Отидете към основна версия

4 742 10

София ще изкупи 25% от частните имоти в Южния парк

  • южен парк-
  • лунапарк-
  • диков-
  • главен архитект

София ще изкупи 25% от частните терени в Южния парк, за да намали зоните, в които могат да се поставят атракциони и спортни съоръжения. Това произтича от подготвения подробен устройствен план на парка, съобщи пред "Сега" главният архитект на столицата Петър Диков. Планът ще организира и схемата, по която в останалата част от парка ще могат да се направят спортни площадки и атракционни съоръжения. По сега действащия план в парка има около 200 дка частни имоти, обясни Диков.

Намеренията на един от собствениците в парка - фирма "Глобал груп еко", да изгради лунапарк предизвикаха сериозни протести сред гражданите. В протестната група във "Фейсбук" "Да спасим Южния парк" до вчера в късния следобед се бяха присъединили 12 700 души, като броят им през деня се увеличаваше буквално с всяка минута.

Изграждането на лунапарка на площ от 7 дка засега е спряно от Дирекцията за национален строителен контрол. Проверката на контролните органи показа, че фирмата прави изкопи за полагането на монолитни основи и изливане на стоманобетонни фундаменти с различни височини, както и други нарушения по строителните работи. Тази дейност обаче изисква разрешение за строеж. "На този терен има разрешение за поставяне на временни атракционни съоръжения и не се предвижда никакво строителство", категоричен бе главният архитект.

"Притеснява ни повече не конкретният строеж, а опасността и другите собственици на имоти в парка да поискат да строят след това", коментира Боряна Шивачева от гражданското сдружение "Бели брези". "Гражданите имат основание за тези притеснения, затова новият подробен план ще урегулира зоните, в които ще се поставят временни съоръжения, ще се изградят тенис кортове и зони за спорт", отговори Диков. Подробният устройствен план на парка ще бъде разгледан на експертен съвет в края на другата седмица, каза главният архитект.

Жителите на друг столичен квартал - "Мусагеница" също протестираха срещу застрояването на нови зелени площи. Новият подробен план на квартала предвижда изграждане на нови 25 обществени сгради и 25 жилищни сгради. Конкретният повод за протеста е застрояване на градинката пред бл. 101 в квартала. Живеещите там са събрали над 200 подписа срещу поредното застрояване на зелена площ. "Първият план предвиждаше в тази градинка да има 8-етажна сграда, а буквално под прозорците на хората да минава улица. Сега сградата е 5 етажа, а улицата я няма", обясни кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини