Отидете към основна версия

3 652 78

Горанов: Да не разпределяме оскъдния бюджет с лека ръка

  • финанси-
  • бюджет-
  • актуализация на бюджета-
  • владислав горанов

Министърът на финансите Владислав Горанов призова за умереност в първите дни на кризата по време на дебатите за актуализацията на държавния бюджет

Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Владислав Горанов призова за умереност и разпределяне на ресурсите към най-засегнатите в първите дни на кризата по време на дебатите на второ четене на актуализацията на бюджета.

"Отново ще отправя призив към партиите да подкрепят актуализацията на бюджета. Не виждам съществени разделителни линии, въпреки че краткия срок не даде възможност на някои от предложенията да бъдат технологично изготвени, така че да следват логиката на закона. Това при такъв тип дебат и при тази скорост на работа едва ли е повод за критика по същество. Основната разлика между позициите на правителството и позицията на част от народните представители е свързана със степента и дълбочината на мерките, които следва да се предприемат. Основната разделителна линия сякаш остава отношението към самоосигурените лица и подходът за безусловен доход на тях. В икономическата доктрина отдавна се говори за безусловен базов доход, дори са правени експерименти в света. Вероятно след десетилетия, когато индустриалните отношения се променят до такава степен, че единственият механизъм за преразпределение остане темата за безусловен базов доход ще дойде на дневен ред, но днес подкрепям по-скоро тезата, че сме в началото на една непредвидима по мащаби криза, която дай Боже да е по-кратка, в която моментът за подобен социален експеримент сякаш не е дошла", коментира Горанов, цитиран от "Фокус".

"Очевидно сме дотам конвергирали, че вече да се сравняваме с водещите икономики в света. За съжаление финансовите реалности не са точно такива. Ние продължаваме да разсъждаваме върху темата с тези, които не са участвали в осигуряване поради начина на организация на тяхната трудова дейност. Не съм убеден дали без преценка на техните доходи трябва с лека ръка да разпределяме оскъдния ресурс в българския бюджет", допълни още министърът.

Той обърна внимание, че от БСП предлагат решение, което не са определили във времето как действа. "Ако то се касае само за един месец, това би следвало да означава поне 3 месеца прилагането на такава мярка, която с тези 900 млн. би трябвало да изглежда почти 3 пъти по-скъпа. По-скоро казвате, че за трите месеца ще е достатъчно, но ако направите оценка върху 800 хил. самоосигуряващи се по декларации в НАП или ако не ги отграничите във вашето законодателно предложение няма да има лесен отговор. Пак повтарям това, което се предлага от страна на правителството като първи мерки, има и предимства, вероятно за някои има и недостатъци. Не казвам, че тази актуализация не можеше да съдържа и други елементи, но мога да ви уверя, че тя е напълно съобразена с това държавата да може да изпълнява функциите си през следващите месеци и до края на годината. Повярвайте ми дебатът ще е по-труден след края на пандемичната част на кризата. Не сега, затова да не прибързваме с мерки, които можем да вземем във всеки един момент на следващ етап", изтъкна още Горанов.

Министърът на финансите отчете, че подпомагането на бизнеса някои го оценяват като недостатъчно, други като работещо.

"Тези, които наистина нямат възможност да отделят нито лев от собствените си ресурси или са 100% прекратили дейността, вероятно за тях ще трябва да търсим подпомагане след кризата, защото в момента един ресторант ще има нужда вероятно от безлихвено кредитиране или друго подпомагане, за да може да стартира отново своята дейност. Искам да ви уверя, че с увеличаването на лимита на държавен дълг ще търся най-оптималните решения за българския бюджет. Дай Боже да не се налага да се достига до целият му лимит", заяви Горанов.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове