Отидете към основна версия

8 246 124

Христо Христев: Политическото шоу "правителство на ИТН" не може да продължава

  • пламен николов-
  • итн кабинет-
  • слави трифонов правителство

Да се постави там човек, който хал хабер си няма къде отива, с какво ще се занимава, какви отговорности ще носи, е сигурен път към хвърлянето на страната в криза с непредвидими мащаби

Снимка: БГНЕС

Политическото шоу "правителство на ИТН" не може да продължава. Поставянето на управлението на държавата ни в ръцете на хора, които хал хабер си нямат от политическа среда, властови системи, закони и динамика на публичните отношения, е опасно за страната, особено на фона на задаващата се икономическа криза и сложната политическа ситуация в Европа, поради продължаваща пандемия и социалните ефекти от нея.

Това коментира във "Фейсбук" доц. д-р Христо Христев, преподавател по право на ЕС в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Поради трудностите във функционирането на ЕС, в резултат на кризата на демокрацията и правовата държава в Унгария и Полша. Поради рисковете, свързани с формирането на ново управление в Германия и предстоящите през май 2022 президентски избори във Франция.

Абсурдите около излъчването на кандидат за министър председател показват, че някой, който взема решенията какво прави ИТН като политическа сила, изобщо не разбира как е конфигурирана архитектурата на властта в българската конституционна уредба и какво е значението на поста на министър председателя.

Това е невралгичният център на властта и функционирането на управлението, на политиката, на държавата в България. Да се постави там човек, който хал хабер си няма къде отива, с какво ще се занимава, какви отговорности ще носи, е сигурен път към хвърлянето на страната в криза с непредвидими мащаби. Или пък, целенасочено иска да срине това, което е останало като демократичен модел, за да го замени неясно с какво. Но няма да е европейска демокрация.

Силно се надявам, че представените в парламента политически формации, в които има достатъчно внятни хора, които имат идея какво е публичната среда, какво са институциите на публичната власт, как би следвало да се движат процесите в една европейска демокрация, няма да допуснат формирането на подобно правителство.

В момента поне има кабинет, преобладаващата част от който е съставен от хора, които си тежат на мястото. Разбират свойството и значението на действията си и могат да вземат адекватни решения за нещата, за които отговарят. Гарантират нормалното функциониране на държавата, дори без ефективно работещ парламент.

Колкото и неприятно да е провеждането на трети поредни парламентарни избори за една година, това все повече се налага като единственото възможно разумно решение.

В частност, като симпатизант и избирател на ДБ, силно се надявам, че ДБ няма да допусне доверието и надеждите на хората, които я подкрепят, да бъдат вложени в превръщането на държавата ни в нещо средно между политическа ясли и детска градина. Не може това да е промяната, за която се борим. Не може това да е управлението, което ще върне страна ни по пътя на развитие като нормална европейска демокрация.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 91 гласа.

Свързани новини

  • Пламен Николов е парашутист

    Коментар на Емил Соколов, историк от университета в Екзитър, Великобритания: Тъпо е да се подиграваме на Пламен Николов за работата му. Шнорхели би ...
    01.08.2021
    28 941
    159
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове