21 Май, 2020 17:16 4 315 54

Румен Радев призова за съвременна национална педиатрична болница

  • румен радев-
  • детска болниц-
  • педиатрия-
  • здравеопазване

Нужен е обществен консенсус и без компромис в детското здравеопазване, отбеляза държавният глава

Румен Радев призова за съвременна национална педиатрична болница - 1
Снимка: БГНЕС

С обединяването на усилията на всички – и педиатри, и родители, и общественици, можем да намерим най-точната формула за изграждането на национална детска многопрофилна болница, отговаряща на съвременните стандарти, така че обществото да е убедено, че държавата прави най-доброто за своите деца. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“.

Според президента изграждането на многопрофилно педиатрично лечебно заведение ще даде ясен знак на гражданите готова ли е държавата ни да направи всичко необходимо за здравето и бъдещето на българските деца, така че да няма компромис с качеството на детското здравеопазване. „Споделям убеждението, че националната детска болница не е просто сграда или само обект с национално значение. Тя е преди всичко общественозначима кауза за бъдещето на българските деца и на България“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава отбеляза, че България е единствената страна в Европейския съюз, която няма обособена детска многопрофилна болница и решението да се изгради такова лечебно заведение у нас е важна стъпка. „Но начинът на реализация на тази стъпка поражда горещи спорове в общественото пространство“, добави Румен Радев, като подчерта, че е необходим диалог, прозрачност и още на най-ранен етап да има публичност при реализирането на проекта във всичките му фази. Това ще даде възможност да се прецени дали предварителното задание отговаря на всички стандарти за съвременно здравеопазване като функционалност, като медицински, технологични и архитектурни изисквания.

Разчитам срещата ни да допринесе за диалог и широк обществен дебат за обединяването на усилията между българската общественост и ресорните министерства, така че да намерим заедно най-доброто решение, заяви президентът. По думите на Румен Радев, петицията, инициирана от НГИ „За истинска детска болница“, с искане за модерна и високотехнологична Национална педиатрична болница, и подкрепена от 18 000 души, е ясен знак за високия обществен интерес, както и за притесненията на родители и медици, които следва да се отчитат от правителството при анализа за потребностите на децата, техните родители и лекарите.

От Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“ изразиха опасения относно функционалната непригодност на съществуващата конструкция, която не покрива съвременните стандарти. Проектът не отговаря на редица нормативни документи, заявиха от организацията. Те посочиха, че ако ресорното министерство не спре обществената поръчка, ще обжалват процедурата в Съда в Страсбург.

„За нас е важно здравето на децата, както и в дългосрочен план какъв тип здравеопазване ще имаме за децата в България“, заяви Георги Богданов - изпълнителен директор на Националната мрежа за децата. Според арх. Петкана Бакалова проектът не отговаря на съвременните изисквания, а поръчката в този ѝ вид категорично не може да гарантира качество на сградата и на здравеопазването в нея.

За да се създаде една болница, първо трябва да се подготвят кадрите и законовите постановки за функционирането ѝ, а едва след това тя да се изгражда, заяви педиатърът д-р Адил Кадъм, която е член на НГИ „За истинска детска болница“. Тя посочи, че в настоящия проект липсват малки, но ключови отделения в болницата, липсват и условия за психологичния комфорт на децата. Целта на лекаря е пациентът максимално бързо да се излекува, но има такива, които с месеци лежат в болниците, подчерта още тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абв

    30 25 Отговор
    Защо само за деца? Другите нямат ли право на лечение също? Ако се прави нещо да е за всички
  • 2 иванчо

    37 28 Отговор
    Пак подсеща шайката да не краде , ама това е болест и не се лекува!
  • 3 Народен артист

    16 30 Отговор
    Браво.
  • 4 .........

    13 11 Отговор
    Пинго...
  • 5 4епа

    18 21 Отговор
    папуас найди денги понял ?

    мушморок
  • 6 Това

    21 19 Отговор
    е единственото разумно и правилно решение ! И за медици , пациенти както и от финансова гледна точка ! Ако се използва "скелета" , ползата ще е само за строителните фирми и избирачите им , а цената тройна !
  • 7 bockom2

    10 15 Отговор
    Нема нема и се поява от някаде. Някои пак ште построи вила
  • 8 опорна точка

    29 24 Отговор
    Аз пък призовава за две болници. Да дари пилота 100 хиляди, за да сме сигурни че е искрен.
  • 9 Последния софиянец

    32 5 Отговор
    Скоро даваха за бейби бума в родилното. От 16 бебета, 2 бели и 14 черни.

    Коментиран от #14

  • 10 Бойчо

    39 20 Отговор
    Румка, моите уважения, ама на последак много се изложи
  • 11 Радееееее

    21 20 Отговор
    Аре прави партия бе. Стига само с говорене и репчене. И се дистанцирай от чугуните от БСП. Там само драпат за власт и не се променят а и не правят нищо за хората.
  • 12 УЧЕН

    31 17 Отговор
    Когато един смешник забавлява народа - това е комедия . Но когато същият този смешник води норода - това е ТРАГЕДИЯ

    Коментиран от #29

  • 13 ОТКАЧАЛНИК

    18 21 Отговор
    А БЕ ВИЕ ПОДИГРАВАТЕ ЛИ СЕ МАЛУМНИ ГЕРБАДЖИЙ С НАШИТЕ ДЕЦА
  • 14 Простака изходи ли се по въпроса

    22 5 Отговор

    До коментар #9 от "Последния софиянец":

    Нещо да ни разкаже за прираста и починалите. Подмяната на населението в което той участвува,българите никога няма да му простят
  • 15 ветеринарен психолог

    8 5 Отговор
    страхотна новина за децата на властдържащите. ще могат да се лекуват при най-дбрите педиатри с предимство
  • 16 Лекар БГ

    24 8 Отговор
    Една от най-отговорните и важни,вечно подценявани лекарски професии.
    Огромен ресурс е отделен за възрастните хора и хронично болните.
    Лошо няма и така е редно.
    Детското здравеопазване е в хроничен недостиг.На първо място,детски лекари-общ профил почти няма.Вече.Някакви смешни "профилактични"прегледи 2 пъти или един път,годишно,често проформа.ЛИМИТИ за изследвания при болни деца.
    Тази съборетина,която се гласи за Национална болница по детски болести е просто гротеска.
    Иначе,за саниране-има.За държавни бензиностанции-също.За Ф-16 -милиарди.За кръчмарите-може.За какво ли не още-даваме и раздаваме.
    Ще се "радваме"на здраво ново поколение след години,ама през крив макарон.
  • 17 микимаус

    9 5 Отговор
    прай прай че циганята са бая няма къде да ги гледате
  • 18 Е то ясно, че

    13 10 Отговор
    ГБС лапва 30 млн от обществената поръчка. Сградата ще се изгради за 36, осътаъка до 95 без ДДС е за тези, които не виждат бъдещият собственик на фк Левски

    Коментиран от #20

  • 19 ПЕЕВ

    29 19 Отговор
    ЛЕЛЕ КАКВА ПРОСТОТИЯ ЛЪХА ОТ ТОЗИ,СРАМ МЕ Е.
  • 20 Имаш визия

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Е то ясно, че":

    И знаеш доста по нещата. А нещо за държавните бензиностанции ....?

    Коментиран от #23

  • 21 Лили

    12 5 Отговор
    Офффффффф!!!!
  • 22 Факти

    26 19 Отговор
    Руменчо нещо знаково и запомнящо се да е свършил, за обществото? Същия, като Първанов къде беше десетилетие на хранилка, и "усвояваше"по 10 милиона лева за парад. Все ги избираме едни, да са ни честити тия хрантутници.

    Коментиран от #34

  • 23 Ами, Бойко пази

    5 6 Отговор

    До коментар #20 от "Имаш визия":

    Златев и мъжът на Корнелия. С новите промени в данъчните складове и с държавните бензиностанции Шефа иска амнистия на Златев. Пичове са, но Москва не вярва на сълзи. Златев, сирома, чакаше като куче пред летните сараи индулгенция, но не я получи. Все пак сокола си е на Москва
  • 24 А сега де?

    12 15 Отговор
    Ако бехме купили Грипените щеха да артиснат и пари за нова болница. Плюс това Грипените могат да стрелят с руски ракети, дето си ги имаме на склад.
  • 25 За една бензинакстанция, през дружества

    6 5 Отговор
    На Джи Пи груп, правеше обекта за 2-3 млн лева, с го очисляваше за плащане на “майката” на 10-15 млн лева. Всичкото отгоре чиста печалба. И това само от една провинциална селска бензиностанция
  • 26 Честит нов CMS

    1 1 Отговор
    Полето за реклама отдолу малко дразни.По-ще му отива да е в дясно.
  • 27 Защо няма мисирка/КИ

    3 1 Отговор
    Които да зададат правилният въпрос - абе пичове, корабът БАДР какво прави в бургаският залив до Росенец празен??????? Яхта ли е, круизен кораб ли е? Защо такова внимание му се обръща, при положение, че даже го обсебиха? Айде малко разсъждавайте с тия глави, не са само за чесане. Само подсказвам - война - Сирия- нефт
  • 28 Аве Адолф Хайлллл

    16 7 Отговор
    Ах какво чудо , поредна серия от комедията , популиста Радев в действие ......
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Просто статистика

    5 7 Отговор
    Камарата на архитектите написа официално писмо на правителството, че (по груба сметка) цената да реконструкцията на този скелет превишава с минимум 45% нов строеж. Лекарският съюз също написа писмо, че съществуващата сграда не отговаря на нито един от съвременните стандарти за детска болница. Асоциацията на кметовете попита правителството защо тази болница трябва да е построена в софийската смрад, а не на друго място - примерно в планински курорт?
    Но явно комисионните вече са взети, както и разликата от 40 млн (реална цена) до предвидените 75+19 милиона. Но да не си помислите, че правителството краде, моля ви се...

    Коментиран от #47

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 В.В.

    12 14 Отговор
    От чалгаджийки и тулупи забрави хме за децата.. Браво, Г-н Президент... Нормалните хора Ви подкрепят... Успех!!!
  • 33 ФАКТ

    13 22 Отговор
    Единствения умен и свестен политик,в тази мутренски разсипана държава.

    Коментиран от #48

  • 34 До Факти

    5 8 Отговор

    До коментар #22 от "Факти":

    Ти си формен к,р,те,ноид! Какво да свърши бе ? Той не е изпълнителна власт! Няма правомощия да издава заповед,да пренасочва парични потоци.Но казва истината! Или ти к,тенче си против да имаме многофункционална супер болница за най важните- децата? Сега родителите препускат като пощръклели от болница,в болница. От кабинет,в кабинет.За подобна болница и сто милиона да похарчат,ще гласувам с две ръце.Ти виждал ли си този " строеж" в двора на Александровска? Още от бай Тошово време! За тогава е било модерно и функционално,като проект.Но никое правителство не го довърши.Сегашните явно са намерили свой човек,който да прилапа милиони.По добре е,да сринат тази циментова кошара,и начисто! От основите,до ключ! Иначе по добро място, като локация и терен няма в столицата.Това посочва Президент Радев! Личи че си от дежурните охулващи!

    Коментиран от #35

  • 35 А ти си......

    9 2 Отговор

    До коментар #34 от "До Факти":

    Ами именно де за какво да хрантутя руменчо, огромната им администрация плюс хилядите левове на ден за НСО охрана. Че сме много богати като народ ли? Вместо с тия загубени по президенти пари до сега да са се направили 100 такива болници.Ама забравих, че масово сме богаташи и можем да си позволим, президент, който функциите са му дърдорене.

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 пестелива

    7 2 Отговор
    Никъде не чухме мнението на проектантите на недовършената сграда (а те са още между нас и не са "случайни"специалисти!). Построеното е направено без "икономии", не с турски цимент и китайско желязо - тогава се строеше "здраво"... Може би все пак това "скеле"(?) може да се използва като към него се пристрои и едно "ниско тяло", примерно? Най-лесно е да се руши - "царе" сме на това в буквален и преносен смисъл! Ние сме окрадена и бедна държава, нямаме пари за елементарно здравеопазване и материална база за него. Събираме капачки, българи!... Стогодишната сграда на Александровка болница все още "върши работа", нали?!... Колко от медицинската апаратура се нуждае от 4м етажна височина (основен аргумент за непригодност на вече построеното)?! Хайда да не се "мерим" с държави, чийто стандарт никога няма да стигнем!!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 МАЯМА НЕНАСИТНИЦА

    6 0 Отговор
    дон Пингвини ще ви оправи!
    ХА ХА ХА ХА ХА
  • 42 ПЕДИАТЪР ЛИ Е НЯКАКВО ПЕДИ БЕШЕ

    4 3 Отговор
    МАНГЪРОВ КАКВО КАЗА?
  • 43 По добре

    10 1 Отговор
    Румен Десиславов да вземе отношение за подчинената му НСО и подполковника, шеф на групата за поръчкови убийства.
  • 44 кольо

    12 1 Отговор
    Това чучуло пак се показа и пак с втиканите му сухи натрапчиви фатмашки фрази- нужно е, не нужно е ,трябва ,не трябва ииии.....,да те е срам да го слушаш. Та за какво беше тази сбирка??? .Маймун,какъв е резултата от това говорене??Каква е целта на това пак ЯЛОВО ТВОЕ МЕРОПРИЯТИЕ,КАКВОТО С НЕГО ТАКОВА И БЕЗ НЕГО..Престани с яловите ти ,безполезни простотийи.Свърши нещо реално за хората .Избран си да служиш на тези хора и на тази държава ,а не да се забавляваш с непристойните ти и никомо ненужни изцепки и МЕРОПРИЯТИЯ.Поучи се от хората, които до скоро и все още продължават да работят денонощно за опазване живота и здравето на народа.Така са истинските хора ,които знаят за какво са избрани.А ти,абсолютен безхаберник ,само ЯЛОВИ БРАЩОЛЕВЕНИЯ и ПАРАЗИТИРАНЕ.Толкова пари-заплата получаваш,НЕ ТИ ЛИ Е НЕУДОБНО.?????
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Аве Адолф Хайлллл

    10 2 Отговор
    Горкия бесепар , взе да води войни не само с вятърни мелници , но и с груби строежи , просто един заслужил деец на театралния жанр .......
  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Просто статистика":

    Мнoгo ca cмeшни aрхитeкктитe кoгaтo ce изкaзвaт пo инжeнeрни прoблeми..., нo имa нaпрeдък, вeчe нe гoвoрят зa ceизмичнaтa уcтoйчивocт нa cгрaдaтa, нo пък ce прaвят нa eкcпeрти пo cтoмaнoбeтoн, пo oбcлeдвaнe нa кoнcтрукции и пo OиВ...Лaкoмиятa зa дoпълнитeлни хoнoрaри e нeщo cтрaшнo...-
    А т. н. "лекари" биха ли посочили на кои "съвременни" СТАНДАРТИ за детска болница не отговаря?
  • 48 копи пейст

    2 3 Отговор

    До коментар #33 от "ФАКТ":

    Илияна Йотова предупреди Радев: „Сега ще се обърна и към г-н Радев. Няма как да не почувствате, г-н Радев, как трепти във въздуха в тази зала едно огромно доверие, очаквано към Вас. Още днес в тази зала Вие трябва да почувствате и да знаете цената на всеки един глас, който е застанал зад Вас, на всяка една личност. Защото пред себе си имате най-старата партия в България и не само в България, а почти в цяла Европа.Защото тук има достойни хора, които особено през последните години са мачкани, обиждани, гонени само заради това, че са верни на Българската социалистическа партия. И НАЙ-МАЛКОТО ДВИЖЕНИЕ ОТ ВАША СТРАНА СРЕЩУ ТАЗИ ПАРТИЯ НЯМА ДА ВИ БЪДЕ ПРОСТЕНО.”
  • 49 12 000 лв. ПРЕЗИДЕНТСКА ЗАПЛАТА

    2 0 Отговор
    ДРУГАРЮ РАДЕВ....ДРУГАРИТЕ ЗАПОЧНАХА БОЛНИЦАТА....ПИТАЙ ГИ ЩО НЕ Я ДОВЪРШИХА.....МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ НА ВЯТЪРА....КАТО СГРАДАТА НА ВЕСТНИК ДИМА ...НА ЦАРИГРАДСКО ШОСЕ....МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ НА ВЯТЪРА
  • 50 12 000 лв. ПРЕЗИДЕНТСКА ЗАПЛАТА

    2 0 Отговор
    ДРУГАРЮ РАДЕВ, ТОВА КО РЕШАВА. МС....НЕ СЕ МЕСИ В ЧУЖДИ ПРАВОМОЩИЯ
  • 51 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    2 0 Отговор
    КОЛКО НАРОДНА ПАРА ДАДОХ ДРУГАТИТЕ ЗА СГРАДАТА НА ВЕСТНИК ДУМА НА ЦАРИГРАДСКО ЩОСЕ....НАКРАЯ Я ВЗРИВИХА.....КАКТО СЕ ВЗРИВИ И КОМУНИЗЪМА В БГ
  • 52 ХАНКО БРАТ

    1 1 Отговор
    РАДЕВ НЕКА ПРЕСТАНЕ ДА ПРЕЧИ НА ГЕРБ ДА КРАДЕ МИЛИОНИ , НЕ ГО Е СРАМ
  • 53 Лили

    1 0 Отговор
    Радев призова ,Радев обеща , Радев каза. Кога ще чуем Радев направи ?
  • 54 На кой му дреме

    0 0 Отговор
    А бе кой беше ти бе ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове