Отидете към основна версия

8 179 123

Георги Марков: Датата 28 март за избори е абсурдна!

  • 28 март-
  • георги марков

Президентът е Мангъров в политиката. Очевидно, той се е зарекъл да има избори по време на чума, добавя депутатът

Снимка: БГНЕС

"Изборите трябва да са на 28 март. Те трябва да бъдат проведени в срок с доставени и лицензирании машини, с всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве". Това заяви по-рано днес президентът Румен Радев.

За коментар нормално ли е парламентарният вот да се проведе на тази дата и каква кампания ще се прави през февруари в условията на пандемия и ваксинация потърсихме бившия конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Марков.

Ето какво заяви Марков пред Епицентър.бг:

Продължавам да се удивлявам на българския президент. Той заяви, че хората в България не мрат от коронавирус, а от хаоса в управлението на Бойко Борисов. Очевидно Радев е Мангъров в политиката. Според Мангъров болните трябва да си стоят по пижамки и да взимат аспирин. Президентът не вижда, че Европа и България са покосени от небивала чума, която именити учени по света наричат „биологична война”, „манипулиран вирус”.

Не е за вярване, че в България е възможно през януари и февруари да се води предизборна кампания, за да може изборите да се осъществят на 28 март!

Как ще ходят по време на чума, която няма да намалява, кандидат-депутатите да се срещат с избирателите, в кои зали и на кои площади при минусови температури, тотална изолация и мор?

В кои студиа ще се събират по 5,10 и повече лидери на партии, за да водят дебат? С маски ли?

Що за тон е това, че изборите „ТРЯБВА” да са на 28 март!

Изборите „ТРЯБВА” да са в двумесечен срок от изтичане мандата на този парламент, а той е на 26 март. С други думи, според българската Конституция, изборите могат да се проведат от края на март до края на май.

Иванчо от улицата да попитаме кога е по-добре да се правят избори – дали посред зима и по време на чума или в средата на май, когато денят е голям, когато възможностите за контакти са повече, когато повече хора ще отидат до урните и ще може да се прави нормална кампания, ще даде верния отговор.

Ако бяхме слушали през лятото президента Радев, сега щяхме да ходим пред урните на предсрочни избори.

Очевидно, той се е зарекъл да има избори по време на чума.

Редно е българският държавен глава, който без съмнение има право да насрочи изборите в тези два месеца, когато намери за добре, да направи консултации с парламентарните и извън парламентарните партии - да проучи добре ситуацията в страната за януари, защото никъде в Европа не очакват януари, февруари и март чумата да отшуми, а ваксините на Phizer и Moderna e вероятно да закъснеят, и да вземе адекватно решение за датата на вота.

Тези парламентарни избори ще бъдат проведени в необичайна година. Без да чертая Апокалипсис, 2021 г. ще е най-тежката от началото на прехода. По своята трагедия тя може да надмине Лукановата зима след късната есен на 90-та година. Последиците ще са и хуманитарни, и социални, и икономически, а партиите ни са по-слаби от всеки друг път.

Едва ли някоя партия ще вземе 1 милион гласа, дори и ГЕРБ, които за първи път ще са без Цветанов. Затова възможността за дебати, вкл. и за национална консолидация са много важни.

Един държавен глава е длъжен, колкото и да не харесва премиера, да надскочи егото си и да се опита поне веднъж в мандата си да олицетвори единството на нацията, да свика КСНС и да излезе с призива „Един за всички, всички за един!”.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 59 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове