Отидете към основна версия

1 575 20

Обама без нито един упрек към България

  • борисов-
  • обама-
  • сащ-
  • посещение

България е един изключителен съюзник на Съединените щати, смята американският президент

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Българският премиер Бойко Борисов се срещна с американския президент Барак Обама във Вашингтон.

Работната среща между двамата продължи с половин час повече от предвидените 45 минути, предаде БНР от американската столица.

Енергийната тема не е присъствала в разговора, а домакинът не е отправил нито един упрек към страната ни. Освен това, американският президент похвали България за дейността й като страна-членка на НАТО и за мисията ни в Афганистан:

Бих искал да благодаря на България за усилията й в разследването на този трагичен терористичен акт, при който пострадаха израелски граждани, и да похваля работата на нашите общи екипи. Тя беше изключително упорита, благодаря за сътрудничеството! Още в самото начало искам да подчертая, че България е един изключителен съюзник на Съединените щати, както и министър-председателя. Той е изключително ефективен световен лидер. Също така, искам да вметна, че той има черен колан по карате, така че много внимателно в момента!

Американският президент добави, че връзките между двата ни народа са здрави и благодарение на сънародниците ни, живеещи в Съединените щати:

Включително и в моя роден град Чикаго, където има изключително голяма българо-американска общност. Така че връзките между нашите две страни са всъщност между нашите два народа.

Това е един от големите български градове, над 150 хиляди души живеят в Чикаго, добави премиерът Борисов.

Все още не може да се посочи кой е поръчителят на атентата в Сарафово, но българските и американските служби ще продължат още по-ефективно работата си, за да има категорични доказателства, които да издържат в съда, обобщи след разговора Борисов:

След днешната среща и американските служби ще работят доста по-активно. Аз като полицейски началник знам, че това, което имаме към момента за службите е достатъчно да фокусират дейността си върху дадени хора, страни и организации, но това няма да издържи в съд. Понеже ние искаме, това е много сериозна тема, когато станем готови да сме категорични. Затова президентът Обама подчерта, че се солидаризира около становището, че трябва да се работи още.

За отпадането на визите за българите, пътуващи към САЩ, по думите на Борисов, трябват още малко усилия:

Тук, може би, всички политически партии в Конгреса, където да убедим своите партньори, че визите за България трябва да паднат.

Темата за шистовия газ не е обсъждана в рамките на разговора, въпреки че за Борисов тя е интересна, след т.нар. "шистова революция", довела до факта, че цените са паднали двойно. Въпреки това забраната в България остава, беше категоричен той:

Специално за България, знаете, наложихме мораториум. Парламентът го потвърди, че чакаме да дойде нова технология, или такава технология, която да е абсолютно сигурно, подписана с по две ръце от еколозите. Така че на този етап не считам за нужно да говорим за шистов газ.

Други енергийни проекти като "Белене" и "Южен поток" не са обсъждани, а на въпроса за енергийната сигурност премиерът отново обясни, че диверсификацията за България е в добива на собствени находища, който ще започне след 5-6 години. Барак Обама дори няма забележки за хода на съдебната реформа:

Президентът Обама не каза нито един упрек за съдебната реформа, дори и за правосъдната даде пример, че в нашето правителство с избора за ВСС, за Инспекторат, за главен прокурор – за първи път това се случва в България. Не помните ли как на президента Първанов съветниците изведнъж заемаха всички длъжности. Изведнъж, в рамките на няколко месеца, България извървява път, който не си е мислела, че може да го направи. Абсолютно прозрачен избор на съдии.

Американският президент е получил покана да дойде в България за откриването на срещата на лидерите на страните от Централна и Югоизточна Европа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове