Отидете към основна версия

11 313 122

Слух: Борисов се оттегля, Сачева довършва мандата

  • бойко борисов-
  • деница сачева-
  • мандат

Вероятно Бойко Борисов ще излезе в отпуск

Снимка: БГНЕС/Архив

Бойко Борисов се очаква днес на извънредната конференция на ГЕРБ да се оттегли като министър-председател. Този слух върви из редиците на партията, твърдят нейни представители пред Ефир 2.

Той щял да обяви, че се оттегля от поста, за да подготви ГЕРБ за изборите и да обикаля страната. Това вече е направила Севдалина Арнаудова, ръководител на правителствената информационна служба, съобщи Mediapool.

Мандатът на сегашното правителство ще да бъде довършен от Деница Сачева, министър на труда и социалната политика. Вероятно Бойко Борисов ще излезе в отпуск. Според хората в ГЕРБ, Сачева е припознавана и като човек на ДСБ, и от нея се очаква да потуши протестите в страната. На изборите през 2013 г. беше кандидат за депутат именно от ДСБ. Тогава беше сред най-яростните критици на ГЕРБ и Бойко Борисов. Сега е смятана за любимка на Борисов.

Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. Завършва средното си образование в Езикова гимназия „Гео Милев“ в гр. Добрич. След това завършва Висше училище по туристически мениджмънт в Маастрихт, Холандия и Международен колеж по туризъм в Албена. Изучава и завършва Бакалавър по „Социална педагогика“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в гр. Благоевград, където придобива и своите познания и страст към социалната сфера. Магистър е по „Здравен мениджмънт“ в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас. Впоследствие завършва магистър (Cum Laude) по „Връзки с обществеността“ във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Преминава курсове за обучение по социален маркетинг, връзки с обществеността, политически маркетинг, управление на социалното подпомагане и услуги, управление на външни ресурси и управление на риска във Великобритания, Холандия, Бразилия, Колумбия, Австралия и САЩ.

Политическа кариера

Деница Сачева е дългогодишен активист в неправителствения сектор, на два пъти кандидат за депутат от десницата, бивш член на здравната каса (НЗОК) от първите години на създаването ѝ, участва в разработването на някои от първите стратегически документи за реформи в здравеопазването по времето на министър Илко Семерджиев (1999 – 2001 г.), зам.-министър в социалното и в образователното министерство по времето на правителства на ПП ГЕРБ. Сачева е един от първите десет служители на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), където от 1999 г. работи като началник на дирекция „Международно сътрудничество, европейска интеграция и проекти“.

Година и половина е началник на кабинета на министъра на здравеопазването (1999 – 2001) д-р Илко Семерджиев в правителството на ОДС с министър-председател Иван Костов. Участвала е в екипа, разработил и съставил Националната здравна стратегия 2001 – 2010 и План за действие към нея. Там отговаря също и за връзките с международните институции, Международния валутен фонд, Световната банка и Европейската комисия. Била е председател на Съвета на директорите на МБАЛ – гр. Хасково и Балнеологичен център „Камена“ – гр. Велинград.

Хоноруван преподавател в Нов български университет по политически комуникации. Работила е като консултант по над 15 международни проекта, финансирани от Европейската комисия, Световната банка и Американската агенция за международно развитие. Тя е била председател на Българската асоциация на пиар агенциите. През 2001 г. Деница Сачева е основател и изпълнителен директор на PR агенция IntelDay Solutions (www.intelday.com), двукратен носител на Световна златна награда за отлични постижения в PR за 2007 и 2012 година и носител на номинация през 2009 за най-добра компания за Източна Европа в престижния PR конкурс SABRE.

Заместник-министър на труда и социалната политика

След подадената оставка на Министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин и смяната на политическия кабинет с новия министър – Зорница Русинова, Деница Сачева става заместник-министър за периода май 2016 г. – януари 2017 година. "Това можете да очаквате от мен и за в бъдеще – полезност, прозрачност на действията, противопоставяне на неприемливото. Защото няма никаква причина, ако 21 години правех това, да спра да го правя и за напред.“

Заместник-министър на образованието и науката

От 2017 г. до края на 2019 г. тя е заместник-министър на образованието и науката. В Министерството (МОН) нейна ресорна дирекция е „Приобщаващо образование“, чиято отговорност е насърчаване и помощ на децата със специални образователни потребности, със заложби, както и деца от социално слаби семейства. Активно работи за дигитализацията на образованието, както и за модернизацията на училищата, за иновативните училища, които са вече над 375. По нейно предложение бе защитен пред Европейската комисия проект за 105 млн. лв. за дигитализация на средното образование у нас.

Министър на труда и социалната политика

От декември 2019 г. Деница Сачева е Министър на труда и социалната политика. За кандидатурата ѝ гласуват 114 народни представители, 106 са „против“, а трима се въздържат от вот. Сачева бе подкрепена от парламентарните групи на ГЕРБ и Обединени патриоти, а против бяха депутатите от ДПС и БСП. „Въздържал се“ гласуваха трима народни представители от „Воля“. При полагането на клетва в Народното събрание Деница Сачева заявява, че поради очакванията към нея да се справи с наболелите теми и нашумелите проблеми в сектора на Министерството, тя ще бъде диалогичен министър, като гарантира, че ще провежда диалог с абсолютно всички заинтересовани страни, за да се вземе адекватно решение и да няма ощетени.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 55 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове