Отидете към основна версия

7 652 70

Потресаващи подробности за полицейското издевателство над млади българи (ВИДЕО)

  • евгени марчев-
  • полицейско насилие-
  • протест-
  • софия

Потърпевшият Евгени Марчев разкри нечувани гаври от страна на служители на МВР

Кадър: ''ЕвроДикоФ''

''Случката се разигра на 10 срещу 11 юли, както повечето хора знаят. Отидох на протест с мои приятели, за да изразим гражданска позиция. Протестът беше мирен до един момент, а после се усещаше леко напрежение отпред. не съм бил на първа линия, а няколко метра назад. Полицаите в жива верига тръгнаха напред, вероятно, за а да изблъскат протестиращите назад''.  Така в ''ЕвроДикоФ'' по ТВ Евроком младият българин Евгени Марчев започна разказа си за бруталното полицейско срещу него и други участници в антиправителствения протест, провел се на 10 юли. 

''Полицаите тръгнаха напред с палките, налагаха хора. Придвижих се напред, опитах да издърпам един от хората, които налагаха. След като го издърпах, останах сам срещу полицаите. Вдигнах си ръцете, не мислех, че ще ме арестуват, исках да покажа, че по никакъв начин не съм агресивен. Тогава един, вероятно от по-висшите полицаи, каза: ''Хващай го тоя''. В този момент ме издърпаха зад живата верига на полицаите, един ме хвана, хвърли ме назад, и в този момент дойдоха куп полицаи, за да ме арестуват. Един полицай без маска и каска ми нанесе няколко удара по брадата. След повтарящите се удари загубих съзнание, а те започнаха да крещят ''Защо противодействаш''. След това започнаха да ме влачат, разбира се, без белезници. Тогава се чу едно нареждане: ''Бийте ги, докато са без белезници''. Явно това им е практика на полицаите. Опитах се да си предпазя главата, но започнаха множество удари с крака, ръце, с палки. Тогава започнах да викам за помощ, разчитах, че някой от колегите им ще дойде и ще им помогне'', продължи да шокира Марчев с разказа си.

''''Мършо, вдигни си крака''. Това ми каза един от полицаите. Лежах с белезници като знаков престъпник. Не знам колко време сме лежали. Беше ми разкъсана тениската, нямаше ми и едната обувка. Казаха ни в Трето районно: ''Спокойно, повече бой няма да има за вас''. Ние ги молехме да не ни бият'', сподели Марчев.

''Бой е имало назад във времето. Полицейското насилие в България сега не е прецедент'', с основания заяви младият българин Евгени Марчев, който е студент по право в Хага.

''След като ни сложиха белезниците, един от по-висшите полицаи каза: ''Повече не може да ги биете''. Тогава започнаха гаврите - подритвания, плюят по теб. Започнаха да ни снимат с личните си телефони като ловни трофеи. На единственото задържано момиче, на нея единствено й беше позволено да седне. Един от полицаите започна да я снима, галеше я за косата, а тя и гаджето ѝ го молеха да спре. Това унижение беше много по-страшно от боя. Беше й разрешено да седне, за да имат по-хубав кадър върху нея'', допълни шокиращият си разказ младият българин, станал жертва на полицейско издевателство.

Той разказа още, че полицаят, който го е разпитвал с болницата, му казал, че на листа му няма място да запише това нещо за гаврата с момичето. Пък и според него нямало такава важност. Полицаят искал от Марчев да каже, че са хвърляни бутилки с вода към полицаите. В крайна сметка, младият българин убедил полицая да отбележи, макар и в едно изречение, сбитичко, че някой е снимал момичето.

''Нападението над полицията, агресията към полицаи, е нещо недопустимо. Това е подсъдимо. Призовавам всички протестиращи да не бъдат агресивни към полицаите'', категоричен бе Марчев, допълвайки, че според него не всички български полицаи са като тези, които са го били и са се гаврили със задържаното момиче.

''Върви проверка. Ние всички имаме медицинско за щетите и раните, които са нанесени върху нас. Аз се молих цяла вечер да бъде извикана линейка'', разказа още Евгени Марчев. Той е искал в Трето районно да дойде линейка, която да го отведе в болница, защото не е можел да диша през цялата нощ. Полицаите до последно не са искали да го пуснат, въпреки мнението на лекарката, която е дошла на сутринта, за да го прегледа. Тя е настояла той да бъде отведен в болница и в крайна сметка, за радост, това се е случило. Студентът по право в Хага сподели, че е бил охраняван от полицаи и в болницата, но все пак бил без белезници. 

Той разказа, че момче на име Димитър е бил задържано на Орлов мост за словесна атака срещу полицаи. След това Димитър е бил зверски пребит и задържан за 72 часа с белезници на ръцете и краката.

На Евгени Марчев не му е повдигнато обвинение. 

''Много е мъчно да стоиш в чужбина, а сърцето ти да е тук'', каза с голяма болка той, а след това даде за пример държавите от Западна Европа, които полагат максимална грижа за своите граждани, в това число и за студентите.

На финала Евгени призова хората да не се страхуват.

Цялото интервю на Сашо Диков с Евгени Марчев можете да изгледате след 15:05 във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове