23 Август, 2021 14:12 5 351 21

Адв. Петър Славов: Срок за реализиране на третия мандат и предлагане на проекто-кабинет има

  • адв. петър славов-
  • петър славов-
  • трети мандат-
  • правителство-
  • президент-
  • мандат-
  • законодателство

"За сетен път се потвърждава необходимостта от практикуващи юристи с достатъчен опит във всяка парламентарна група", смята адв. Славов

Адв. Петър Славов: Срок за реализиране на третия мандат и предлагане на проекто-кабинет има - 1
Адв. Петър Славов; Снимка: ФАКТИ

Три важни разяснения относно третия мандат за съставяне на правителство, направи адв. Петър Славов в своя Facebook публикация.

"Направи ми впечатление, че немалко медии неправилно тълкуват процедурата по връчване и реализиране/изчерпване на "третия мандат", твърдейки, че едва ли не, той може неограничено време да остане в парламентарната група и така да се удължи животът на 46-то НС. Това е неправилно и затова - ето някои специфики на процедурата по Третия мандат:

1. На първо място, за разлика от предходните процедури по първи и втори мандат (където императивен срок за връчване липсва), Президентът е обвързан със срок, в който следва да връчи третия мандат, ако се стигне до него - 7-дневен срок.

2. По-нататък, интересно тук също е, че третият мандат не се връчва на кандидат за министър-председател (както е при двата предходни), а на "някоя от следващите парламентарни групи" (т.е. на самата група). Логиката на законодателя навремето е била, че така се дават повече възможности за консенсус около обединителна фигура, която тази "следваща парламентарна група" (т.е. не задължително третата по големина), да търси и номинира за бъдещ премиер.

3. На следващо място, срок за реализиране на третия мандат и предлагане на проекто-кабинет има (противно на твърденията на някои медии) и той се извлича от разпоредбите на чл. 99, ал. 2 и 3 от Конституцията, както се сочи и в практиката на Конституционния съд (напр. решение 20 по к.д. 30/1992г. на КС). И този срок отново е 7-дневен от връчването на мандата", пише адв. Славов.

"Надявам се горното да е полезно за интересуващите се от разплитането на създалата се политическата криза", допълва той.

"Предполагам, също така, доказва и защо простият прочит и "преразказ" на конституционните текстове не е достатъчен, за да се направят правилните изводи и за сетен път потвърждава необходимостта от практикуващи юристи с достатъчен опит във всяка парламентарна група", казва още адв. Петър Славов.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП за България и Радев

    32 13 Отговор
    Аз викам генерал Румен Радев да забави мандата 4 години и да си управляваме със служебното правителство
  • 2 ТаУмВзе

    4 2 Отговор
    Абсолютно е все тая!

    Коментиран от #10

  • 3 русенец

    15 5 Отговор
    За сетен път се убеждаваме, че юристите само пречат. Създават закони, които не функционират. Нали философи и юристи създадохте Конституцията, защо 30 години вървим надолу? От плямпалници можем да чакаме само плямпане, нека законите да се правят от хората, които разбират от съответната материя.

    Коментиран от #18

  • 4 Българка

    19 6 Отговор
    Ами в НС ДБ, ИТН, ИЗБГНИ, БСПда се разберат и обединят около няколко преоритета и да излъчат краткосрочно правителство до пролетта.

    Коментиран от #11

  • 5 МЕЧО ПУХ

    14 1 Отговор
    Един професор казва няма срок, друг специалист казва има срок, ние обикновените на кой да вярваме , че нещо вече имам усещането че ВСИЧКИ за ВСИЧКО ни будалкат.
    Един ден има пари в бюджета , другия ден няма
    Един ден заведенията трябва да затварят, на другия ден не трябва
    Един ден ще се гласува равителство, на другия ден няма да се гласува
    ВЗЕМЕТЕ СЕ СТЕГНЕТЕ , ЧЕ ВИДЕНОВАТА ЗИМА НЕ НИ МЪРДА , А ГЛАДНИЯ ЧОВЕК НЕ Е ТОЛЕРАНТЕН КЪМ ОЯДЕНИЯ

    Коментиран от #9

  • 6 хаха

    7 16 Отговор
    Да дадат мандата на ИБНИ. Мая Манолова социален министър, Иван Костов премиер, Васил Божков вътрешен министър, Иво Прокопиев Президент, Румен Радев външен министър, Христо Иванов транспортен министър, Делян Пеевски министър на културата.

    Коментиран от #16

  • 7 Който говори (публикува), трябва да знае

    4 2 Отговор
    Получилите го „ще се бавят, колкото си искат“, тъй като ще се позоват на решение номер 20 на Конституционния съд от 1992 година. Има такъв народ. Няма такава държава. Остава само партия ИКМВ - измъкване като мокра връв. Справка, СлавиТрифонов
  • 8 Продай България

    8 3 Отговор
    Отново се правим на умни самочувствие без покритие Гаргамел,Ристо,Прокопа,Кирчо язовира,Маджо новите протестъри
  • 9 Хахаха

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "МЕЧО ПУХ":

    За "Виденовата зима" можем само да мечтаем, за съжаление.
  • 10 Гого

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Ако обаче предизвика военен преврат. Защо се мълчи по този въпрос?
  • 11 нннн

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Кажи го на Слави. Той едно си знай: Аз съм по-по- най!

    Коментиран от #17

  • 12 Хаах

    5 2 Отговор
    Прекрачиха границата юристите.Конституция, закони, КС, писани от хора, които само те можели да ги тълкуват.Не е абсурд, а престъпление.Къде се намират.Всеки текс трябва да е ясно и кратко записан, разбираем и на литературен Български.Защото стигаме до днешната реалност, разни мафиоти и мошеници, които явно в училище са имали слаби оценки по Български език и литература, да ни обясняват, че видите ли по закона някои лъжи и кражби не са лъжи и кражби.ВЪН ЮРИСТИТЕ ОТ ПИСАНЕТО НА ЗАКОНИ.
  • 13 баста

    4 1 Отговор
    Как се пишат и създават законите в Народното Събрание.Събират се политиците Депутати в стаичката, като мужду тях трябвало да има Юристи, за да облекат в юридическа форма текста.Те милите, ама обсолютно "добросъвестно и професионално", преиначили смисъла и понятието на първоначалния смисъл, понятие и сътворили закон, само за тяхно си ползване.Че и си направили орган, пак от тях си, който в зависимост от това, коя мафия управлява да го тълкували.
  • 14 Чичо Тони

    4 2 Отговор
    В Конституцията на РБ (чл.99) НЯМА срок за връчване на трети мандат. Има 7-дневен срок за предложение на МС след връчване на трети мандат. Такъв срок не се третира и от Решене №20 на КС на РБ. И доколкото си спомням, вече имаме такъв прецедент с Президента Петър Стоянов, който забави връчването на трети мандат. Та така адвокат Славов - мнение на един неюрист, но научен да чете.
  • 15 Буха ха

    4 2 Отговор
    Конституцията на РБ е толкова мърляшки съставена, че човек се пита дали е писана от (пишман)юристи или от фризьорки. По тази причина разни експерти направиха кариера тълкувайки какво може би е имал предвид законодателя.
  • 16 Лелеее

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "хаха":

    Ами да вземат и Чекмеджан за министър по мангасарските въпроси и по цял ден да обикаля с джипката по маалите и да разказва как са утепАли дЕдо му с тояги.
  • 17 LOSHIA

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "нннн":

    Не ви ли стана ясно че ИТН няма да се коалира,нито да управлява с синьо-червените креатури на БКП, като ДБ и ИБГНИ,или сте от трудно развиващите се!

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 123

    3 0 Отговор
    Конституцията, както и другите закони се правят от калпави и глупави юристи, а казват народа бил глупав и прост.
    Алооо правещите се на умни корабче плава ли ?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сър

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "LOSHIA":

    Нито ДБ ще управлява с чалгари и комедийни шутове.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове