Last news in Fakti

11 Януари, 2021 16:36 15 616 67

Терор с често спиране на тока в София, недоволните граждани обявиха протеста си пред ФАКТИ

  • спиране на тока-
  • чез-
  • софия-
  • район панчарево-
  • кокаляне-
  • бистрица

В район ''Панчарево'' от години са тероризирани с често спиране на тока, което им носи много нерви, коства им пари и ги поставя в ситуация да стоят на студено

Терор с често спиране на тока в София, недоволните граждани обявиха протеста си пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС

Проблемите с услугата, която доставя ЧЕЗ в България, не са от вчера и днес. Български граждани нееднократно са протестирали или срещу високи сметки за ток, или заради това, че токът им се спира често, като понякога конкретното спиране трае часове наред. В годините едни от най-сериозните потърпевши, особено от второто споменато, са жителите на софийския район ''Панчарево'', който е част от Столична община и обхваща няколко села и един квартал. Това са Кокаляне, Панчарево (вече квартал), Плана, Железница, Бистрица, Герман, Лозен, Кривина, Казичене, Долни Пасарел, местността Камбаните, Детски град и множество вилни зони.

Последните негативни сигнали са от жители на Кокаляне и Бистрица, които вече не издържат на този терор, който им носи нерви, коства им пари и ги поставя в ситуация да стоят на студено.

Пред ФАКТИ г-жа Галина Бел, част от УС на ''Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне, сподели, че на 24 януари (неделя) от 16:00 часа недоволни граждани ще се съберат на Кокалянско ханче, за да протестират срещу терора с честото спиране на тока.

Очаква се и хората от Бистрица, и хората от Казичене също да се организират на протест по този повод.

Ето какво разказа пред медията ни Галина, която живее в Кокаляне:

''Ще започна с малко предистория. Преди три години и малко имахме страхотни проблеми, такива каквито чувам, че в момента има в Бистрица. Имахме спирания на тока по 80 пъти на месец. Излязохме тогава на протест, пуснахме в КЕВР жалба, бяхме по срещи в Столична община, с представители на ЧЕЗ, в Министерството на енергетиката и т.н., и те (б.р. ЧЕЗ) инвестираха някаква сума тук, така поне казаха, за подобряване на инфраструктурата и имаше едно успокоение известно време. Факт е, че направиха подобрения, спор няма. Не е този проблем, който имахме преди. Но от може би 6-7 месеца отново има постоянни спирания на тока, понякога дори и през нощта - например за 5 минути, но доста често. Нещо, което за нас е страшно опасно. Не за друго, а защото на хората им се чупят уредите от постоянното включ-изключ. Скоро, може би преди около месец, пак имаше проблеми. Ние говорим с човек от мениджмънта на високо ниво в ЧЕЗ, с който сме добре запознати покрай протестите ни и проблемите ни. Човекът иначе е много симпатичен, но не може да бъде допустимо повече това. Аз много години не съм живяла в България, пък и съм пътувала по целия свят, и то в държави, водещи се Трети свят, в които съм престоявала по два-три месеца и не е имало никога проблем с тока. Такъв термин, такава терминология като планирано прекъсване, профилактика и т.н., такова нещо не съществува в нито една държава. Говорим за нормалните държави. Има си начини като се правят профилактики, има превключватели и хората не се изключват никога от мрежата. Докато при нас това е един нормалитет и хората дотолкова са свикнали и го приемат, че на никой не му прави впечатление.

Вчера отново имаше проблем, прочели сте на страницата. Последният път аз лично звънях на човека от мениджмънта и може би 15 минути след като му звъннах токът ни беше пуснат. А беше предвидено да се пусне след 3 или 4 часа. Така и вчера. Писах му смс, а той ми каза, че търсели къде е аварията. Ама как ще търсиш в XXI век? Светът е дигитализиран, а ние търсим авария. Недопустимо е да спират тока на хората дори и за 5 минути. А то се случва по няколко пъти. Ние вчера сме били без ток час и половина. И ако не се бях обадила и вдигнала скандал на този въпросния, щяхме да чакаме поне още час и половина, за да ни се пусне токът.''

Освен развалянето на уредите, огромен проблем е и това, че някои хора се отопляват на ток, хора, отглеждащи малки деца.

''Аз съм на пелети, други хора са на дърва. Без ток тези печки не могат да оперират. Не съм специалист в тази област, но помня, че някои хора по време на протестите казваха, че тези печки са като бомби със закъснител. Моята пелетна печка струва 4000 лева и при това включ-изключ... Това е електроника все пак. Кой ще ми покрие на мен разходите, ако нещо се случи?'', запита възмутената гражданка.

''Когато звъня на горещата линия ги питам къде е тази конкретна авария, а те ми казват, че не не знаят и не могат да ми дадат такава информация. Аз, ако не си платя сметката за тока, ще ми го спрат без да ме питат. Но аз като краен потребител нямам никакви права и те могат да си правят каквото си искат с нас. Проблемът е в договора. Едва 24 часа, след като ме оставят без ток, аз като потребител мога да подавам жалби и да имам възражения. А те, ако го спрат за 23 часа и 59 минути, аз нямам никакви права, трябва да го понеса като краен потребител'', каза още Галина Бел.

''Плащаме и безумни сметки. Напрежението трябва да е 220 волта. Хората си мерят, имат си уреди за това, и постоянно токът не е 220 волта. А когато не е 220 волта, ясно е, че се изразходва повече енергия, за да ми се затопли примерно котлонът с цел готвене. И това на нас ни струва пари'', отбеляза тя.

''Истината е такава, че тук (б.р. в район Панчарево) има страшно много нови строежи. И то не малки строежи. Не говорим само за индивидуални къщи, а и за блокчета, затворени комплекси. Тоест, ЧЕЗ постоянно включват нови абонати, но нищо не инвестират в инфраструктурата като цяло и естествено, че ще има проблем като се претовари мрежата'', даде своето обяснение г-жа Бел.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изгоряха ми

    88 8 Отговор
    хладилник и компютър на стойност 3000 лева.

    Коментиран от #16

  • 2 гост

    76 1 Отговор
    ФАКТИ не могат да им решат проблема .На друго място трябва !

    Коментиран от #58

  • 3 От енергото

    117 5 Отговор
    Ние сме дошли тука да храним чешките пенсионери с вашите пари, а не да ви правим инфраструктура.

    Коментиран от #33

  • 4 Bit

    84 5 Отговор
    Да ги изгоним от България.

    Коментиран от #47

  • 5 Левтер

    79 2 Отговор
    И в Мърчаево тези бандити от ЧЕЗ постоянно прекъсват тока...всеки ден!
  • 6 От Чехия

    40 27 Отговор
    Понеже едно време 1968г. ,по нареждане на Москва, окупирахте Чехия, сега ще си плащате. Същото като възродителният процес, плащате на ДПС.

    Коментиран от #18

  • 7 Жоро

    30 8 Отговор
    Тоса не е възможно при Бойко
  • 8 Кой Незнай

    8 8 Отговор
    Blac*c*k*a*u*t започна бе хора. Не сте само вие. И във Ваткан ив Париж и в Берлин...Ми...София си е световен мегаполис-полага ви се........

    Коментиран от #17

  • 9 дълбоката

    63 2 Отговор
    провинция.

    Софиянци нали не мислят че в провинцията е по различно ? Са дето хората нито имат пред кого да протестират , нито кой да ги чуе.

    Коментиран от #29

  • 10 Чез

    62 3 Отговор
    Найстина спират тока много често и то за часове! И като им се обадиш почват ами откраднат кабел, пожар в подстанция, претоварване и какво ли още не! И после ти идва една хубава сметка за телефон понеже е от тия 0700, 0800 където за пет минути ти взимат 10 лв!

    Коментиран от #15

  • 11 Миризлив пор

    16 9 Отговор
    Ех, сега върви сделката, после български холдинг ще вземе тока, да не мислите че ще става по-добре?
  • 12 КУЧЕТО

    33 2 Отговор
    В Надежда 1 има често токов удари ... Алоооо ЧЕЗ ли сте какво сте взимайте мерки дане ви заЧЕЗиме ....

    Коментиран от #64

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Обективен

    28 0 Отговор

    До коментар #10 от "Чез":

    Вместо номерът с 0700 на ЧЕЗ, ето този върши работа и ти черпи от минутите в плана:

    02/895-9999 (ЧЕЗ)
  • 16 Емил

    7 16 Отговор

    До коментар #1 от "Изгоряха ми":

    И на мен, ама ЕВН му ги плати! Трудно е като се казваш Галина (кокошка лат.) Бел!!!
  • 17 Реалист

    2 45 Отговор

    До коментар #8 от "Кой Незнай":

    полага ти се да млъкнеш, села около София, не са София. В ж.к Св троица тока не ми е сирал от доста години. . . ти си гледай проблемите в провинцията, че сте го втасали там, злобарче жалко

    Коментиран от #63

  • 18 гжгж

    21 2 Отговор

    До коментар #6 от "От Чехия":

    казвам ти го на чешки, за да ме разбереш : МРДАЙ

    Коментиран от #45

  • 19 Яшар

    43 0 Отговор
    - Алоо, ЧЕЗ ли е?
    - Не, Топлофикация.
    - Ааа, и на вас да ви ееее...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 gufi

    47 0 Отговор
    Проблемът с ЧЕЗ е всеобщ.При мен вчера отказа и стабилизара на напрежение, защото входящото спадна на 179 волта. "Нормално" е около 195 волта между 18 и 22 часа и скача на 245 волта около 1 след полунощ. Това ме принуди да купя стабилизатор, вчера и той се предаде.Има ло е случай, когато напрежението беще 165 вокта и от ЧЕЗ ми отговориха , че знаят, че имало леко колебание на напрежението. Доста леко беще.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ич да не се оплакват

    30 4 Отговор
    А точно в тия квартали знаете ли цените на имотите, какъв са космос и на какво отгоре ??? Кал, кръв и мизерия !
  • 24 5ко

    37 1 Отговор
    Енерго разпределението е от особена важност за сигурността на държавата, затова трябва да бъде изключително държавна собственост.Апосредниците много натоварват цените. Те не идват да ти месят пита, а да печелят.
  • 25 AC / DC

    25 3 Отговор
    Сменете бушона Борисов,изгоре!с нов.
  • 26 Киловолтчо

    23 4 Отговор
    А,бе то изгоре държавата бе !
    А вие ревете за един ТЕЛЕвизор !
  • 27 Гост

    7 12 Отговор
    230 волта трябва да е, не 220
  • 28 Кюстендилският

    10 0 Отговор
    И в Кюстендил е така!
  • 29 Петров

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "дълбоката":

    С бездейстие няма да стане. Все пак пари се дават за тая "услуга". Най-лошото в България е монополът. Когато има реална конкуренция е друго.
  • 30 Всички знаят

    26 1 Отговор
    В Бистрица е страшно! Всеки ден спират тока, а и по няколко пъти! Това е от години! Некадърници! За всяко спиране да се прави отстъпка от сметката поне 10 процента!
  • 31 дявола

    8 3 Отговор
    Това пак са политически номера
  • 32 111111

    13 1 Отговор
    БДС EN 50160:2010
    Чл. 17. (1) Номиналните напрежения на електроразпределителната мрежа са в
    съответствие със стандарт БДС IEC 60038:
    #1. за мрежа ниско напрежение - f 230/400 V;

    230волта на монофазно напрежение
    Но много често то не надвишава 215.

    Район Нови Искър също е подложен на този терор.
    При трифазен ток едната фаза е със спад от 30 волта.
  • 33 gggw

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "От енергото":

    абсолютно! спомням си дори като дойдоха как изгониха всякакви български фирми и заместиха с чешки продукти почти навсякъде. уволниха 2/3 от инкасатори и персонал
  • 34 нора

    9 2 Отговор
    НЯМА ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ , НЯМА И СЪВЕТСКА ВЛАСТ , ТОГАВА КЪДЕ И
    КАК ДА СЕ ЖАЛВА И ПРОТЕСТИРА БЪЛГАРИНА Е ОТ ЯСНО , ЧЕ ПО ЯСНО,АМА ХУБАВОТО ВРЕМЕ ГО ПРОСПАХМЕ,СЕГА ПАК Е ЗИМА.НА СЕЛО
    СМЕ С ДЪРВА И ТЪРСИМ ВАРИАНТА ДА ГОРИМ...ЖЪЛТИ ПАВЕТА!

    Коментиран от #38

  • 35 Костов

    2 23 Отговор
    Айде стига с тия протести и тия оплаквания. Спрели им тока за малко, даже го мерили че не е 220 волта. Оплаквания при Нушето и Тиквата..
  • 36 Електрик Ламбов

    23 1 Отговор
    Защо никой не се сеща държавата да изземе електроразпределението в свои ръце обратно. Явно ЧЕЗ не изпълняват своята функция за обществото.
  • 37 Гост

    10 0 Отговор
    Все райони на кошмарна корупция. ЧЕЗ - също. Опитват от собственото си лекарство.
  • 38 Ivan

    7 24 Отговор

    До коментар #34 от "нора":

    Комунизмът ли е "хубавото време" В онези години токът ми спирше всеки ден. Говоря за центъра на София. От няколко години се оправи. Не искам да ме управляват пак другари с имена като Вълко, Тано, Пеко и Цола. И да ме влачат на манифестация когато вали радиоактивен дъжд. А те самите да се крият и да ядат специално селектирана храна.

    Коментиран от #40

  • 39 ТИТИ

    16 0 Отговор
    И В ЛЮЛИН6 Е ТАКА ЧЕСТО СПИРАТ ТОКА
  • 40 Колов

    16 3 Отговор

    До коментар #38 от "Ivan":

    Като нещеш Вълко, на ти Боко
  • 41 Сатъра на Хана

    16 1 Отговор
    Компостираме Мутрите и Бейовете за да не могат да си прехвърлят и купуват активи
    ....
    И с един референдум Национализираме. ..
    .....
    Джокер : ЕС и ЕК НЕ МОЖЕ да отмени Национален Референдум - Справка Британия
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Вилните зони

    10 0 Отговор
    Бункера, крадат ток като изоглавени.
  • 44 Золин

    11 1 Отговор
    И нощната тарифа не се включва в 22 ч.,а в 24 ч.и това никъде не може да се види,имам контролни електромери всеки месец разлика в наш минус от дневна нощна отделно и киловатите при тях винаги са повече
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 И кък ши стани туй???

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Bit":

    От дивана ли ваааа?
  • 48 Наивници

    11 0 Отговор
    Вярно е, че ЧЕЗ не са стока, ама чакайте да ви подхванат българските енергийни мутри, па тогава ще ревете за ЧЕЗ.
  • 49 мечо

    3 4 Отговор
    вав пазарджик сащто спират токат щте ги прибия сас теслата вав главата
  • 50 Xaxa

    7 0 Отговор
    Ако дойдете в Нови Искър... това в Панчарево ще Ви се види като приказка!!!
  • 51 Разгневена

    5 0 Отговор
    Хубаво,аз съм снаха тук,но и в София имах такива проблеми,не е гаранция,че като си в София няма проблеми с тока.И да Бистрица е Софийска област и мога да ви кажа,че като няма къде да ходите по еко пътека Витоша-Бистрица Ви виждаме.Родена съм в София и съм израснала до НДК,но от 2години съм в Бистрица и не съжалявам.А с 3малки деца не е ок без Ток независимо дали си в Бистрица или в София.
  • 52 Геро

    11 2 Отговор
    По голям терор от това да те управляват ПРОСТИ ЛЮДЕ няма и това го доказват и при днешните наводнения и срутване, които не бяха предвидени , въпреки преди месечните прогнози за валежи. Крадци, по големи от циганите.
  • 53 PlimP

    4 0 Отговор
    като едно време, само дето тогава имаше разни заводи, а те определено консумираха доста точец
  • 54 Танкист от Черния полк

    6 0 Отговор
    Така започна и преврата през 1989г.Сега няма и танкове да дойдат
  • 55 Българин

    9 0 Отговор
    Време е тези дето ни разправяха колко добре ще стане като се приватизира енергото да им се потърси сметка, докато КОВИД не ги е тръшнал. Знае се все още кой се облажи от тези продажби. Да им се търси сметка е ВРЕМЕ, понеже времето беше "наше" (наивници сме българите), но се оказа че е било тяхно.
  • 56 Непростак

    9 0 Отговор
    Имам монтиран трифазен електромер, а ползвам само една фаза. Имам и контролен електромер пак електронен. Има разлика в по-малко от моя елктромер, но най-странното е че тази разлика има случаен характер макар че няма голяма разлика в показанията между отделните периоди. Дали нещо с константата на електромера играят - не моеш им разбра. Те ги тарират, те контролират, а ние само плащаме. Препоръчвам да пробвате с контролен електромер и ще видите че има няккви далавери от тези бандити. Те не са дошли да ни услугват, а да ни ограбват - разберете!
  • 57 Хортензия

    11 0 Отговор
    Проблемът е всеобщ. Преди Панчарево е Горубляне, където идиотщината наречена "профилактично превключване" е ежедневие. Защо го правят - защото освен в заплати, чешките собственици май не инвестират в нищо. В нищо и мрежата им се разкапва. Дали е форма на терор това? Естествено, вижте речника - действие, предизвикващо безпокойство, страх и паника в населението е тероризъм. Как да се спре ли? Като започнем смяна на всичко в тази държава!
  • 58 бай Пешо

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    ФАКТИ ВОДЯТ ХИБРИДНА ВОЙНА В БЪЛГАРИЯ В ПОЛЗА НА СЪВЕТСКИЯТ ИМ СЪЮЗ ...
  • 59 Удавената Риба

    3 0 Отговор
    Една добра реакция е за НЕ СЕ плащат сметки и данъци. И то масово. Може би гова ще наостри вниманието на хората , от които зависи. Пък и главната ТиквА може да се трогне , че му се БУНТУВА народа ! Знае би човек ! ? Без да се опита - не може !
  • 60 любител

    2 1 Отговор
    крайно време е тоя тъп народ да се изправи и да измете това правителство и всички фирми които издевателстват над него.неможе разни мошеници да имат собствени самолети яхти милиарди а тези които им изкарват парите да няма какво с какво да се хранят.

    Коментиран от #62

  • 61 malkija

    1 0 Отговор
    Такова е положението и в кв.Драгалевци но само през летният период.
  • 62 неможело

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "любител":

    викаш а? Може и то още как, при капитализма е така, свиквай. Ти къде видя тея със самолетите и яхтите да раздават пари на гладните?
  • 63 Адолф

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    Щом си в Ж.К значи си от някое село!
  • 64 Какви мерки

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "КУЧЕТО":

    Драги" негодуващ"? От кого? Знаеш ли,че те са " Собственици"? Сигурно знаеш.Е,как държавата ще контролира и издава разпореждане на частника? Нали това е водещата мантра,която Вие- притестиращите сега подържахте: Частна собственост през" инвестиции", и Пазарна икономика.Ами ще сърбате врялата каша.Взеха ни тока,чехи,австрийци,- ние мълчим! Французите- водата на над 2 милиона кр,ат,уни, който плащат над 2,5 лв/ куб.м- кр,а,тните мълчат.Плащат и мълчат.Франсето от нас-два и петдесет лв,плаща на държавата цели две стотинки от тези два и петдесет.Кяр до небесата.Подарихме най мощната българска банка на маджарите.С мощна инфраструктра в цялата страна.Не задавайте въпроси, защо сте бедни на с най ниски заплати и пенсии в Европа.Всички ние- а не политиците още от 90- те , си постлахме късото чердже.С мълчливото ,всеобщо съгласие и непукизъм.Сега,пак по нашенски- Олее,ле,но пак индивидуално.Като опре натоп,,роч,ен,ия до нашите задни бузи.
  • 65 Евхаристия

    0 0 Отговор
    Важното е за БОЙКО да има ток , за да свети и да ни огрява с просташкия си интелект ! Другите , кучетата ги яли.
  • 66 Томи 5567

    3 0 Отговор
    В Бистрица е същото положение!!!! Хората работят в условията на пандемия онлайн и счестото спиране на тока изчезва и интернета!!! Кой ще поеме отговорността за не навреме свършената работа??? Имам наблюдение какво става в ЧЕЗ и какви заплати вземет администрацията!!Бедна ви е фантазията!!!Допълнително получават ваучери и дрехи и обувки!!Всичко това за наша сметка!!!
  • 67 ББ тиквун

    2 0 Отговор
    още колко ще ве прецакваме , всеки киловат го смятаме с ддс накрая общите киловати пак слагаме ддс , е трябва да има и за мойте чекмеджета ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове