Отидете към основна версия

4 387 62

Извънредно заседание в понеделник няма да има

  • ива митева-
  • парламент-
  • извънредно заседание-
  • има такъв народ-
  • народно събрание-
  • партии-
  • избори

По правилник председателят на НС Ива Митева няма право да свика такова заседание

Снимка: БГНЕС

Извънредно заседание в понеделник няма да има. По правилник председателят на НС Ива Митева няма право да свика такова заседание, въпреки че искането с подписите на депутати от ДБ, ИСБНИ и част от "Има такъв народ" са постъпили в деловодството на парламента.

Това се случи в 1.56 в нощта на петък срещу събота, посочи Ива Митева в студиото на bTV. Причината, според аргументите на Ива Митева, не е в късния срок, а в това, че доклад за заседанието на правната комисия от петък, когато бе прието решението за прехвърлянето на Бюрото по защита от главния прокурор отново в Министерство на правосъдието, още не е постъпил. Според правилника за дейността на Народното събрание, който е със статут на закон, подчерта Митева, такъв доклад трябва да е постъпил поне 72 часа преди законът да влезе в пленарна зала, предаде News.bg.

Това в правилника бе записано по настояване на "Демократична България". Доклад на комисията не е постъпил. Т.е. аз не мога да насроча за понеделник заседание без да дерогирам закона", обясни Митева. Тя се чувства поставена в ситуация да избира между закони и политическото решение. Изборът и е да спазва правилата - с каквато заявка са влезли в политиката "Има такъв народ". В този смисъл решението за извънредно заседание се оказа в ръцете на председателя на комисията. Припомняме, че председател на правната комисия е Андрей Николов от "Има такъв народ".

В сряда обаче, когато този срок може да е минал, гласуването за Бюрото по защита ще бъде включено като първа точка, увери Митева. Това пък зависи от решението на Румен Радев кога да издаде указа за разпускането на 46-то Народно събрание и насрочването на вторите предсрочни избори. Това може да стане в сряда и да влезе в сила от четвъртък. Според хронограмата на ЦИК за президентските избори подготовката за тях започва в петък, така че е напълно възможно Румен Радев да даде още един ден живот на 46-то Народно събрание. "Много ми се иска Народното събрание да проведе своето заседание в сряда, за да може този парламент да завърши живота си с вдигната глава", заяви председателят му. Малко след това тя призна, че всъщност това Народно събрание е извършило само няколко ратификации и актуализацията на бюджета, с което приключи в 2 часа сутринта в събота след три дни инфарктни заседания в края на седмицата.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове