Отидете към основна версия

4 325 54

Румен Радев призова за съвременна национална педиатрична болница

  • румен радев-
  • детска болниц-
  • педиатрия-
  • здравеопазване

Нужен е обществен консенсус и без компромис в детското здравеопазване, отбеляза държавният глава

Снимка: БГНЕС

С обединяването на усилията на всички – и педиатри, и родители, и общественици, можем да намерим най-точната формула за изграждането на национална детска многопрофилна болница, отговаряща на съвременните стандарти, така че обществото да е убедено, че държавата прави най-доброто за своите деца. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“.

Според президента изграждането на многопрофилно педиатрично лечебно заведение ще даде ясен знак на гражданите готова ли е държавата ни да направи всичко необходимо за здравето и бъдещето на българските деца, така че да няма компромис с качеството на детското здравеопазване. „Споделям убеждението, че националната детска болница не е просто сграда или само обект с национално значение. Тя е преди всичко общественозначима кауза за бъдещето на българските деца и на България“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава отбеляза, че България е единствената страна в Европейския съюз, която няма обособена детска многопрофилна болница и решението да се изгради такова лечебно заведение у нас е важна стъпка. „Но начинът на реализация на тази стъпка поражда горещи спорове в общественото пространство“, добави Румен Радев, като подчерта, че е необходим диалог, прозрачност и още на най-ранен етап да има публичност при реализирането на проекта във всичките му фази. Това ще даде възможност да се прецени дали предварителното задание отговаря на всички стандарти за съвременно здравеопазване като функционалност, като медицински, технологични и архитектурни изисквания.

Разчитам срещата ни да допринесе за диалог и широк обществен дебат за обединяването на усилията между българската общественост и ресорните министерства, така че да намерим заедно най-доброто решение, заяви президентът. По думите на Румен Радев, петицията, инициирана от НГИ „За истинска детска болница“, с искане за модерна и високотехнологична Национална педиатрична болница, и подкрепена от 18 000 души, е ясен знак за високия обществен интерес, както и за притесненията на родители и медици, които следва да се отчитат от правителството при анализа за потребностите на децата, техните родители и лекарите.

От Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“ изразиха опасения относно функционалната непригодност на съществуващата конструкция, която не покрива съвременните стандарти. Проектът не отговаря на редица нормативни документи, заявиха от организацията. Те посочиха, че ако ресорното министерство не спре обществената поръчка, ще обжалват процедурата в Съда в Страсбург.

„За нас е важно здравето на децата, както и в дългосрочен план какъв тип здравеопазване ще имаме за децата в България“, заяви Георги Богданов - изпълнителен директор на Националната мрежа за децата. Според арх. Петкана Бакалова проектът не отговаря на съвременните изисквания, а поръчката в този ѝ вид категорично не може да гарантира качество на сградата и на здравеопазването в нея.

За да се създаде една болница, първо трябва да се подготвят кадрите и законовите постановки за функционирането ѝ, а едва след това тя да се изгражда, заяви педиатърът д-р Адил Кадъм, която е член на НГИ „За истинска детска болница“. Тя посочи, че в настоящия проект липсват малки, но ключови отделения в болницата, липсват и условия за психологичния комфорт на децата. Целта на лекаря е пациентът максимално бързо да се излекува, но има такива, които с месеци лежат в болниците, подчерта още тя.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове