От 1 януари 2025 г. ДДС за ресторантите отново стана 20%. По-ниското облагане с 9% беше въведено като мярка за защита на бранша по време на ковид пандемията.
Ресторантьорите обаче настояват да бъде върната по-ниската ставка.
Преференциална данъчна ставка да използват ресторантьорите по примера на много европейски страни, предлага Павлин Косев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Варна.
Той цитира данни от анализ, който сочи, че при 9% ДДС приходите в държавната хазна са се увеличили, заведенията са платили с 200 млн. лева повече косвени и преки данъци.
Най-важното нещо за държавата е да припознае туризма като приоритетен отрасъл, каза още експертът. Надяваме се ставката да стане 9%, в противен случай много малки бизнеси биха фалирали, каза той пред БНР.
По негова информация в Унгария е тя е 5%.
Услугата, която предлагаме, е с висока себестойност заради спецификата на работата, имаме много персонал, а човешкият труд става все по-скъп, подчерта Косев. По думите му мярката по време на ковид с намаленото ДДС на 9% е била логична, предвид факта, че са били затворени и не са генерирали обороти.
Той аргументира искането на бранша за по-ниска ставка с довода, че ресторантите също предоставят туристическа услуга, а и са обвързани с много съпътстващи бизнеси. Косев е категоричен, че намалението е в полза на индустрията, но и за държавата.