Отидете към основна версия

3 171 20

КПКОНПИ откри конфликт на интереси при общинари

  • кпконпи-
  • конфликт на интереси-
  • общински съветници

Такъв е открит и при председателя и член на управителния съвет на "Североизточно държавно предприятие" Шумен

Сотир Цацаров, председател на КПКОНПИ Снимка: БГНЕС

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) прие решения за установяване на конфликт на интереси, както и за образуване на такива производства, съобщиха от комисията.

Конфликт на интереси е установен по отношение на Таня Янчева, председател на Общински съвет Царево. Като общински съветник, тя е и председател на постоянната комисия /ПК/ по "Правни въпроси, предотвратяване и установяване на конфликт на интереси", секретар на ПК по "Устройство на територията, управление на собствеността и екология", както и член на ПК по "Бюджет, финанси и европейски фондове".

Таня Янчева е адвокат, вписан в Адвокатска колегия - Бургас. На 11.12.2019 г. в Агенция по вписванията било регистрирано "СТОЯНОВИ-2020" ЕООД. На 08.01.2020 г. била извършена регистрация на още две дружества – "СТЕФАНИ - АХТОПОЛ" ЕООД и "МЕГА НОВА – АХТОПОЛ" ЕООД. И трите дружества са регистрирани от адвокат Янчева, като пълномощник на управителите им и като възмездна правна услуга от нея.

На 09.04.2020 г. в Общински съвет Царево било проведено съвместно заседание на посочените по-горе три постоянни комисии, на което общинските съветници разгледали предварително предложения на кмета на общината за отдаване под наем на имоти, общинска собственост.

Г-жа Янчева участвала в това заседание и гласувала "за", включително и по предложенията за отдаване под наем на общо 124 имота за земеделски нужди на трите дружества, регистрацията на които е била осъществена от нея в качеството ѝ на адвокат. Впоследствие, на последвалото заседание на Общинския съвет същия ден, тя си направила отвод и не гласувала при окончателното приемане на решенията. КПКОНПИ прие, че участието в съвместното заседание на трите постоянни комисии и гласуването "за" от страна на Янчева обосновава конфликт на интереси.

Решение за установяване на конфликт на интереси е постановено и по отношение на Иван Петров – председател на Общински съвет Твърдица. На 27.02.2020 г. той участвал в гласуването на решение на общинския съвет, с което е приета актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост в Община Твърдица.

Тя касае имоти, които общината има намерение да отдаде под наем. От общо 16 такива земеделски имота, за 14 вече са били подадени заявления за наемане от Иван Петров. Заявленията са подадени от него лично, като земеделски производител и като представляващ три търговски дружества. Това обосновава частен интерес при гласуването и съответно – конфликт на интереси.

Не бе установен конфликт на интереси със съответни решения по отношение на председател на общински съвет и общински съветник - Община Сатовча, общински съветник – Община Белоградчик и председател на общински съвет – Община Божурище.

За тях е установено лично участие при приемането на решения, касаещи възнагражденията им за участие в работата на общинския съвет.

Причината за неустановяването на конфликт на интереси е новата разпоредба на чл. 37 ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, в сила от 07.08.2020 г., според която "За общинския съветник, включително за председателя на общинския съвет, не е налице конфликт на интереси при участие в подготовката, обсъждането и приемането на бюджета на общината и на възнаграждението на кметовете, на председателя на общинския съвет и на общинските съветници."

КПКОНПИ образува производство за установяване на конфликт на интереси по отношение на Бейзат Садък Яха – председател и член на управителния съвет на "Североизточно държавно предприятие" гр. Шумен.

Образуването е след медийна публикация /СЕГА, 31.08.2020 г./, според която той е декларирал в имуществената си декларация вземане в размер на 162 800 лв., на основание сключен договор за заем с "Еколес Венец" ЕООД, като впоследствие дружеството е придобило от ловно стопанство "Паламара" /в състава на държавното предприятие/ парцел от 12 дка, с три масивни сгради, за 83 200 лв. Твърди се, че Бейзат Яха /кредитор на дружеството/, като председател на управителния съвет на "Североизточно държавно предприятие", е дал съгласие за тази продажба.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове