Отидете към основна версия

15 654 67

Терор с често спиране на тока в София, недоволните граждани обявиха протеста си пред ФАКТИ

  • спиране на тока-
  • чез-
  • софия-
  • район панчарево-
  • кокаляне-
  • бистрица

В район ''Панчарево'' от години са тероризирани с често спиране на тока, което им носи много нерви, коства им пари и ги поставя в ситуация да стоят на студено

Снимка: БГНЕС

Проблемите с услугата, която доставя ЧЕЗ в България, не са от вчера и днес. Български граждани нееднократно са протестирали или срещу високи сметки за ток, или заради това, че токът им се спира често, като понякога конкретното спиране трае часове наред. В годините едни от най-сериозните потърпевши, особено от второто споменато, са жителите на софийския район ''Панчарево'', който е част от Столична община и обхваща няколко села и един квартал. Това са Кокаляне, Панчарево (вече квартал), Плана, Железница, Бистрица, Герман, Лозен, Кривина, Казичене, Долни Пасарел, местността Камбаните, Детски град и множество вилни зони.

Последните негативни сигнали са от жители на Кокаляне и Бистрица, които вече не издържат на този терор, който им носи нерви, коства им пари и ги поставя в ситуация да стоят на студено.

Пред ФАКТИ г-жа Галина Бел, част от УС на ''Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне, сподели, че на 24 януари (неделя) от 16:00 часа недоволни граждани ще се съберат на Кокалянско ханче, за да протестират срещу терора с честото спиране на тока.

Очаква се и хората от Бистрица, и хората от Казичене също да се организират на протест по този повод.

Ето какво разказа пред медията ни Галина, която живее в Кокаляне:

''Ще започна с малко предистория. Преди три години и малко имахме страхотни проблеми, такива каквито чувам, че в момента има в Бистрица. Имахме спирания на тока по 80 пъти на месец. Излязохме тогава на протест, пуснахме в КЕВР жалба, бяхме по срещи в Столична община, с представители на ЧЕЗ, в Министерството на енергетиката и т.н., и те (б.р. ЧЕЗ) инвестираха някаква сума тук, така поне казаха, за подобряване на инфраструктурата и имаше едно успокоение известно време. Факт е, че направиха подобрения, спор няма. Не е този проблем, който имахме преди. Но от може би 6-7 месеца отново има постоянни спирания на тока, понякога дори и през нощта - например за 5 минути, но доста често. Нещо, което за нас е страшно опасно. Не за друго, а защото на хората им се чупят уредите от постоянното включ-изключ. Скоро, може би преди около месец, пак имаше проблеми. Ние говорим с човек от мениджмънта на високо ниво в ЧЕЗ, с който сме добре запознати покрай протестите ни и проблемите ни. Човекът иначе е много симпатичен, но не може да бъде допустимо повече това. Аз много години не съм живяла в България, пък и съм пътувала по целия свят, и то в държави, водещи се Трети свят, в които съм престоявала по два-три месеца и не е имало никога проблем с тока. Такъв термин, такава терминология като планирано прекъсване, профилактика и т.н., такова нещо не съществува в нито една държава. Говорим за нормалните държави. Има си начини като се правят профилактики, има превключватели и хората не се изключват никога от мрежата. Докато при нас това е един нормалитет и хората дотолкова са свикнали и го приемат, че на никой не му прави впечатление.

Вчера отново имаше проблем, прочели сте на страницата. Последният път аз лично звънях на човека от мениджмънта и може би 15 минути след като му звъннах токът ни беше пуснат. А беше предвидено да се пусне след 3 или 4 часа. Така и вчера. Писах му смс, а той ми каза, че търсели къде е аварията. Ама как ще търсиш в XXI век? Светът е дигитализиран, а ние търсим авария. Недопустимо е да спират тока на хората дори и за 5 минути. А то се случва по няколко пъти. Ние вчера сме били без ток час и половина. И ако не се бях обадила и вдигнала скандал на този въпросния, щяхме да чакаме поне още час и половина, за да ни се пусне токът.''

Освен развалянето на уредите, огромен проблем е и това, че някои хора се отопляват на ток, хора, отглеждащи малки деца.

''Аз съм на пелети, други хора са на дърва. Без ток тези печки не могат да оперират. Не съм специалист в тази област, но помня, че някои хора по време на протестите казваха, че тези печки са като бомби със закъснител. Моята пелетна печка струва 4000 лева и при това включ-изключ... Това е електроника все пак. Кой ще ми покрие на мен разходите, ако нещо се случи?'', запита възмутената гражданка.

''Когато звъня на горещата линия ги питам къде е тази конкретна авария, а те ми казват, че не не знаят и не могат да ми дадат такава информация. Аз, ако не си платя сметката за тока, ще ми го спрат без да ме питат. Но аз като краен потребител нямам никакви права и те могат да си правят каквото си искат с нас. Проблемът е в договора. Едва 24 часа, след като ме оставят без ток, аз като потребител мога да подавам жалби и да имам възражения. А те, ако го спрат за 23 часа и 59 минути, аз нямам никакви права, трябва да го понеса като краен потребител'', каза още Галина Бел.

''Плащаме и безумни сметки. Напрежението трябва да е 220 волта. Хората си мерят, имат си уреди за това, и постоянно токът не е 220 волта. А когато не е 220 волта, ясно е, че се изразходва повече енергия, за да ми се затопли примерно котлонът с цел готвене. И това на нас ни струва пари'', отбеляза тя.

''Истината е такава, че тук (б.р. в район Панчарево) има страшно много нови строежи. И то не малки строежи. Не говорим само за индивидуални къщи, а и за блокчета, затворени комплекси. Тоест, ЧЕЗ постоянно включват нови абонати, но нищо не инвестират в инфраструктурата като цяло и естествено, че ще има проблем като се претовари мрежата'', даде своето обяснение г-жа Бел.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове