Отидете към основна версия

3 400 69

Политолози: Президентът играе директно срещу БСП

  • румен радев-
  • атака-
  • бсп-
  • избори-
  • електорат

Всичките действия на президента са насочени в тази посока, включително и тези на служебното правителство. Той е активен играч в изборния процес, няма какво да го крием

Президентската институция прави директен опит за атака на БСП и за разполовяване на електората на социалистическата партия. Около това мнение се обединиха политолозите Борислав Ангелов и Антоний Гълъбов в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Има опит за разполовяване на електората на БСП от „Дондуков“ 2 и „Дондуков“ 1“, каза Ангелов по повод участието на партията на бившия служебен премиер Стефан Янев в изборите.

„Подобен опит беше направен миналата година чрез „Продължаваме промяната“, каза той . Политологът напомни, че в момента се наблюдава как служебното правителство на президента вече играе и срещу ПП, и срещу БСП. „Оттам непрекъснато говорят в тази посока, дори очаквам да се направи изявление от президента в последната седмица с подобни тези“, каза още Борислав Ангелов.

„Президентът играе срещу всички партии и дори сме свидетели за директен опит за намеса в една партия, БСП, и това е умишлено направено“, каза и Антоний Гълъбов.

Ангелов анализира, че президентската институция цели да управлява дългосрочно.

„Всичките действия на президента са насочени в тази посока, включително и тези на служебното правителство. Той е активен играч в изборния процес, няма какво да го крием.

Целта му е да се стигне отново до патова ситуация, да няма кой да състави правителство и да продължи да управлява“, убеден е политологът. Той напомни, че управлението на Радев е безконтролно, той не се отчита пред парламента, не носи отговорност пред никого.

Борислав Ангелов направи връзка между искането на Слави Трифонов за президентска република и Румен Радев.

„Трифонов си търси подкрепа от президента. Има и друго – хора на ИТН, които бяха в предишното правителство, останаха и в служебното, те са част от него.

Не случайно много колеги казват, че те са тези, които са били издърпани, за да падне правителството. Иначе това нямаше да се случи. Така че това изказване е търсене на подкрепа от президента, ИТН и Радев са с една нагласа – че на България ѝ трябва някакъв вид твърда ръка“, каза политологът.

Антоний Гълъбов пък обвини президента в нарушаване на конституцията с това, че служебните министри се заклеват пред него в президентството.

„Това е чалга. Никъде в конституцията няма подобен текст, още повече, че Радев полага клетва пред парламента, клетва се полага пред законодателната власт. Трябва да спрем с тези клетви и сто каба гайди в президентството“, призова той.

Според Ангелов ИТН нямат капацитет да влязат в следващия парламент. „Но всичко е възможно - контролиран вот, който не е изчезнал с машинното гласуване, купен вот... Имаме си недъзи на избирателната система“, каза той и допълни, че затова е най-важно максимален брой хора да отидат да гласуват.


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове