Отидете към основна версия

4 205 44

От ГЕРБ-Варна обвиниха Станишев за аварията в езерото

  • варненско езеро-
  • тръбопровод-
  • авария-
  • варна-
  • бранимир балачев

Обществената поръчка, обявена през 2007 г. по време на правителствато на Сергей Станишев, е причината за проблема, убеден е адвокат Бранимир Балачев

Снимка: БГНЕС

Аварията във Варненското езеро е заложена при управлението на Станишев. Избраните фирми-изпълнители са свързани с флагманите в раздухването на проблема. Това коментира в предаването "Позиция" на Радио Варна адв. Бранимир Балачев, председател на групата общински съветници на ГЕРБ в ОбС на Варна.

Обществената поръчка, обявена през 2007 г. по време на правителствато на Сергей Станишев, е причината за проблема с авариралата тръба във Варненското езеро, заяви Балачев, цитиран и от Varna24.bg.

През 2007 г. са избрани фирмата-изпълнител от Гърция, основният подизпълнител "Струма имоти "ООД и българо-датският надзорник, които са допуснали тръбата да не бъде закопана на 22 метра, както е по проект.

"Забележете, основната фирма-подизпълнител от българска страна е от Благоевградско и бих попитал Мая Манолова, която се изказа остро по темата и раздуха за екокатастрофа и провален сезон, какво ѝ говори тази фирма, дали не знае нещо за нея.

"Защо е избрана тази фирма, питам Мая Манолова, която тогава беше член на парламента и депутат от този регион. С какво тази фирма е била напред в изграждането на хидросъоръжения като тръбата, че е извършила строителството. Нямало ли е качествени варненски фирми", каза още адвокат Балачев.

"Моето заключение е, че фирмите, които са реализирали проекта, са плътно свързани с именно тези формации, които са флагманите на раздухването на този проблем сега", подчерта Балачев. Той заяви, че за някои политически партии предизборната кампания вече е започнала и използват всякакъв повод да атакуват управляващата партия, кмета, общината и Общинския съвет с преобладаващо мнозинство от ГЕРБ.

Той припомни казаното кмета преди дни, че политическият планктон на опозицията изплува на повърхността покрай аварията с тръбата във Варненското езеро. Всички говорят за проблема, но не казват как се е стигнало до него, а варненци трябва да знаят –за обществената поръчка и изпълнението ѝ. Ако тръбата беше заровена на 22 метра, както е по проекта на МОСВ, който е принципал, нямаше да се стигне до този инцидент, с който сега се злоупотребява и политизира. Тук ще кажа, че не прави чест на сегашния министър да прехвърля вината на общината и на кмета, защото неговото ведомство носи отговорност.

"Веднага след сигнала на ВиК за аварията общината е предприела бързи мерки, но се изисква време, за да се установи кой е изпълнителят, да се направят констативни протоколи за предизвиканата ситуация- подготвя се съдебен иск, за да се възстановят вложените средства за отстраняване на аварията и причинените вреди, а не делото да се загуби", продъжли Балачев.

"В момента се работи много интензивно, денонощно и целта е в максимално кратък срок проблемът да бъде решен. Отпадните води се изливат в езерото след механично пречистване.Колкото до планктона, такъв цъфтеж имаше и по миналата година, както измирането на риба се е случвало поне няколко пъти през последното десетилетие и варненци знаят това. МОСВ вместо да прехвърля топката на общината да каже дали се следят заводите в Девня и край езерото как изхвърлят своите отпадъци и дали затлачването на дъното не е причина за намаляването на кислорода", каза още той.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове