Last news in Fakti

9 Ноември, 2021 22:35 3 887 18

Благовест Кирилов, БСП за ФАКТИ: Допълнителните машини няма как да повлияят на вота

  • благовест кирилов-
  • бсп-
  • бсп за българия-
  • герб-
  • машинно гласуване-
  • 47-мо народно събрание

“Не може да сме политически безотговорни и да оставим гражданите на произвола на съдбата”, категоричен беше социалистът

Благовест Кирилов, БСП за ФАКТИ: Допълнителните машини няма как да повлияят на вота - 1
Снимка: ФАКТИ

“През последните дни наблюдаваме изостряне на отношението на ГЕРБ към предизборния процес. Те извадиха изборните машини, двойното гласуване, което показваха вчера, започнаха да обясняват как изборният процес с машини не работи, как той е компрометиран. Всичко това е един опит да разубедят хората да гласуват, от една страна, от друга - да компрометират резултатите, без значение какви са те”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Благовест Кирилов - народен представител в 45-тото и 46-тото НС, кандидат на народен представител от “БСП за България”, преподавател в Техническия университет и предприемач в сферата на информационните технологии.

“Разбира се, допълнителните машини, които бяха внесени, са леко изненадващ факт, който се случва без да е докладван на ЦИК предварително и без да има информация, че всъщност такова нещо се случва. Това следва да бъде проверено от компетентните органи. От друга страна обаче, чисто технически, като обработка на процеса, тези допълнителни машини няма как да променят изборния вот, няма как да му повлияят, най-малкото защото това, което се инсталира върху тях като софтуер, има как да бъде проверено”, допълни той.

“Миналата седмица в Държавната агенция “Електронно управление” се проведе среща, на която бе създаден уникален сериен номер на версията на софтуера, която трябва да е на всяка една машина. Това може да бъде проверено както от СИК, така и от наблюдателите във всяка една секция”, обясни Кирилов.

“ГЕРБ много критикуват машинното гласуване, но на всички дискусии, които досега се провеждаха - както за изходния код, така и за процеса на удостоверяване на машините, нямаше представители от ГЕРБ. На тези дискусии сме основно представители от БСП и “Демократична България”. Надявам се все пак преди изборите да успеем да получим достъп до изходния код, така че да може да се покаже, че версията на софтуера на машините не компрометира вота. Машините са само един калкулатор, който записва гласовете”, каза още той.

Благовест Кирилов коментира още темата за ръчното броене на разписките от машините: “Броенето на разписките може да гарантира машинния вот, като направим извадково броене. Отделно от това може да се направи одит и след изборите на много по-голям масив от данни, когато вече ще има време да се прегледат всички тези данни. На всяка разписка има QR код - баркод, който връзва разписката към машината, от която е издадена, тоест към секцията. Всяка една разписка може да се провери дали е излязла от тази секция. За съжаление секционните избирателни комисии на място няма как да проверят това нещо, защото нямат нужната апаратура”.

Според Благовест Кирилов зависимостта на изборния процес от частната фирма “Сиела Норма” намалява, което помага за един още по-прозрачен изборен процес.

“Когато се договаря процесът на инсталация и обработка на софтуера, знаем какво казаха от “Сиела Норма” - те поискаха една фиксирана сума и казаха, че това е, за което ще работят. Тоест ако държавата може чрез свои действия да контролира по-добре процеса, тогава няма да има кой да изнудва държавата - дали доставчик, или фирма-изпълнител - няма значение”, допълни той.

“По всичко личи, че едните наливат на другите (б.р. ГЕРБ на “Сиела Норма” и обратното), така че да разпалят огъня и да покажат, че машинното гласуване в момента е компрометирано. Нека не забравяме, че преди него това, което се случваше, беше, че едни чували с бюлетини и протоколи се разнасяха в деня след изборния ден или извън секции по време на изборния ден. Тези действия идваха от ГЕРБ, а сега те казват, че това е по-добрият вариант. Явно знаят защо е по-добрият вариант. Другата заинтересована страна гледа финансовата част, за да могат да са обезпечени и да получават своите средства”, каза още Благовест Кирилов.

“Въпросът е какъв е залогът - както за тях, така и за ГЕРБ. Виждаме, че колкото повече време минава, толкова повече нови разкрития излизат за това какво се е случвало в държавата и колко овладяна е била тя. Затова може би те нямат и време да действат, сега се борят за последно”, коментира той.

“Определено, когато коментираме дали вотът е истински, дали машините вършат работа, откъде се взеха тези машини, които трябвало да бъдат в цветни куфари, пък не били, както каза г-н Борисов, всичко това отвлича вниманието от въпроса защо някой точи милиони от АМ “Хемус” през банково гише, защо разузнаването, ДАНС и другите служби не са реагирали тогава, какво се е случило, как се извършва контролът”, допълни Кирилов.

Той коментира още и въпроса за следите, които парите оставят: “Най-малкото финансовият поток може да бъде проследен. Когато някой е източил толкова големи суми и ги е изтеглил в кеш, това също е проблем. Обикновеният гражданин, когато тегли по-голяма сума, първо трябва да я заяви, да изчака банката да одобри и да му каже кога да отиде да я вземе. Съответно за това се уведомяват и службите, които да проверят. Още повече тук става въпрос и за държавни поръчки, така че има още една степен на контрол. Технологиите могат да бъдат проследени. Въпросът е да се стигне докрай”.

След въпрос на Лили Маринкова, Благовест Кирил потвърди, че определено прави връзка между шума, който ГЕРБ вдигна за новите машини и разкритията на Бойко Рашков за случвалото се около строежа на АМ “Хемус”.

“Целият предизборен дебат в момента се изкривява не толкова към това кой какво предлага, какво ще направи или какви са опциите за управление, а по-скоро дали машинният вот и целият изборен процес са легитимни, дали могат да бъдат проведени избори в тази обстановка. Това всъщност плаши много избиратели и те започват да имат съмнения дали да гласуват или не”, допълни той.

Разговорът премина към възможностите, която дигитализацията и информационните технологии дават за разрушаване на корупцията в държавния апарат. “Информационните технологии и дигитализацията дават много възможности за автоматизирана проверка, когато имаме набор от данни, събирани автоматично. Тук всъщност имаме предпоставка за по-добре работещо електронно управление. Според създаването му досега се изчаква отчасти, защото ако всички формуляри се подават електронно, те могат да бъдат четени електронно от машина. Така много по-лесно може да бъде правен анализ на целия масив от данни. Без значение дали от една институция, от втора, от трета, когато те се съберат на едно място и се получат дадени разминавания от това, което се очаква, те веднага ще светнат. Така дали всяка обществена поръчка, дали нечие назначение, това може да бъде проследено много по-бързо и да се реагира навреме”, каза Кирилов.

“Управлението на Борисов показа, че когато държавата е овладяна и дадени интереси са се впили толкова дълбоко в държавата, няма област, която да не е засегната. Всеки ден излизат разкрития от всички различни области. Трябва да гледаме на това като на процес на прочистване. Навсякъде трябва да се направи проверка и да се покаже на българския народ - на всички нас, колко много от нашите пари вместо сега да се използват, за да помогнат на хората в криза и на бизнесите, всъщност са отишли в някое чекмедже или в някоя банка в чужбина”, каза още той.

Благовест Кирилов коментира и възможностите за съставяне на редовно правителство след изборите тази неделя. Според него трябва да се постигне съгласие по политики, цели и мерки, както и за хоризонт на действие. Кирилов уточни, че е важно политическите формации да говорят и как да подпомогнат гражданите, “защото в момента тепърва назряват месеци на криза”.

“Не може да сме политически безотговорни и да оставим гражданите на произвола на съдбата”, категоричен беше той.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    8 11 Отговор
    Кой ще си губи времето да обяснява на мършаци, които 12 години избират Безкнижна Имбецилна Тиква бе?

    Хахахахахахахахахахаха
    Хакери бантистански!

    Коментиран от #4, #6, #16, #17

  • 2 да питам

    3 5 Отговор
    Изведнъж , след 3 (три) опити за избори , изведнъж станахте много отговорни ...
  • 3 Перо

    5 8 Отговор
    Върхът на неграмотността е, че БСП иска да се броят разписките от машините,което обезсмисля машинноя вот и съда взе правилното решение! Когато има пълна неграмотност,да се обърнат към началниците си в САЩ да им кажат какво се прави. Там,над 300 млн. души гласуват от много години машинно! Отврат,простотия!!!
  • 4 Абе ,

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "asd":

    Пич , карай го по- леко ... Злобата не води до нищо добро ...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гюнай

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "asd":

    Нещо ного си напрегнат , а ти олабим алката?
  • 7 сиси

    9 6 Отговор
    МАЛИИИ, АКО ТОВА БЕШЕ ПО ВРЕМЕТО НА БОЙКО, КАПИТАЛ, ФАКТИ, ДНЕВНИК ЩЯХА ДА ВИЯТ НА УМРЯЛО СЕДМИЦИ ПОДРЕД. ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР БТВ ЩЕШЕ ДА ГОВОРИ ЗА ИЗБОРНИ ИЗМАМИ, ЩЕШЕ ДА ИМА МИТИНГИ, ПСУВНИ, "МАФИЯ". СЕГА ЛЕК ВЯТЪР ПОВЯВА. ХАХАХА ДА ПИЩИШ ЗА МУТРИ, А ДА ХАРЕСВАШ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА МУТРИТЕ И ДАЛАВЕРАДЖИИТЕ, КОИТО СА ПРАВИЛИ ПАРИ С МУТРИТЕ КАТО РАШКОВ, ТОВА Е ВЕЛИКО!
  • 8 ТаУмВзе

    1 2 Отговор
    Къв вот бе? Мутропитека, каскета и шиши са на свобода! Надай се.
  • 9 Задния рахат

    2 2 Отговор
    за комунистите идва винаги внезапно вечер без принудително мазане! Питайте сър Стенли Ройс,той е запознат с механизма на съвукопляването с червеномухлейци.
  • 10 Е да

    3 2 Отговор
    Вече наистина няма как, защото ги разкриха !
  • 11 Лудница

    1 1 Отговор
    Няма как да се повлияе вот на площада пред всички и онлайн камери да записват и записа да се пази 4 години.излизаш взимаш цветна бюлетина пускаш,натискаш копчето за съответната партия и на светлинното табло се отчита реален глас в реално време записан от камерите и видян от всички на площада,всичко друго е ала бала измама.
  • 12 Сатана

    3 3 Отговор
    Антиваксърите на Радев ще посетят заразата баш на изборите но няма как да накара 3 300 000 да излязат и гласуват за някой кандидат .Затова са машините,да отчетат необходимия вот от 50% за да бъде преизбран фигуранта както е в закона за президентските избори.
  • 13 рев в хаоса

    1 4 Отговор
    Герберастчетата се опитаха да скалъпят нов Костинброд, ама Рашков е шеф на МВР, а не физкултурника цв.цв. асансьора
  • 14 Мунчо Радев

    5 2 Отговор
    БСП партията със най много милионери вътре.... А нямат пари да реставрират паметника на Бузлуджа
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Абдалин

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "asd":

    Ами даи те ги тези машини герб да ги пази Щом за нищо не стават Закакво ги пази полиция Мая казва че те стоят там от 2 год Кои ги е платил като на трябват на сев корея или веницуела Там хората поумняха а ние .????????
  • 17 Сигурно

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "asd":

    Кауна освен уста и строева не е чел друго и коремно да правиДаиде да му летят олово против страх
  • 18 Ева

    0 1 Отговор
    За цоциалист говори доста умно.