Отидете към основна версия

23 Юли, 2020 22:11, обновена 23 Юли, 2020 22:11 10 425 424

Президентът Румен Радев: Нужен ни е нов парламент

  • румен радев-
  • протест

Да отворим пътя за конституционна реформа

Снимка: БГНЕС

Нужен ни е нов парламент и да отворим пътя за конституционна реформа. Това каза президентът Румен Радев пред протестиращите с искане за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Според него думата „Заедно“ е ключът към успеха, пътят е дълъг, но си струва, защото залогът е България и всички протестиращи пишат историята на страната ни.
„Пожелавам ви успех и непримиримост“, допълни той.

Държавният глава повтори призива си: „Мутри, вън!“.

„Здравейте, българи. Днес в съдбоносния за родината ден, се обръщам към вас. 15-ти ден площадите са пълни с надежда и непримиримост. Хиляди хора протестират по улиците на всички големи градове на България и в цяла Европа“, започна държавният глава.

„Плакатите ви казват много истини. Истини, за които властта остава го, законност и справедливост обедини всички поколения. България излезе от психозата на пропагандата и светът отправи поглед към България. Протестът не се поддаде на провокациите. Вие не се изплашихте от заплахите, обидите и провокациите. Вие заедно веете трибагреника. Никога преди това българите не са били толкова единни в целта си да си отвоювате държавата от мафията“, заяви Румен Радев.

„Протестът иска оставката на цялото правителство и на главния прокурор. Властта обаче отново е глуха и не чува хората. Тя говори за някакъв ремонт на кабинета. Надяват се, че летните отпуски и умората ще ви разколебаят. Ако ви погледнат в очите обаче ще разберат, че това няма да стане“, посочи президентът.

"Нужен ни е нов парламент и да отворим пътя за конституционна реформа", каза президентът Румен Радев пред протестиращите.

Според него думата „Заедно“ е ключът към успеха, пътят е дълъг, но си струва, защото залогът е България и всички протестиращи пишат историята на страната ни. „Пожелавам ви успех и непримиримост“, допълни той. "Мутри вън!", завърши дтржавния глава на България.

Пълният текст на изказването на президента:

Скъпи сънародници,
Няма да използвам гражданската трибуна, защото тя е Ваша. Но днес, в този съдбоносен за Родината момент, аз съм длъжен да се обърна към Вас и го правя от уредбата на президентската институция.

За 15-и ден площадът е пълен с надежда и непримиримост. Хиляди хора протестират по улиците на всички големи градове не само в България, но и в цяла Европа.

Плакатите им казват много истини. Истини, които медиите премълчаваха. Истини, за които властта остава глуха и отказва да чуе. Протестите убедиха всички недоволни българи, че не са сами в бунта си, че общото желание за свобода, законност и справедливост обедини всички поколения. Най-важното е, че България излезе от психозата и хипнозата на пропагандата и светът отправи поглед към България.

Протестът не се поддаде на провокациите. Хората не се уплашиха от обидите, заплахите и репресиите. Без оглед на партийни или други пристрастия, всички на площада веят заедно трибагреника. Никога българите не са били по-единни в решимостта си да отвоюват държавата от мафията. Площадът роди братството на почтените хора, които няма да се предадат, да се поддадат и да робуват на лъжи и заплахи. Които ще отхвърлят всяка обреченост и вярват, че свободна, европейска България на достойните граждани е нашето бъдеще.

Протестът иска оставката на цялото правителство и на главния прокурор. Властта обаче отново е глуха и говори за ремонт на кабинета. Надяват се летните отпуски и умората да разколебаят българите. Но ако имат смелостта да слязат при протестиращите и да ги погледнат в очите, ще разберат, че това няма да стане!

Оставките на цялото правителство и на главния прокурор са първата и задължителна стъпка към честни избори, към връщане на България по демократичния път, към началото на необратим демонтаж на порочния управленски модел, който ни закотви на дъното на Европа, към рестартиране на политическия процес и модернизация на страната.

Необходим ни е нов парламент, защото сегашното мнозинство е глухо за исканията на хората. Нужно е да отворим пътя за конституционна реформа, за нови промени, които да укрепят гражданските права и контрола на гражданите над управлението, които да гарантират разделението на властите, които да проведат правосъдна реформа като гарант на справедливост, които да прекършат корупцията, която ражда престъпност и бедност, които да създадат условия за труд, доходи и перспективи, които да върнат нашите братя от чужбина. И много важно – да се гарантира европейското развитие на България и неговата необратимост, а не тези фрази да се използват като красива фасада, зад която се вихрят грабеж и безчинства.

Задачата е историческа. Тя изисква единство. На много плакати от протеста пише думата „заедно“ и тя е ключът към успеха! Пътят е труден, но всяко усилие си струва, защото залогът е голям. Залогът е България! И всички на площада пишат историята на България, затова им пожелавам успех и непримиримост.

Мутри, вън!

Да живее България!

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 141 гласа.

Свързани новини

  • Румен Радев е лицето на подмяната

    Коментар на Емил Соколов във Фейсбук: Румен Радев не е алтернатива. Ясно е, че след думите на Борисов по адрес на президента, много хора ще видят в ...
    30.07.2020
    9 850
    183
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове