Отидете към основна версия

2 254 93

Ваня Григорова: Бързите кредити са модерно робство

  • ваня григорова-
  • бързи кредити-
  • модерно робство

Коалиция „Солидарна България“ готви законодателни решения, за да спрем епидемията, заяви нейният лидер

Снимка: Bulgaria ON AIR

Теглиш бърз кредит, за да платиш неотложна операция, зимните сметки за отопление, новите учебници на детето, за да отидеш на почивка, която ще изплащаш цяла година. И така спиралата се завърта. Докато установиш, че порасналото ти дете също е теглило бързи пари и ги залага на хазарт с надежда за чудо, което ще го измъкне от наследената бедност. Това коментира Ваня Григорова, лидер на Коалиция „Солидарна България“. Тя добави, че такова е ежедневието за стотици хиляди семейства в европейска България. Водачът на листите на коалицията в 25 МИР в София, в Пловдив-град и за европейски парламент каза, че е забелязала проблема с разрастването на бизнеса с бързите кредити по време на обиколките си в страната.

„Това е едно от проявленията на модерното робство, представяно в наши дни като въпрос на личен избор и собствена отговорност. В цели райони на страната бюра за бързи кредити никнат редом до заложни къщи и пунктове за залагания, добави тя. - Коалиция „Солидарна България“ готви законодателни решения, за да спрем епидемията. В новото НС ще работим заедно с Мая Манолова по теми, които са ключови за нас - закона за банковите такси и частния фалит и възстановяването на справедливостта за гражданите. Добре е всеки да се замисли дали бързите кредити не са и резервоар за ловци на души и брокери на гласове. Защото зависимият човек често е лишен от всякакъв избор“.

Според Ваня Григорова друг голям проблем в държавата е фаворитизирането на частните болници за сметка на държавните, които за длъжни да минават през обществени поръчки, за разлика от частните. "Така се стига до случаи, в които ни се налага да плащаме с до 28 пъти по-скъпи лекарства. Трябва воля, това трябва да спре. Аз вече имам успех, макар и на общинско ниво, каза тя. - Припомням, че в столицата беше подписан колективен трудов договор, с който се увеличиха с 30% заплатите на медицинските сестри в детското и училищно здравеопазване. А в НС нямаше нито една партия, дори и от опозицията, която да надигне глас срещу злоупотребите в полза на частните болници. Симптоматичен е проблемът с недофинансирането и проблемите на спешната помощ, парамедиците и шофьорите. По закон линейката трябва да закара пациента до най-близката болница, независимо дали е частна или държавна. Но много често частните болници отказват с различни обяснения. А шофьори на линейки от Пловдив, казват че живеят с по 3 дискови хернии и 2 бързи кредита”.

Лидерът на Коалиция „Солидарна България“ коментира и темата „Сребреница“. „Да, геноцид в Сребреница е имало, но проблемът за мен е непоследователността на ООН. Къде са резолюциите за арменския геноцид, за Ирак, за Волинското клане. Там украински паравоенни, сега провъзгласявани за национални герои от Киев, са избили над 100 000 поляци...”, завърши Ваня Григорова.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол