Last news in Fakti

2 Октомври, 2020 17:39 4 703 49

Радан Кънев пред ФАКТИ: Европейската комисия значително втвърдява тона към България

  • радан кънев-
  • доклад на ек-
  • резолюция-
  • доклад-
  • европейски парламент-
  • европейска комисия-
  • европейска прокуратура-
  • евродепутат-
  • корупцията-
  • прокуратура

"В конкретния случай на сегашния парламент има един системен регрес, едно голямо отстъпление от малкото постигнати неща през годините", каза Кънев

Радан Кънев пред ФАКТИ: Европейската комисия значително втвърдява тона към България - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дни след публикуването на доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в Европейския парламент се водят и предстои да се водят дебати за демокрацията, върховенството на закона, корупцията и състоянието на медиите в България.

В рамките на дебата се обсъжда и резолюция, специално насочена към България по тези въпроси. Вчера комисията LIBE гласува тази резолюция и в понеделник предстои тя да бъде обсъдена в пленарна зала. По този повод от ФАКТИ се свързахме с българския евродепутат Радан Кънев - за доклада, за резолюцията и това ще бъдат ли спрени европейските фондове за България, четете в следващите редове:

- Г-н Кънев, какво е мнението Ви за доклада на Европейската комисия по върховенството на закона?

- Това е един нов вид доклад по един механизъм, който дори още не е приет. Това е първият доклад за всички държави в Европейския съюз, който стартира общия механизъм за надзор на върховенството на закона. Механизъм, който ние все още обсъждаме и той ще бъде също и тема на дебатите в понеделник. В този смисъл, как ще изглеждат по принцип тези доклади още не е напълно ясно.

Колкото се отнася до съдържанието, няма никакво съмнение, че Европейската комисия значително втвърдява тона към България в сравнение с последните два-три доклада, които бяха на комисията "Юнкер", а този е първият на комисията "Фон ден Лайер". Доста ясно са посочени основните проблеми. Без да навлизам в подробности, аз мисля, че нещата са ясни и има един критичен, откровен доклад, в който с меките характерни дипломатични изрази на брюкселския език се посочват ключовите проблеми - нереформираната прокуратура, липсата на адекватното разследване на корупционни престъпления и нездравата медийна среда.

- Как ще коментирате резолюцията, която вчера се обсъждаше?

- Тя се обсъжда отдавна. Тя се подготвя от повече от една седмица и вчера беше гласувана в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - комисията LIBE. В понеделник се открива пленарният дебат, в сряда и четвъртък ще бъде окончателното гласуване вече между всички евродепутати на пленарно заседание.

- Какво съдържа тя, какви са дебатите по нея?

- Резолюцията, поставена на разглеждане след въпроса, който зададох към Европейската комисия и след това общите действия, които предприехме с колегата Елена Йончева тръгва от основните два въпроса, които поставихме - състоянието на правовата държава, особено на Прокуратурата и действията на главния прокурор и състоянието на медийната среда, включително в обществените медии.

Естествено, в рамките на преговорите при изготвянето на тази резолюция между всички парламентарни групи са добавени още проблеми, които различни групи, различни евродепутати персонално смятат за важни и необходими. При всяко положение ще има и допълнителни изменения, които ще се вкарат до понеделник в нея, ще има и предложение някои от текстовете да бъдат гласувани поотделно, така че окончателният вариант няма да можем да видим преди четвъртък.

- Можем ли да приемем, че този доклад е общ за всички държави, а тази резолюция е насочена само към България?

- Да. В понеделник в Европейския парламент ще се състоят три отделни, но много свързани дебата. Първият дебат е дебатът за общия механизъм за върховенството на закона или общия правосъден механизъм в рамките на целия Европейски съюз, вторият дебат е за обвързването на корупцията и върховенството на закона с европейските фондове - тоест за възможността да бъдат налагани санкции под формата на спиране на европейски фондове, и третият е конкретният дебат, който е единствено за кризата на върховенството на закона в България.

Те са много свързани помежду си, но са все пак три отделни парламентарни дебата и три отделни гласувания.

- Как смятате - ще бъдат ли спрени европейските фондове, които влизат в държавата ни?

- Не, към настоящият момент първо механизмът за спиране не е приет. Второ, той е предвиден повече като възможна санкция, тоест идеята е той да има възпиращо действие, а не да бъдат ефективно спирани европейските фондове. Аз искрено вярвам, че самото провеждане на дебата, успоредно с тези ежегодни доклади и с възможността за ограничаване или спиране на европейски средства ще има много силно възпиращ ефект върху управляващите в България. Като нямам предвид толкова днешните управляващи, защото на тях им остават седмици или в най-лошия случай месеци, а за следващите и всички следващи български правителства.

Ние много пъти за съжаление сме виждали как нетърпимостта към корупцията води до избори и смяна на властта, но след смяната на властта нещата не се подобряват или има съвсем малък напредък. А в конкретния случай на сегашния парламент има един системен регрес, едно голямо отстъпление от малкото постигнати неща през годините.

- Вчера Александър Йорданов коментира, че "тази резолюция е в пълно противоречие с доклада на Европейската комисия" - това, според Вас, има ли основание?

- Не, това е едно несериозно твърдение. Резолюцията и докладът посочват едни и същи проблеми, а тонът на резолюцията е доста по-стегнат и ясен - това, което е и нормално по принцип. Парламентът, като политически орган, има много по-ясни политически изявления, докато докладът се придържа по-скоро към един по-технически език.

- В резолюцията се говори за започване на разследвания за конкретни корупционни престъпления в България. В тази връзка, как смятате, дали новият главен прокурор Лаура Кьовеши ще провежда разследвания за България?

- Всички гледаме с надежда към новата Европейска прокуратура, която преди броени дни започна работа. С надежда, защото е видимо, че в България, а и не само в България, има чадър върху определени корупционни престъпления. Европейската прокуратура има достатъчно правомощия, особено когато става дума за разследване на евросредства, така че надяваме се да има разследвания и също така да го има отново този възпиращ ефект.

Да разчитаме, че Европа ще реши българските проблеми, че ще навлезе в дълбочина, че ще извърши реформи вместо нас - това първо, няма как да стане, а второ, и не би трябвало да стане. България трябва да има свободата сама да приема своето законодателство, но е необходим един ефект на възпиране и на насърчение, какъвто много ясно се виждаше в предприсъединителните години.

Тогава и в България, и в Румъния, и в Хърватия се спазваше много по-голямо приличие в управляващите, отколкото сега. Надявам се с новите механизми - в крайна сметка това е до голяма степен и тяхната цел, да се възстанови това приличие, а вече наша работа си е да изберем реформаторски мнозинства и правителства, които да извършват същинските, дълбоки реформи в България. Това няма да го свърши Европа вместо нас.

- Говорейки за чадър - откъде идва този чадър, според Вас, и защо го има?

- Този чадър съществува от началото на Прехода в България. Изключително порочната, вертикална структура на Прокуратурата е заложена между другото под масата по един доста потаен, задкулисен начин в Конституцията - естествено, от тогавашните тайни служби на комунистическия режим. Дългата еволюцията на тези тайни служби в днешната българска мафия е една сложна тема, но очевидно е, че това, което наричаме мафия, което е със сигурност наследник на криминалните елементи в тайните служби на комунистически режим продължава да използва тази порочна структура на Прокуратурата.

От една страна, за да слага чадър върху собствените си престъпления. От друга страна, да може произволно да преследва тези, които се опитват да реформират държавата. Това са и въпросите, които аз много активно поставям пред колегите от Европейската народна партия, защото искам те да разберат, че дебатът за България не е атака срещу ЕНП, не е дори партийно политическа атака срещу ГЕРБ, а е едно истинско очакване на българските граждани да получат съдействие и подкрепа в борбата си от Европа, да получат защита на правата си на европейски граждани - нещо, което е много важно и Европа би следвало да гарантира.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    6 17 Отговор
    Мутропитека е най приятното същество за пране на Евро кражби. И не само. Кювеши не се е наяла достатъчно. Надай се!
  • 2 АНОНИМЕН

    17 11 Отговор
    мутри оставка🖤🖤
  • 3 Алфа Вълкът

    22 14 Отговор
    И ти знаеш как да го втвърдяваш Радо!
  • 4 ха ха

    23 17 Отговор
    Рада Дълбоко Гърло..
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 19 Отговор
    герб са кожадери мразещи обикновените хора

    Коментиран от #23

  • 6 Майна

    16 19 Отговор
    ЕВРОПА НЕ БЪРЗА, НО ВСЯКА СЕДМИЦА СТОВА КРАДЛИВО ПРАВИТЕЛСТВО Е ВСЕ ПОГОЛЯМО ЗАКОПАВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА! ТО ПУТИН Е ПРАВ, КАТО КАЗА, ЧЕ ТАКАВА ДЪРЖАВА ВЕЧЕ..НЯМА...

    Коментиран от #9

  • 7 МАНАФА

    18 10 Отговор
    РАДКЕ МА,...ШЪ ТЪ...ВЗЕМА!
    ОФ НА БАТЬО СОРО'СПИЙКАТА ЧЕРВЕНА
  • 8 Кой68

    12 3 Отговор
    Някой си мисли за тв.ър_дио......
  • 9 Хихихихии.. хихихихии

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    ПИЗДИН е ...отличен пример,...20 год
    ПУТ'ЬОВСКИ РЕЖИМ......215 лв. Минимальная рабочая плата...
    Хихихихии..... мал'оумен ли си?
    .... Хихихихии
  • 10 Биби Кинг

    17 8 Отговор
    Рада винаги си е падала върху твърдите неща!
  • 11 БЪЛГАРИЯ

    17 7 Отговор
    ДА НАБЛЮДАВАШ...ГЪРЧЕШИТЕ СЕ ОТ ЗЛОБА,БЕЗПОМОЩНОСТ И ИМПОТЕНТНОСТ,... ХОМОСОЦИАЛИСТИ И ПАСИ'ВНЯЦИ-СОРО'СП'ИИ.....БЕЗЦЕННО......
    ЗА ВСИЧКО ДРУГО ИМА..... ВСЕНАРОДНИЯТ ЛЮБИМЕЦ....БОЙКО!!!
  • 12 МЪЛНИЯ!

    15 6 Отговор
    ВИСШИЯТ СЪД ВЪВ СЪРБИЯ Е РЕШИЛ И ПОТВЪРДИЛ ... ПРОЦЕДУРАТА ПО ЕКСТРАДАЦИЯТА НА... БЕЛГРАДСКИЯ КРА-ДЕЦ... МУСТАКА!!!!😂
    УДРИИИИИИИИИИ.......

    Коментиран от #13, #15, #35, #43

  • 13 Горгона

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "МЪЛНИЯ!":

    Де да беше вярно . Той плаща яко на големците в Сърбия .
  • 14 Щерю

    13 7 Отговор
    Рада правили си още селфита отзад
  • 15 И АЗ СКОРО ЩЕ ПОМОГНА

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "МЪЛНИЯ!":

    С поздрав:СР. ЙОСИЧ
    # ДА БЪДЕ Б. ЗДРАВ
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Кarosel

    10 0 Отговор
    Втвърдява чепатия за комунистическите бастуни!
  • 21 Аве Адолф Хайл

    8 4 Отговор
    Раданка , гледай си джендърориентацийката и не се изказвай по мъжки въпроси .......
  • 22 Аноним

    6 5 Отговор
    Каза политическия труп
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Аааа

    4 3 Отговор
    Лошото е , че след тиквата , точно такива екземпляри като този се готвят да управляват ... Бог да пази България !
  • 27 Аааа

    5 3 Отговор
    Лошото е , че след тиквата , точно такива екземпляри като този се готвят да управляват ... Бог да пази България !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пляс Пляс Педалите

    8 4 Отговор
    Дълбокия започна открито да работи против България
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Факти

    6 3 Отговор
    Как простия народ прати тоя гей в Европа да ни излага и плюе. Е тея са за трепане. Гаден пе.. рас
  • 33 Тонев

    4 4 Отговор
    КРАЖБАТА ЛЪСНА: Бойко дава строежа на пътя Видин – Лом на свои фирми, готви се грабеж на 1 милиард лева!
  • 34 тоя

    7 4 Отговор
    изрод напълно оправдава името, което му дадоха - На-ран Кънев! Такова чудо невиждано, което конкурира дори и чумавото Ленче, може само от безродни създатели и род да се пръкне! Но съдбата си знае работата - след някоя година ще изпадне отвсякъде и ще трябва да си припомни една древна професия, по всяка вероятност някъде по света, но не у нас.
  • 35 а защо ли

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "МЪЛНИЯ!":

    ами ако е понамалил рушветите за съдии, полицаи и политици след като му фалираха заводите, може и да го върнат, щото за Апелативния им съд ще трябва по-солидна подкрепа!
  • 36 бг трудолюбието

    2 2 Отговор
    е възпято в много поговорки, като например:
    Ахмак лозе копае, юнак вино пие
    Работата не е заек да избяга
    По-добре на колене пред бара, отколкото прав пред струга
    от което се вижда,че стремежът да се избяга от работа, е много добре проучен и практикуван във всички времена! Най-добре се вижда на протестите през деня- демонстрираха ни всички известни поговорки, нали?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Наблюдател

    2 1 Отговор
    Българската мафия е доказала че от Евродоклади не се впечатлява
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Мафия

    3 1 Отговор
    Трябва да се замразят всички еврофондове от ЕС.
    Тя хубаво го каза ирланската евродепутатка "храним престъпници+.
    Като спрат евросредствата Борисов си отива, защото нито е гениален икономист, нито държавник.
    За една нощ трябва да се арестуват хора като Пеевски, Гергов, Кирил Добрев,Гешев и всички частни и държавни фирми агенции, институции, кметове, съветници, фирми и подставени лица обслужващи бандитското ограбване на еврофондове и средства.

    Същото е във Франция, хората протестират срещу високи данъци и хрантуници във властта, политиците се пряват, че дъжд ги вали.
  • 43 ББ Пеевски

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "МЪЛНИЯ!":

    Крадецът е Пеевски, с подкрепата на Борисов, Гешев - те фалираха КТБ.
    Гешев от обикновено момче в Перник за благодарност го направиха главен прокурор.
    Заради покрепата на Борисов, сега ДПС гласуват с ГЕРБ.
    Вежди си получи 2-та милиона негарантиран влог, нали, абсолютно незаконно, за този факт мълчиш.
    Никой банкер няма интерес, банката му да фалира.
    Гледай кой получи разграбените активи на КТБ и ги разпродаде на безценица с 2-3 пъти по-ниски от официалните цени, не говори глупости.
  • 44 ИМПИЙЧМАНТ

    6 3 Отговор
    КОМУНЕТАТА ,УЗЛОБЕНИ ,СРАЗЕНИ ,УМАЛОМОЩЕНИ ,ЧЕ НИКАК НЕ ИМ СТАВА РАБОТАТА...ТРЪГНАХА И В ЕС ДА РЪСЯТ ПОМИИ ,ТА ДАНО ТАМ ХВАНЕ ДЕКИШ МРЪСОТИЯТА ИМ...ДАВАТ ЛИ СИ СМЕТКА С КАКВА НАРОДНА ОМРАЗА СЕ ТОВАРЯТ ТЕЯ ДВАМАТА- МИЛИОНЧЕВА И ТОЙ..ПУКА ЛИ ИМ???????????

    Коментиран от #45

  • 45 ББ БКП

    5 2 Отговор

    До коментар #44 от "ИМПИЙЧМАНТ":

    Борисов Комунето член на БКП, агент Буда ДК.
    Прав си, оставка на комунягите управляващи БГ.

    Борисов БКП ДС, ББ БКП ДС.
  • 46 КУРнинов

    3 1 Отговор
    РАДАНЕЕЕ ОБИЧАМ ТЕЕЕЕЕ ИЗПРАТИ МИ СЕЛФИ НА ДУПЕНЦЕТО!
  • 47 предател

    1 0 Отговор
    Дълбокия обича всичко втвърдяващо се и отваря с две ръце бузките
  • 48 30 г преход

    0 0 Отговор
    от пред-фалирала комунистическа държавица към мутренски кенеф с бетонирано Черноморие и изсечени гори
  • 49 Асен

    2 0 Отговор
    Радан не може да му се вярва изобщо, той говори каквото е изгодно на неговите господари от Капитал, които се опитват да превземат държавата.