Отидете към основна версия

6 882 78

Ивайло Мирчев, ДБ за ФАКТИ: Отиваме в Турция, за да предотвратим чужда намеса в изборите ни

  • ивайло мирчев-
  • да-
  • българия-
  • ти броиш-
  • демократична българия-
  • изборен процес-
  • турция-
  • избори

"Към нас бяха подадени сигнали от българи в Турция, че буквално е обикаляно по къщите и са изкарвали хората да гласуват", каза Мирчев

Снимка: ФАКТИ

Доброволци на “Да, България” и националната кампания “Ти броиш”, организирана от партията с цел предотвратяване на изборни измами, ще наблюдават изборния процес на територията на Република Турция по време на втория тур на президентските избори.

Това съобщи вчера Ивайло Мирчев, член на Изпълнителния съвет на “Да, България” в оставка.

ФАКТИ разговаряхме с него по въпроса.

“Причината да отидем в Турция е това, което видяхме в репортажите от първия тур на президентските избори и парламентарните избори. Нямаше индикации, че нещо подобно може да се случи, още повече - на последните избори през юли, активността в Турция беше доста вяла. Практически тогава се доказа, че толкова много избиратели, не могат да бъдат “вдигнати”. Очевидно сега обаче има нетрадиционна намеса, за да излязат хората. Включително към нас бяха подадени сигнали от българи в Турция, че буквално е обикаляно по къщите и са изкарвали хората да гласуват. Това ни провокира да проследим процеса в изборната неделя. Не сме очаквали подобно развитие, още повече, че през юли активността в Турция наистина беше слаба и гласовете бяха под 30 хиляди”, посочи Мирчев.

Според данните на ЦИК на 14 ноември ДПС са получили 85 256 гласа в Турция, което представлява 96,58% от подадените в Турция гласове. На 11 юли данните са за 26 487 гласа за ДПС, получени в Турция, като това е представлявало 90,52% от всички гласове. Също така, на 14 ноември Мустафа Карадайъ е получил 84 735 гласа като кандидат за президент в секции на територията на Република Турция.

Мирчев поясни, че към този етап представители на “Да, България” и “Ти броиш” ще следят изборния процес в Чорлу и в Истанбул, като опитват да сформират екип, който да бъде и в Бурса. “Нямаме много време за подготовка и няма да можем да запълним всички секции в Турция, но доколкото знам други партии и граждански организации също смятат да проследят процеса в Турция”, допълни той.

“Има индикации, че на изборите в неделя напливът няма да бъде толкова голям, като предходната неделя е бил такъв заради парламентарните избори. Надявам се да можем да предотвратим това, което се случи последния уикенд, ако възникнат такива ситуации, за да има честно провеждане на избори и честен вот”, посочи още той.

“На 14 ноември видяхме доста смущаващи неща като секции, в които се оказва, че на всеки 53 секунди някой е гласувал. Това практически е невъзможно, или поне много трудно постижимо, и говори за намеса на други фактори. Ние смятаме да отидем точно в такива секции, защото вероятно става дума за някакъв тип манипулация. Не е нормално броят на гласувалите в тези секции да бъде много по-висок от броя на гласувалите в България, още повече, знаейки, че хората там имат определени, чисто езикови затруднения. Нашата цел е да отидем в тези секции, да видим какви евентуални проблеми би могло да има и да проверим как е възможно хората да гласуват толкова бързо. Ясно е, че става дума за някакво вмешателство, намеса и се надяваме дори само присъствието ни да предотврати по-нататъшни злоупотреби”, коментира Ивайло Мирчев.

“Това със сигурност е ситуация, която не сме наблюдавали в последната година в Турция. Искаме да проверим на място и да се убедим какво точно се случва”, каза още той и посочи, че сред доброволните, които ще следят процеса в Турция, има хора, които са участвали като наблюдатели в изборите у нас.

Мирчев подчерта, че доброволците на “Да, България” и “Ти броиш” не се ангажират с подкрепа към даден кандидат. “Не става дума за ангажираност с кандидат, а единствено за честно протичане на изборния процес”, коментира той.

След обявяването, че “Да, България” ще следи изборния процес в Турция, последваха обвинения, че именно “Демократична България” е улеснила процеса на гласуване в чужбина чрез гласуване на изменения в Изборния кодекс в рамките на 45-тото Народно събрание.

Попитан за това в края на разговора, Ивайло Мирчев коментира: “Демократична България”, както и доста други формации, гласуваха за това всички български граждани в чужбина да могат да дадат своя вот. Очевидно в Турция става въпрос за нещо съвсем различно - става дума за опит за манипулация на вота. Ние отиваме там точно защото искаме законът да се спазва, искаме да гарантираме, че всеки ще може честно да подаде гласа си. Реалната причина, поради която този текст беше гласуван в Народното събрание, беше, че българите във Великобритания, след като тя излезе от Европейския съюз, практически не можаха да дадат своя глас. Тогава подкрепихме това решение, което не беше по наше предложение. Причината да го направим беше нашето убеждение, че всички българи, навсякъде по света, трябва да могат да гласуват. Ние стоим зад това решение”.

“В случая на Турция обаче видимо става дума не за откриване на секции и гласуване в тях, а за манипулация, в която има чужда намеса. Не мога да кажа дали тази намеса идва от турската държава или от някаква организирана група, но очевидно става дума за намеса. Искаме да я предотвратим. Това ни е работата не просто като политици, а като отговорни граждани. Същите неща правихме доста преди да влезем в политиката”, завърши той.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 64 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове