Last news in Fakti

8 Ноември, 2021 12:19 1 563 28

Вигенин: БСП ще носи отговорността за следващото управление

  • вигенин-
  • бсп-
  • носи-
  • отговорност-
  • следващо управление

Най-силното оръжие за справяне със социалните неравенства е доброто образование, казва социалистът  

Вигенин: БСП ще носи отговорността за следващото управление - 1
Снимка: БГНЕС

„Най-силното оръжие за справяне със социалните неравенства е доброто образование. Никоя нация не е успяла без да има образовани граждани, които се квалифицират през целия живот“, каза водачът на пловдивската листа на "БСП за България" Кристиан Вигенин. Той проведе работна среща с директори, учители и университетски преподаватели от Пловдив в онлайн формат, на който бяха разисквани разумните решения в образованието.
„БСП ще носи отговорността за следващото управление и това ни дава шанс да реализираме идеите си. Имаме ясен ангажимент за средствата в образованието – 5% от бюджета, а за наука те да станат 1%“, посочи рамковата цел Вигенин. Той обясни, че управленската програма на социалистите предвижда учителската професия да стане регулирана с ежегодно актуализиране на заплатата. Прегледът на учебниците и учебното съдържание е сред първите намерения на БСП наред със социалните мерките в подкрепа на учениците и техните семейства. „Проблемите, обаче, се трупат и към днешна дата те минават през справянето с пандемията, която се отрази върху системата на образование и учебния процес“, каза Вигенин и поиска да разбере как се приема новата заповед за връщане на учениците в училище и масовото тестване за COVID -19 в класните стаи.
От изказванията стана ясно, че преподавателският състав е изтощен, но е решен да посрещне предизвикателството да се занимава с несвойствени дейности. Най-голямата тревога е свързана с децата и стреса, на който те са подложени. Преподавателите обаче са убедени, че за да е грамотно поколението, то трябва да се върне в училище.
Като основна причина за проблемите в образованието бе посочен Законът за предучилищно и училищно образование, критикуван за това, че е „закон на системата, а не на ученика, който трябва да е във фокуса и в центъра му“. Представителите на средното образование поставиха за обсъждане още въпроси, свързани с план-приема, с делегираните бюджети, кариерното ориентиране на подрастващите и модерната тема SREM–образование, кадровия дефицит по предметите физика и астрономия, биология и химия. Предложиха анализ на училищната мрежа с изричната уговорка, че не бива да се допуска закриването на нито едно училище, особено в малките населени места. Директорите настояха училищата да не се разглеждат като фирми и да отпадне задължението да купуват електричество по борсови цени. Кристиан Вигенин се съгласи, че трябва спешно да се актуализират бюджетите им и да се мисли най-малко за някакво субсидиране на учебните заведения, подобно на лечебните.
„Тази първа наша работна среща показа най-главното, че образованието трябва да стане стратегически приоритет на следващото управление, без отлагане. Всяка заповед и всеки закон, касаещ образователната система, трябва да са адекватни и уместни за тази цел. Народ без просвета не може да има илюзии за държавотворност“, каза председателят на БСП-Пловдив Димитрина Вакрилова, която модерира дискусията.
„Проблемите в образованието ще бъдат приоритет за БСП“, увери Вигенин и гарантира: „След изборите ще продължим диалога“.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мек кит

    13 4 Отговор
    Тоя няма нито един работн ден
  • 2 русенец

    18 4 Отговор
    Прав си, Вагинин! А Корнелия ще е министър-председател.:) Между другото се пробвай в ненаучната фантастика, добър си!
  • 3 БКП КПСС

    14 5 Отговор
    Социалиста не иска да работи! Той иска да разпределя - да взема от работещите , да си вземе взятката и каквото остане да даде на търтеите да им замаже очите. 1. Не можеш със закон да направиш бедния богат, без да направиш богатия - беден.
    2. Ако някой получава без да се труди, друг трябва да се труди без да получава.
    3. Правителството не може да даде нещо на някого, без преди това да го вземе от някой друг.
    4. Не можеш да увеличиш богатството, разделяйки го.
    5. Когато половината от хората стигнат до идеята, че не е нужно да се трудят, защото другата половина ще се погрижи за тях, и когато другата половина стигне до идеята, че не искат да се трудят, защото друг ще се ползва от плода на труда им, това е началото на гибелта на нацията.

    Коментиран от #7

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 11 Отговор
    герб наглоста продължава те вдеха нас ХОРАТО на хептем глупави показоли защото уж наглЕдно можело да се гласева два пъти не става герб туби почва
    ИНТЕРНЕТ
  • 5 Ха ха ха

    10 2 Отговор
    Хайде няма нужда!
  • 6 Аксиома

    10 3 Отговор
    Дoкaтo oнaзи чacт oт бългaрcкoтo oбщecтвo, кoятo пocтaвя знaк зa рaвeнcтвo мeжду пaтриoт и руcoфил нe ce излeкувa oт тoвa шизoфрeннo cъcтoяниe, нищo дoбрo нe ни oчaквa. И щe прoдължaвaмe дa cмятaмe зa нeщo нoрмaлнo бившитe aгeнти нa ДC дa ca чacт oт eлитa нa oбщecтвoтo, дa ca мacтити бизнecмeни, прoфecoри и прoчиe.
  • 7 точно

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "БКП КПСС":

    И eдни милиoнeри вдигaт хoтeли и имeния. Други изнacят пaри към oфшoрки и трeти cтрaни в чувaли. Трeти cи купувaт яхти и имeния в Гърция, Иcпaния, Итaлия, Aмeрикa, Aнглия. Eднa чacт иcкaт дa живeят пo eврoпeйcки, държeйки ocтaнaлaтa чacт пo aфрикaнcки? Прecтaнeтe дa извъртaтe нeщaтa зa cитуaциятa, в кoятo ce нaмирaмe в мoмeнтa. Нeпрaвилнo и нeдocтoйнo рaзпрeдeлeниe нa пaритe и кaпитaлитe! Зa дa cтaнaт бoгaтитe бoгaти и дa прaвят вcичкoтo oпиcaнo, означава че някой работи бедно, и нимa бeднитe нe рaбoтят? Или пo-cкoрo дa ce нaричaт рaбoтeщи бeдни. И неработещи богати.
  • 8 Мисля

    6 4 Отговор
    Мисля,че ще ви направят номер и ще ви изместят на по-задна позиция и ще ви използват за БРОЙКА.Иначе,не си представям,как десните хора ще се ОБЕДИНЯТ с комунистите.Абсолютно съм сигурна,че ако протестните партии имат 121 ,такъв шут ще ви теглят,че свят ще ви се завие.Ама вярвайте си,че сте фактор.
  • 9 Пич

    5 6 Отговор
    Вместо да се заяжате безмислено , да бяхте проследили ситуацията... Ристе скочи ребрешком на БСП. Защо - не защото се плаши от БСП , а защо го е страх от ПП... Ако БСП подкрепи ПП за съставяне на правителство , Ристе става фактор без тежест... Затова той ще предпочете да хвърли усилия , за да не може да се състави правителство... А бе с БСП нито шмекерите от Канада , нито ГЕРБ ще успеят... Така че , човека не говори глупости... Елементарно е , ако не си ползвате главите , само за да си носите шапките...

    Коментиран от #11, #23

  • 10 Другар

    9 1 Отговор
    БСП ще носи кака си Кури на гръб и последиците от управлението и на партията.
  • 11 хотел

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пич":

    Много не ти се разбира. ДБ нямат избор. Ако си позволят да подкрепят БСП, ще загубят много гласове. Тези, които гласуват за ДБ, ако искаха БСП, щяха да гласуват за БСП.

    Коментиран от #14

  • 12 СерГЕЙ Ст

    4 1 Отговор
    Обичам те ,Крис ,обичам те ! Обичам нежните ти ръце , палавият ти език , мекото ти .... , твърдият ти ... и чувството ти за хумор.
  • 13 Стоянов

    4 1 Отговор
    БСП да носи отговорност?! Те "приемат вината с мезе!" Те не са поели отговорност за комунистическите си престъпления, убийства, та ще вЕрваме , че отсега нататък ще носят отговорност.
  • 14 Пич

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "хотел":

    Сам си си отговорил добре на въпроса , затова съм учуден , че не си разбрал. Ристе избира по малкото за него зло , и хич не го е еня за интересите на народа... Които са - да има правителство , независимо кой ще спечели... Но новите ни спасители са склонни да преподреждат картите , докато не им се падне карето...

    Коментиран от #21

  • 15 Тия

    3 0 Отговор
    куците вече биха на изборите, съставиха правителство, че и отговорност поеха. Ха, ха! Тези извън класирането за какво ще носят отговорност? Ще се побъркат, че онези 60 млн., за Хемус, не са им попаднали в мръсните ръчички.
  • 16 Как успя да сложиш

    2 0 Отговор
    думите "политик" и "отговорност" в едно изречение?!? Няма смисъл...
  • 17 НЯКОЙ

    4 0 Отговор
    Изпревари даже Слави Трифонов с това пъчене, че щели да управляват! Няма ли да изчакате поне резултатите от изборите?
  • 18 бсп

    4 0 Отговор
    12%, четвърти, поради недостиг на електорат.
  • 19 Трезвомислещ българин

    2 0 Отговор
    Мечтай си, 45 години(+ още някоя и друга) стигат.
  • 20 Генади Здравко

    4 0 Отговор
    С Корнелия Нинова няма как да спечелите изборите. Вероятно при късмет може да сте на 7 или 8 място. Спи спокойно Кристиянчо, няма да ви се наложи да съставяте правителство.
  • 21 хотел

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пич":

    Еми пак не разбирам. Интересите на народа не са ли БСП също да бъдат лишени от власт, дори и забранени като политическа партия, за участието си в 31 годишната подмяна?

    Коментиран от #26

  • 22 Знаем как

    3 0 Отговор
    БСП носи отговорност. Ще опоскат всичко,ще фалират банки,а след това народът ги изхвърля с камъни. Не разбрах,КАК я носите тази отговорност?
  • 23 Абе

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пич":

    Той ,Христо Иванов,се прави на много хитър,ама накрая "хитрата сврака ,с двата крака".ДБ и ПП уж сега го играят отделно,но после ще" плеснат с ръце и ще се прегърнат".Понеже обаче,Кирил Петков е любимец на Президента и на американците,народът иска ,не иска ,ще се примири,че ПП ще командват парада.Ако можеха да плюят БСП,с най-голямо удоволствие щяха да го направят,ама няма да им стигне БРОЙКАТАи затова ги държат за резерва .Само,че им е бедна фантазията,ако си мислят,че Нинова безропотно "ще им клекне".Във всеки случай пъзела го редят други хора.Може даже вече да е нареден.Ние сме за МАСОВКАТА.

    Коментиран от #25

  • 24 Ели

    5 0 Отговор
    Когато сте взели ВЛАСТ, винаги е свързано с ФАЛИТИ,ГЛАД,МИЗЕРИЯ и БЪЛГАРИТЕ напускат страната! Как се гордеете с тези постижения и ПОСЛЕ загрижени питата ЗАЩО СМЕ БЕДНИ! ПЛАЧЕТЕ ЗА ПЕНСИОНЕРИ!МАЯ СЕ РАЗЧЕКНА ЗА ИНВАЛИДИ! ЦЕЛУВКИ НА ОРЛОВ МОСТ!БЕЗОЧИЕ! НАРОД БЕЗПАМЕТЕН!
  • 25 Пич

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Абе":

    Добре казано , и една от възможните вероятности за развитие на ситуацията.
  • 26 Пич

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "хотел":

    Наистина не разбираш
  • 27 Павел пенев

    3 1 Отговор
    Българите повече няма да ви натоварват с отговорности,след като в ЦИК гласувате с ГЕРБ и ДПС, не се притеснявай.
  • 28 Страничен

    3 1 Отговор
    БСП са по големи крадци и от ГЕРБ и ДПС взети заедно! Доказали са го нееднократно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове