Last news in Fakti

3 Април, 2020 20:17 2 383 48

Финансовият министър: Ролята ми е да гарантирам, че държавата ще може да продължи да функционира

  • владислав горанов-
  • бюджет-
  • бюджетни промени-
  • бюджетна комисия-
  • народно събрание-
  • парламент

Разчитам на вашата подкрепа, че това са първите мерки, които дават отговор на част от поставените въпроси и реализират чрез промяна в бюджета първоначалните мерки, които бяха предложени от правителството. Може да не са съвършени, времето ще покаже

Финансовият министър: Ролята ми е да гарантирам, че държавата ще може да продължи да функционира - 1
Снимка: БГНЕС

Ролята ми е да гарантирам, че колкото и да е продължителна кризата, държавата ще може да продължи да функционира. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на дебата за актуализацията на бюджета на първо четене, цитиран от агенция "Фокус".

Горанов отчете, че дебатът за бюджета и бюджетната промяна винаги е зареден с много политически заряд. Той обясни и какво го е накарало да предложи актуализация на бюджета. По думите му то е свързано с първоначалните решения, по-голяма част от които вече са били приети.

"Увеличението на трансферите към ДОО безспорно е свързано с необходимостта от първоначално гарантиране на допълнителен капацитет от фонд "Безработица" да поеме едната му иманентно присъща мярка, за която е създаден - изплащането на обезщетения за безработица и втората, с която го натоварихме, да помага на тези бизнеси, които виждат перспектива и искат да участват със свои средства да запазим заетост. Затова ми изглеждаше и изключително прост днешния дебат. Какво правим в бюджета? Увеличаваме разходите за фонд "Безработица" и правим една плаха прогноза дано да е реалистична, какво ще загубим заради ограниченията в стопанския оборот, като постъпления за бюджета. Безспорно вероятно могат да се предложат на различни и разнообразни мерки", каза още Горанов.

"Разчитам на вашата подкрепа, че това са първите мерки, които дават отговор на част от поставените въпроси и реализират чрез промяна в бюджета първоначалните мерки, които бяха предложени от правителството. Може да не са съвършени, времето ще покаже. Моята роля остава само една да гарантирам, че колкото и продължителна да бъде тази криза, държавата ще може да продължи да функционира. Ние сме във Валутен борд, ние не можем да разчитаме на девалвация. Давате ми пример с Румъния, те преди кризата имаха 7 % дефицит. Те утре, ако не намерят с какво да финансират разходите, които са разчели, знаете ли какъв е единствения алтернативен сценарий. Той не минава през Министерство на финансите, а през Централната им банка", каза още министърът.

Той изтъкна, че неговата основна задача е в първия момент на кризата да гарантира, че държавата има достатъчно ликвидност. "Колкото е нужно. Направих това с ваша помощ и със 161 гласа "за" в началото на 2015 г. Предлагам подобна стратегия, тя няма за цел да изхарчи нито един лев без контрол на парламента. Ако обаче, колеги утре с лека ръка стопим резервите си и нямаме гаранция, че други ден ще можем бързо да ги възстановим, алтернативата каква е? Каква е алтернативата? Няма. И МВФ може да не е алтернатива, затова моля ви да подкрепите тази стратегия. Тя не е самоцелна", изтъкна Горанов.

Министърът на финансите изтъкна, че поемането на дълг е един от малкото варианти за реализиране на фискални буфери в смисъл на ликвидност, заедно с депутатите могат да се вземат всякакви решения. "Ако нямаме подобни ликвидни буфери в сметките на държавата в БНБ не може да взимаме никакви решения. Ще се върна в годините, когато един лидер на партията, която вие наследихте, казвате: "Как ще взимаш решения, когато нямаш пари. Как ще взимаш решения, ти не може да взимаш решения, като нямаш пари". Хайде колеги, дайте ми възможност от името на правителството да разполагам с вашето разрешение да напълня държавата с пари, ако пазарът ми позволи в най-подходящият момент, след което вие ще вземете решения как да се изхарчат. Днес взимаме решение за 1, 7 млрд. лв., 1 млрд. в подкрепа на фонд "Безработица" и 70 млн. за потенциални допълнителни разходи, свързани с финансирането на лихвените разходи, ако те се увеличат. Нищо друго не предлагаме днес", допълни още министърът.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Единствено гледай

    19 1 Отговор
    Да не фалира

    Коментиран от #28

  • 2 Дельо хайдутин

    47 2 Отговор
    Горанов скоро ще виси на някоя улична лампа.

    Коментиран от #42

  • 3 розово

    42 2 Отговор
    На този му вярва само Борисов .
  • 4 Гост

    38 2 Отговор
    Като ти знаем умствения капацитет, няма никакъв начин да гарантираш такова нещо, горанчо!

    Коментиран от #43

  • 5 Хазната

    37 2 Отговор
    А дано успееш, ама надали! Ти лично не си свършил нито ЕДНО полезно нещо, докато си бил министър. Даже точно обратното - вредни и безполезни решения, някои от които се отменят поради обществения натиск. Абе слаб министър си, много слаб!
  • 6 За да функционира бегето

    8 3 Отговор
    Требва бнб да взема пример от централните банки по света и да започва с печатането на трилиони иначе сме обречени
  • 7 Гост

    23 3 Отговор
    Държавата вече не функционира! Всичко спря... с изключение на цените, твърдо нагоре! Сетила се Мара да се побара. Българите сме корави, ще прижевеем и това, но трябва занапред да избираме по-внимателно...
  • 8 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    21 2 Отговор
    Лошото е че докато се усетят българчетата, милиардите ще са похарчени, мутрите ще са по Карибите, Малдивите, Сейшелите... Парите ни по офшорни сметки........ Съмнявате ли се , че и децата и внуците ни ще плащат ???

    Коментиран от #38

  • 9 Ръмпези

    17 2 Отговор
    АКО НЕ МОЖЕ ДА ФУНКЦИОНИРА, СЛЕД ТОВА КАКВО СЛЕДВА...А ГОРАНОВ..ЧАКАМ ОТГОВОР ОТ ТЕБ...

    Коментиран от #11

  • 10 7925

    21 2 Отговор
    Няма никакви мерки, всичко е една голяма лъжа. Няма 1000 лв. за медиците, няма помощ за хората и бизнеса. Те ще ни излъжат и ще откраднат всичко отново. ОСТАВКА!!!

    Коментиран от #31

  • 11 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ръмпези":

    Не бъди наивен
  • 12 ИДИОТ

    15 2 Отговор
    Aбе какво стана с водопровода за Перник.27 милиона за нещо което не работи и ден без авария!!!
  • 13 безпартиен

    13 2 Отговор
    Аз си мислех,че това му е задължение,пък то била роля!Това в Свищов явно са ги учили не за счетоводители ами за артисти!
  • 14 Северозападнал

    11 2 Отговор
    Дайте му американско хапче на това момче,че държавата отдавна е хванала по къра и ние сме извън нея.Мафия обаче има и то каква мафия!!!Оная от едно време ряпа да яде
  • 15 дрън

    13 2 Отговор
    Хем надут хем тъп
  • 16 9534

    11 2 Отговор
    Преди около месец, на 23.02.20, Нова ТВ направи разкритие за четвърт милион лева усвоени с измама от ръководството на УМБАЛ „ Св. Анна“- София от програма за развитие на човешките ресурси на ЕС. Повече от месец дни гледаме наглите усмивки на ръководството на болницата и нулева реакция на МЗ и лично нПа министър Ананиев. Въпроса е коронавируса дали е повод за амнистия за финансови престъпления със средства на ЕС. Дали чадъра не е от по-високо както твърди д-р Москов.
  • 17 Сблъсък

    9 1 Отговор
    Топкоглавец!Ако останеш на само че няма да функционира,ами сигурно няма и да я има.
  • 18 Ахахах

    11 1 Отговор
    Ако чакаме счетоводителчето от Свищов да гарантира каквото и да било, то Бъгария е обречена!
  • 19 Behemoth

    15 1 Отговор
    Ковчежникът на България! хахахххххх ебем ти държавата...
  • 20 Горанче ти НИЩО НЕМОИШ ГАРАНТИРА

    10 0 Отговор
    Стига се перчи...
  • 21 Абе

    11 0 Отговор
    Брат ти си финансист колкото аз съм биомеханик. Оставка!
  • 22 Ахахай

    8 0 Отговор
    Замислих се, мафията в България и конкретно герберопитеците са като коронавируса. Целта им е да заразяват всичко и да пият живителните сили, независимо, че целият организъм се скапва и умират заедно с организъма. Държавата ни е пред интубиране, но 98% е вероятността от летален изход! Герб е вирус! Борисов е вирус! Мафията е вирус! Доказано! Трябва да бъдем ваксинирани преди да се развихрят, ако не е прекалено късно!

    Коментиран от #26

  • 23 Обикновен човек

    5 0 Отговор
    А кой може да гарантира че ти ще съществуваш след два три месеца? Господ! Едва ли!!!!
  • 24 яремски

    4 0 Отговор
    То с ролята добре , ама функционирането ойде нещо у реката , като каруцата.
  • 25 Фермер

    6 1 Отговор
    Европейският съюз и Съединените американски щати, Канада и Австралия са на издръжката на България от 25 години, това показва секретен доклад на финансовото ни министерство, според който през 2010 година само от златното находище в Челопеч е изнесено злато на стойност над 1 трилион и 150 милиарда евро.
  • 26 безпартиен

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ахахай":

    късно
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 РОЛЯТА

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Единствено гледай":

    Е поне осъзнава ,че играе в някакъв спектакъл-)))
  • 29 Гост

    10 0 Отговор
    С тоя изцьклен поглед....Плашим се.
  • 30 Драги сънародници

    6 0 Отговор
    Да вярваме ли на доказан крадец, лъжец, наглец и некомпетентни, или да направим нещо?
  • 31 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "7925":

    Особенно за медиците, казвам го от първо лице.
  • 32 Катюша

    3 0 Отговор
    Алтернстивата господинчо е да не слушаш евроатлантици и да мислиш,че налагаш санкции на великия Путин,защотото всъщност налагаш на нас.Батьовците от Европата си пълнят гушките за наша сметака,най богатата страна сме нали,че ще наказваме баш ние Путин.Срам..
  • 33 Независим

    2 0 Отговор
    А бе ние сме взели дали де се вика и едва мърдаме,но се ежим,понеже имами бая бабаити,главно измамници на страната,те са за Сибир,ако неработи Белене.
  • 34 Рублин

    3 0 Отговор
    Да викаме неволята ,само тя може да ни помогнем или да се молим на Путин..
  • 35 Smael

    3 0 Отговор
    Какво гарантира този кръглоглавец с думите 'сега не е време за демокрация' ? единствено мечтаната диктатура от боко тиквата.
  • 36 Умно село

    0 0 Отговор
    https://youtu.be/u_zlS468g_o
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Моите нема да плащат

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    Щото просто нема да се родят
  • 39 Крум

    1 0 Отговор
    Ролята ти е да направиш колкото се може повече далавери докато е кризата, не че преди това ги нямаше...да си осигуриш потомството с милионите и да не ти дреме на онази работа. Един дол дренки сте всички. Герб, БСП, Да България....време е за нова партия от народни хора. Без Слави ...че и той е като вас.
  • 40 Е така ше стане и като има война

    1 0 Отговор
    Ваште деца ше идат да ги убиват а тея ше си прават далаверки в бункерите 😂😂😂😂още ли искате казарма
  • 41 Отново арогантен език

    1 0 Отговор
    на министъра на финансите- след маргиналите сега нарича други калпазани. Абе тоя за кой се мисли, че лепи етикети и поучава всички?
  • 42 Горанов

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дельо хайдутин":

    Много ме уплаши
  • 43 Скит'ник

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Обратното е Приятел ..Тоя само му вЕрва на БорисоФ - или по точно се "прави, че му вЕрва"

    " Как ще взимаш решения, когато нямаш пари. Как ще взимаш решения, ти не може да взимаш решения, като нямаш пари"

    -- Финансовия -направо си го е казал в прав текст!
    Хазната се изпразни -трябват ми 3 Милиарда -трябва да теглим кредит -Тва' а!!!
    1 -Царя е Гол!
    2-Е боки...вика и цирика,че е обратното ...но Действителноста е друга.И тоя финансов ще избяга, като ланшния ..ония с пицата симион дянков
    3-Просто боки е спокоен -К.Георгиева ще му фърли 5-6 милиарда и готово ,нали е Шеф на МФВ ..и така..
  • 44 Бачо Киро

    6 0 Отговор
    Горанов, нищо не можеш да гарантираш ти, даже чеп за зеле не става от теб.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Пиночет

    2 0 Отговор
    Два лева не е изкарал сам,цял живот на хранилка,а дава акъл на частниците
  • 47 Алооо

    3 0 Отговор
    Алооо горанка,ти единствено гарантираш лапачката на обкръжението ти.
    И въобще не ти пука ни за РАЯТА ни за държавата.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове