Отидете към основна версия

1 564 28

Вигенин: БСП ще носи отговорността за следващото управление

  • вигенин-
  • бсп-
  • носи-
  • отговорност-
  • следващо управление

Най-силното оръжие за справяне със социалните неравенства е доброто образование, казва социалистът  

Снимка: БГНЕС

„Най-силното оръжие за справяне със социалните неравенства е доброто образование. Никоя нация не е успяла без да има образовани граждани, които се квалифицират през целия живот“, каза водачът на пловдивската листа на "БСП за България" Кристиан Вигенин. Той проведе работна среща с директори, учители и университетски преподаватели от Пловдив в онлайн формат, на който бяха разисквани разумните решения в образованието.
„БСП ще носи отговорността за следващото управление и това ни дава шанс да реализираме идеите си. Имаме ясен ангажимент за средствата в образованието – 5% от бюджета, а за наука те да станат 1%“, посочи рамковата цел Вигенин. Той обясни, че управленската програма на социалистите предвижда учителската професия да стане регулирана с ежегодно актуализиране на заплатата. Прегледът на учебниците и учебното съдържание е сред първите намерения на БСП наред със социалните мерките в подкрепа на учениците и техните семейства. „Проблемите, обаче, се трупат и към днешна дата те минават през справянето с пандемията, която се отрази върху системата на образование и учебния процес“, каза Вигенин и поиска да разбере как се приема новата заповед за връщане на учениците в училище и масовото тестване за COVID -19 в класните стаи.
От изказванията стана ясно, че преподавателският състав е изтощен, но е решен да посрещне предизвикателството да се занимава с несвойствени дейности. Най-голямата тревога е свързана с децата и стреса, на който те са подложени. Преподавателите обаче са убедени, че за да е грамотно поколението, то трябва да се върне в училище.
Като основна причина за проблемите в образованието бе посочен Законът за предучилищно и училищно образование, критикуван за това, че е „закон на системата, а не на ученика, който трябва да е във фокуса и в центъра му“. Представителите на средното образование поставиха за обсъждане още въпроси, свързани с план-приема, с делегираните бюджети, кариерното ориентиране на подрастващите и модерната тема SREM–образование, кадровия дефицит по предметите физика и астрономия, биология и химия. Предложиха анализ на училищната мрежа с изричната уговорка, че не бива да се допуска закриването на нито едно училище, особено в малките населени места. Директорите настояха училищата да не се разглеждат като фирми и да отпадне задължението да купуват електричество по борсови цени. Кристиан Вигенин се съгласи, че трябва спешно да се актуализират бюджетите им и да се мисли най-малко за някакво субсидиране на учебните заведения, подобно на лечебните.
„Тази първа наша работна среща показа най-главното, че образованието трябва да стане стратегически приоритет на следващото управление, без отлагане. Всяка заповед и всеки закон, касаещ образователната система, трябва да са адекватни и уместни за тази цел. Народ без просвета не може да има илюзии за държавотворност“, каза председателят на БСП-Пловдив Димитрина Вакрилова, която модерира дискусията.
„Проблемите в образованието ще бъдат приоритет за БСП“, увери Вигенин и гарантира: „След изборите ще продължим диалога“.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове