10 335 т розов цвят са произведени у нас тази година, което е с почти 1000 т повече спрямо миналогодишната реколта - отчитат от Консултативният съвет по маслодайна роза.
Експортните цени варират от 9 500 – 16 050 щатски долара за кг, в зависимост от това дали маслото е конвенционално или биологично производство.
В България има регистрирани близо 3 000 розопроизводители, 53 са дестилериите на розово масло, с годишен капацитет за преработка на повече от 15 000 тона розов цвят. Производството е концентрирано основно в три административни области - Пловдив, Стара Загора и Пазарджик.
Като цяло изкупната цена на розовия цвят варираше между 3,7-4,20 лв./кг, като цената на брането бе в диапазона 1,5-1,8 лв. за килограм набран розов цвят.
Розопреработвателите в България към 2024 г. са 73, основно в София град, Стара Загора и Пловдив.
В рамките на консултативния съвет са обсъдени промени в закона за розата, за които браншът настоява отдавна.