Отидете към основна версия

4 136 140

Радев: Мога да забавя мандата до петък (ОБЗОР)

  • румен радев-
  • партии-
  • мандат

Като съществен проблем за общината представителите на местната власт откроиха здравеопазването

Снимка: Пресцентър

Българите гледат с голяма надежда, с голямо очакване, но партиите трябва да знаят, че търпението им се изчерпва. Очаквам много ясен сигнал от партиите не към мен, а към българските граждани, че те са в състояние и ще сформират устойчиво управленско мнозинство. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Тополовград. Държавният глава призова в днешната криза да не се правят тънки партийни сметки, а да се мисли най-вече за интересите на хората. „Смисълът на политиката е хората да живеят по-добре и партиите трябва да докажат, че имат място в този парламент“, подчерта Румен Радев. По думите му времето за декларации от страна на политическите партии е изтекло и хората очакват да видят ясно поета отговорност от българския парламент и политическите партии.

Диалогът между партиите и президентската институция е важен, но много по-важен е диалогът между самите партии, посочи още президентът. По думите му времето неумолимо изтича и политическите сили следва да намерят обединяващи принципи, за да сформират правителство. Държавният глава припомни, че крайният срок, в който трябва да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, изтича в идния петък. Президентът отбеляза, че ако партиите имат нужда от време за допълнителни разговори помежду си, той би могъл да ги изчака до изтичането на крайния срок за връчването на третия мандат.

Липсва една много важна дума в нашия парламент. При тази конфигурация, процентно съотношение, разпределение на политическите сили, ако искаме да имаме успех, трябва да присъства думата компромис, за да се състави правителство. Без компромис няма да се получи, изтъкна държавният глава и призова партиите за отговорно отношение към задачата да бъде съставен редовен кабинет.

В отговор на въпрос за варианта предстоящите президентски избори и евентуалните парламентарни да се проведат в един ден, президентът посочи, че очаква ЦИК да даде своето категорично експертно становище. Държавният глава припомни позицията си, че такъв подход е против философията на българския конституционен модел. По думите на президента в предстоящото решение е необходимо да се намери отговор между духа на Конституцията и пестенето на пари за допълнителни избори.

Служебното правителство формулира ясни приоритети за актуализацията на бюджета – укрепване на здравната система, помощ за бизнеса и охрана на държавната граница, припомни Румен Радев. По думите му българският парламент е длъжен да се съобрази с тези приоритети, защото те не са приумица на служебното правителство, а това са очаквания на българите. „Призовавам нашите народни представители освен от сутрин до вечер да изслушват служебните министри, защото до момента това е основната дейност на българското народно събрание, да свършат и друга работа, която е неотложна“, заяви президентът и призова народните представители да се заемат с актуализацията на бюджета, защото пред България има множество предизвикателства във всички сектори.

Концентрацията на финанси и инвестиции в регионалните центрове и намаляването на вниманието към по-малките населени места е пагубно за България. Голямата задача е да се преборим с огромните дисбаланси в регионалното развитие. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с кмета на Тополовград Божин Божинов и представители на неговия екип.

Представителите на местната власт призоваха за премахването на субективния фактор при разпределянето на правителствените субсидии към общините, както и да бъдат отчитани техните реални и специфични характеристики. Финансовата децентрализация на общините ще ги освободи от недобросъвестен натиск от страна на изпълнителната власт, подчерта от своя страна президентът Радев. По думите на държавния глава независимото финансиране на общините от централния бюджет ще улесни инициативността и ефективните решения на местно ниво.

Като съществен проблем за общината представителите на местната власт откроиха здравеопазването. В Тополовград има само един спешен екип, който отговаря за всички населени места, някои от които са разположени на десетки километри едно от друго. Отправен бе и призив за по-бързото въвеждане на системата за спешна медицинска помощ по въздуха, която е включена в Националния план за възстановяване и устойчивост.

На въпрос на журналисти след края на срещата президентът коментира, че Община Болярово, която посети по-рано днес, и Община Тополовград като погранични общини имат опит и участват активно в опазването на границата. По думите на държавния глава с нарастването на мигрантския натиск държавата адаптира и предвидените мерки. „Средства за това са осигурени в резерва, който служебното правителство успя да събере, но от парламента зависи да се актуализира бюджетът, така че да могат да се разпределят по най-добрия начин тези ресурси“, посочи още президентът.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове