Отидете към основна версия

4 580 109

Борисов за доклада на ЕК: Обективен е, отчел е напредъка

  • доклад-
  • ек-
  • брюксел

В първия ден от дискусиите държавните и правителствените ръководители ще обсъдят външните отношения, по-специално тези с Турция

Снимка: Пресцентър

Премиерът Бойко Борисов благодари на ЕК за доклада за върховенството на закона в страните членки. Борисов пристигна в Брюксел, където ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 1 и 2 октомври.

"Благодаря на Европейската комисия за изключително обективния доклад, който е отчел напредъка на България и добре е описал какво още трябва да изпълним, за да бъдем отличници в тази посока."

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел преди началото на извънредното заседание на Европейския съвет. Борисов подчерта, че страната ни ще се съобрази с препоръките на Венецианската комисия, така че България да изпълни ангажиментите си по линия на мониторинга, отнасящ се за всички държави от ЕС.

Министър-председателят Борисов изрази увереност, че в рамките на Европейския съвет ще бъдат взети адекватни решения в отговор на процесите, които текат в Европа и света.

„Геостратегическото положение на България е такова, че сме изключително зависими от конфликтите, които са около нас. Отношенията между Азербайджан и Армения са много важни за този регион, настояваме незабавно да се прекрати огъня, тъй като поддържаме изключително приятелски отношения и с двете страни, много са ни важни за стокообмена“, заяви българският премиер. Борисов изтъкна, че страната ни е категорично против участието на трети страни в конфликта.

Министър-председателят изрази надежда, че на базата на диалога и преговорите ще бъдат приети необходимите решения и за нормализиране на обстановката в Източното Средиземноморие.

Премиерът отбеляза, че чрез дипломация могат да бъдат преодолени всички конфликти в близост до България. „Затова считам, че Европейският съюз много правилно проведе консултации, благодаря и на Шарл Мишел, както и на Германското председателство с канцлера Меркел, за умиротворяване буквално на нашия регион“, посочи министър-председателят Борисов.

В първия ден от дискусиите държавните и правителствените ръководители ще обсъдят външните отношения, по-специално тези с Турция, както и положението в Източното Средиземноморие. Очаква се лидерите да разгледат и отношенията с Китай, ситуацията в Беларус и случая с отравянето на Алексей Навални.

През втория ден европейските лидери ще се фокусират върху начините за задълбочаване и укрепване на единния пазар, за разработване на по-амбициозна промишлена политика и ускоряване на цифровата трансформация. Целта е да се повиши конкурентоспособността на промишлените сектори на ЕС в световен мащаб и да се увеличи тяхната автономност, да се ускори цифровият преход, както и да се постигне връщане към напълно функциониращ единен пазар възможно най-скоро.

През месец юли Европейският съвет постигна съгласие по безпрецедентен пакет за възстановяване, чрез който да се преодолеят последиците от COVID-19 върху икономиките и обществата на държавите членки на ЕС. Двата стълба на това възстановяване — екологичният преход и цифровата трансформация, в съчетание със силен единен пазар, ще насърчат нови форми на растеж и ще повишат устойчивостта на ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове