 1
Снимка: Shutterstock

Ръководството на Прокуратурата на Република България се обръща с призив към всички прокурори, следователи и съдебни служители, да се включат в осигуряването на нужните количества кръв и кръвни съставки за лечебните заведения. От ежедневно преливане се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и други. Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

От центровете по трансфузионна хематология в страната алармираха за значителен спад на желаещите да дарят кръв, който се отчита от началото на месец март.

Извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им. Освен това трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции. Във всички центрове по трансфузионна хематология в страната е създадена стриктна организация, така че да се гарантира в максимална степен сигурността на всеки един кръводарител. Всички служители в кръвните бази са снабдени и оборудвани с необходимите предпазни средства.

Желаещите да дарят кръв магистрати и служители, които се намират на територията на столицата, ще могат да го направят във Военномедицинска академия и в УМБАЛ "Св. Анна". Прокурорите, следователите и съдебните служители от страната могат да се включат в инициативата като се обърнат към здравните зааведения, както и къв Регионалните центрове за трансфузионна хематология в Плевен, Пловдив, Стара Загора и Варна.

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане дарител.

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца. Два-три дни преди акта на кръводаряване човек трябва да се храни редовно и разнообразно – това заздравява силите на организма и повишава качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Кръводарителя трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се приемат повече калорични течности и храни. Пълна информация за кръводаряване може да намерите на следния сайт: https://ncth.bg/

Ръководството на ПРБ се обръща и към всички магистрати и съдебни служители, които в момента са в платен годишен отпуск, ако желаят да се присъединят към доброволците, ангажирани с осигуряването на подкрепа за нуждаещите се в условията на причинената от разпространението на коронавирус пандемия. Записването става на следния сайт: https://www.dobrovolets.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    15 0 Отговор
    От затворници взема ли се кръв?

    Коментиран от #6

  • 2 alf

    8 0 Отговор
    Призовава- заповядва. и прпокурорите ги застигна милиционерския им шеф. даве дочух че нчма да има дмс ако не дадеш кръв
  • 3 ФАЛШИВА ГЕРБЕРСКА НОВИНА

    8 0 Отговор
    ВСИЧКИ ТЮФЛЕЦИ ОТ МС ,НС, НАП, ГЕП, ВОЛЯ, НДСВ,ДПС,БКП,МВР, КРАТКО КАЗАНО ВСИТЕ ТЮФЛЕЦИ НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА ДА ДАРЯТ КРЪВ И 5000 ЛЕВА, ПРИ ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ ГЛОБА 5000 ЛЕВА.- ЗАПОВЕД НА ДИКТАТОРА.
  • 4 Не искам кръв

    7 0 Отговор
    от тях, а мозък - хич
  • 5 Ръмпези

    14 0 Отговор
    ГЕШЕВ ,КАЖИ ИМ, КОЙТО НЕ ДАДЕ КАКВО ГО ЧАКА...
  • 6 ЦИГАНСКИЯ ЦАР

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    ЦИГАНИТЕ ДАРЯВАТ ЗАРАЗЕНА СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ 200 ЛВ. НА КОЙ ПРАВИТЕЛСТВЕН РАЗБОЙНИК ТРЕБЕ ТОЛКОЗ МНОГО КРЪВ?
  • 7 оцелял от турското робство

    4 1 Отговор
    Да очакваме ли и военни действия?
  • 8 Кръвопийци

    12 0 Отговор
    Кръв да даряват?
  • 9 ЦИГАНСКИЯ ЦАР

    6 0 Отговор
    О ТИ СИ ВЕЧЕ РОБ ТРЕТИ МАНДАТ НА ГЕПАДЖИИТЕ. С РОБОВЛАДЕЛЕЦ ББ.
  • 10 Левскар

    11 0 Отговор
    Когато човек получи неограничена власт се разиграва драматична пиеска. Личността му ерозира. Заобиколен от лакей и ласкатели той започва да вярва, че е велик и неотразим. Увлечен в самореклама утре и бъбрек ще ги накара да дарят.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бате Ачо

    5 0 Отговор
    Тези ни изпиха кръвчицата, сега щели да даряват
  • 13 Именно

    5 0 Отговор
    Защо точно прокуратурата призовава за това?!
  • 14 Именно

    1 0 Отговор
    Защо точно прокуратурата призовава за това?!
  • 15 Бачо Киро

    5 1 Отговор
    На тея от прокуратурата им вземете повечко, те смучат яко кръвчица. Поне по 5-6 литра на човек, на по-закръглените може и по 7-8...
  • 16 Ххх

    3 0 Отговор
    На мен ми прилошава, като ми взимат кръв за изследване, камо ли да ми източат половин литър. Все повече започваме да приличаме на едноличния режим в Северна Корея. Ама тия от прокуратурата не мога да ги мисля. Предполагам се гушат с доста добри заплати. Преди ден или два под една статия писах коментар, че за мен е логично и целесъобразно у нас кръводаряването да е платено. Тогава модератора изтри коментара ми, така че сега няма да седна да си губя времето пак да разсъждавам по въпроса.
  • 17 Ветеринарен психолог

    4 0 Отговор
    Някоя прокурорска булка ще ражда.Като в казармата.Да дадем кръв за жената на лейтенанта
  • 18 ббб

    1 1 Отговор
    Не ли е по-добре прокурорите да прилагат законите и да обвиняват престъпниците? При тази пандемия не е необходима кръв, какви са тези тъпи призиви на полицайчето гешевчоо
  • 19 стига бе

    7 0 Отговор
    Да ти прелеят кръв от прокурор. Все едно да те ухапе бясно куче. Почваш да гледаш лошо и ти се появява пяна на устата.

    Коментиран от #21, #28

  • 20 Русофил работещ на Александър Малинов

    2 9 Отговор
    Някoй eкcпeрт пo въoръжeниятa дa кaжe, тaзи гoдинa в Руcия щe имa ли ''Пaрaд нa пoбeдaтa нa CCCР нaд Трeтия рaйх'' зa 9-ти мaй или дa cи изтeглимe зaпиc нa пaрaдa oт 2019-тa, чe мoжe дa cвършaт дoтoгaвa, а пък парад щяло да има на мукавей в понеделник, но не разбрах през коя година обаче??

    Коментиран от #22, #23, #24, #25, #27

  • 21 така е

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "стига бе":

    точно казано..........герберастки кръвопийци((((
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ума на нацията

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Русофил работещ на Александър Малинов":

    Парад на говедата ще има!И ти ще го водиш!
  • 26 dsсса

    0 0 Отговор
    Да не би Митьо Очите да се нуждае от кръвопреливане?
  • 27 фжфж

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Русофил работещ на Александър Малинов":

    Занимаваш се с глупости! И да има парад и да няма, тебе там никой няма да те пусне. Там се влиза след тест за интелигентност, а ти ще се провалиш!
  • 28 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "стига бе":

    Един софиянец пътувал с колата. Минавайки през Габрово катастрофирал. Един габровец му дарил кръв, спасили софиянеца. Софиянецът възнаградил богато габровеца. След две години софиянеца пак минава през Габрово, пак катастрофирал. Извила се опашка от габровци, желаещи да му дарят кръв. Но след като се възстановил, софиянецът не възнаградил кръводарителите си. Той вече имал габровска кръв. Така, че сигурно ако прокурор ти дари кръв, ще започнеш да гледаш като прокурор.

    Апропо, на мои близки роднини два пъти е трябвала кръв за операция. Чакаха да дарим и тогава правиха операцията. От дарената в кампаниите не сме получили, не знам, на кого се полага.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове