Отидете към основна версия

1 075 1

Плевнелиев: Въпросът за референдума е объркващ

  • белене-
  • референдум

Той се състои от два отделни въпроса, смята държавният глава

Колаж и снимки: БГНЕС

Формулираният от БСП въпрос за референдум е некоректен и трябва да бъде преформулиран. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който започна днес консултации с парламентарните партии относно референдума за АЕЦ „Белене.

Консултациите започнаха с разговори с ръководството на БСП, които бяха инициатор на подписката за произвеждането на референдума.  

Плевнелиев смята, че от въпроса за допитването трябва да отпадне проекта АЕЦ "Белене".

Националните допитвания трябва да са по принципни въпроси, а не по конкретни инвестиционни проекти, подчерта президентът.

Не искам да злоупотребяваме с най-силното оръжие на демокрацията. Ако днес правим референдум за "Белене", утре ще правим ли за Седми блок на "Козлодуй", "Южен поток", "Набуко" или магистрала "Хемус"? Всеки път ли ще правим референдуми за всяка централа, за всеки проект?,” посочи Плевнелиев.

„Въпросът в момента е: „Да се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”? За мен той е объркващ и се състои от два отделни въпроса, отговорите на които могат да са противоречиви, а и не изчерпва всички възможности за избор. Някои може да са „за” развитие на ядрената енергетика чрез нови мощности по принцип, но „против” конкретния проект АЕЦ „Белене”.  Други ще попитат защо обричаме АЕЦ „Козлодуй” на забвение и обвързваме развитието на ядрената енергетика в България за в бъдеще само с АЕЦ „Белене”, аргументира се Плевнелиев.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви след срещата с президента Росен Плевнелиев, че формулираният от левицата въпрос за референдум не противоречи на Конституцията, както и не влиза в противоречие с други енергийни проекти. Освен това БСП предлага референдумът да се счита за валиден на база брой гласували, а не каквото е законовото изискване - в него да участват толкова, колкото са гласували на последните парламентарни избори.

Във въпроса не е посочено също така, че става дума за конкретния проект. Става дума за произнасяне на българските граждани за това дали да се развива атомната енергетика чрез използване на площадка "Белене" и чрез изграждане на мощност там. Въпросът не е технологичен и не влиза в правомощията на правителството. Искаме да чуем мнението на хората по този изключително важен въпрос, подчерта Станишев.

Политическото решение на партия ГЕРБ е да подкрепи референдума с въпроса, формулиран от БСП, с ясното съзнание, че въпросът, формулиран от допитването, е противоконституционен. Това заяви премиерът Бойко Борисов след консултациите при президента по темата.

"Капанът е много сериозен към нас, защото аз трябва да накарам депутатите на ГЕРБ, юристите на ГЕРБ, да подкрепят в парламента противоконституционен текст. Абсолютно съм съгласен с колегите от Синята коалиция, че това е така", подчерта Борисов. Но, по думите му „ако не го направя, утре БСП ще кажат със своята наглост, че ние сме против референдум, че не искаме да чуем гласа на народа. Затова от двете злини, избираме и партията е решила - нашите депутати ще подкрепят референдума с какъвто текст дадат БСП, именно за да не им дадем възможност да изговорят куп лъжи отново".

Въпросът за референдума за АЕЦ "Белене" не може да се преформулира, а само да се редактира. Това беше позицията на ДПС изразена от депутата Христо Бисеров. Той уточни, че ДПС не е склонно да плати за референдум от партийната си субсидия: "Първо - това е извън закона, и второ - това е популизъм. Популизмът на Дянков започва да става малко повече от популизма на други видни български популисти."
ДПС освен това смята за недопустимо изявлението на премиера Борисов, че ще подкрепи противоконституционен текст на въпроса за референдума.

Този референдум няма да доведе до промяна на поведението на нито една институция в страната, заяви съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов.

Представителите на парламентарната група на Синята коалиция бяха последните, които се включиха в днешните консултации при президента Росен Плевнелиев във връзка с провеждането на референдум. "Може да изглежда не много ярко, но когато се базирате само на законите на страната, не може да говорите шарени глупости. Такова е устройството на страната, но за да се надприказват политиците, се окъсват от законите и питат с противозаконен въпрос питат референдум и импровизират в щастливо неведение", добави той.

Ако все пак с гласовете на ГЕРБ и Коалиция за България се вземе решение да има референдум, сините вероятно ще поискат от президента да сезира Конституционния съд за текста на въпроса, който ще бъде зададен на българските граждани. За нас референдумът е една целенасочена провокация на БСП. Те напълно съзнателно задават незаконен и противоконституционен въпрос, за да се покажат като жертва, смята другият съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров.



 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове