Last news in Fakti

19 Май, 2010 00:00 4 734 10

София ще изкупи 25% от частните имоти в Южния парк

  • южен парк-
  • лунапарк-
  • диков-
  • главен архитект

София ще изкупи 25% от частните терени в Южния парк, за да намали зоните, в които могат да се поставят атракциони и спортни съоръжения. Това произтича от подготвения подробен устройствен план на парка, съобщи пред "Сега" главният архитект на столицата Петър Диков. Планът ще организира и схемата, по която в останалата част от парка ще могат да се направят спортни площадки и атракционни съоръжения. По сега действащия план в парка има около 200 дка частни имоти, обясни Диков.

Намеренията на един от собствениците в парка - фирма "Глобал груп еко", да изгради лунапарк предизвикаха сериозни протести сред гражданите. В протестната група във "Фейсбук" "Да спасим Южния парк" до вчера в късния следобед се бяха присъединили 12 700 души, като броят им през деня се увеличаваше буквално с всяка минута.

Изграждането на лунапарка на площ от 7 дка засега е спряно от Дирекцията за национален строителен контрол. Проверката на контролните органи показа, че фирмата прави изкопи за полагането на монолитни основи и изливане на стоманобетонни фундаменти с различни височини, както и други нарушения по строителните работи. Тази дейност обаче изисква разрешение за строеж. "На този терен има разрешение за поставяне на временни атракционни съоръжения и не се предвижда никакво строителство", категоричен бе главният архитект.

"Притеснява ни повече не конкретният строеж, а опасността и другите собственици на имоти в парка да поискат да строят след това", коментира Боряна Шивачева от гражданското сдружение "Бели брези". "Гражданите имат основание за тези притеснения, затова новият подробен план ще урегулира зоните, в които ще се поставят временни съоръжения, ще се изградят тенис кортове и зони за спорт", отговори Диков. Подробният устройствен план на парка ще бъде разгледан на експертен съвет в края на другата седмица, каза главният архитект.

Жителите на друг столичен квартал - "Мусагеница" също протестираха срещу застрояването на нови зелени площи. Новият подробен план на квартала предвижда изграждане на нови 25 обществени сгради и 25 жилищни сгради. Конкретният повод за протеста е застрояване на градинката пред бл. 101 в квартала. Живеещите там са събрали над 200 подписа срещу поредното застрояване на зелена площ. "Първият план предвиждаше в тази градинка да има 8-етажна сграда, а буквално под прозорците на хората да минава улица. Сега сградата е 5 етажа, а улицата я няма", обясни кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dimitar

    24 2 Отговор
    Всички които експлоатират малкото зелена площ в София са долни алчни влечуги. Пожелавам и дълбок и болезнен фалит както и дълъг и мъчителен затвор!!! Да им плющчт по половин милион глоби както е в цивилизованите страни - да видим дали ще си леят гадните бетони. Мизерници!
  • 2 Дивия кон

    9 1 Отговор
    Това са глупости,и всичко опира до мошеничество и грабежи.....пример:Парцела до руската черква,срещу дома на армията е собственост на евреи,и въпреки това никой не им дава да строят.Никой не ги обезщетява и мястото се ползва от софиянците безпроблемно.Какъв е проблема в Южния парк?.......НИКАКЪВ........Прецедента е налице,но въпреки всичко в парка ще се граби.ХАЙДУЦИ ОТ НАЙ-ДОЛНА ПРОБА......МОШЕНИЦИ.
  • 3 Софиянски(не Стефан)

    11 1 Отговор
    По кой начин фирма "Глобал груп еко" се сдоби с тези имоти?Може би с помоща на Тошко Добрев шеф на "Софийски имоти".Това е чист грабеж,и на всяка цена трябва да се попречи да бъде платено на хайдуците.До гуша ни дойде от мошеници.Главния архитект ни излиза с номера че ще се строи.Как може да се строи без разрешение?Защо трябва да им се плаща?Всички сте мошеници.
  • 4 Петър

    12 1 Отговор
    На главния архитект и всички преди него да им спретнат едно раследване и да ги осъдят с по няколко стотин хиляди глоби и затвор поне от 10г. Да видим дали след тях ще има корупция или поне с тези размери.
  • 5 родолюбец

    2 0 Отговор
    Повтаря се схемата със СофияЛенд първо дават разрешение за увеселително съоръжение после му сменят статута и строят блок или офиси. Като са искали увеселително съоръжение - що не облагородят някой изоставен общински терен??? Отг. Защото там терена не е атрактивен за заграбване. В момента чета че отпускат пари 600 000... Вижте повече лв. за ремонт на входа от към П.Ю.Тодоров и съм сигурен че това са пари които ще отклонят по някакви схеми и ще отидат за закупуване на съоръженията за увеселителния парк и така с НУЛА лева инвестиция ще отхапят парче от парка откъм сребърна. От единия край на парка отпускат пари за ремонт а от другия грабят парцел :-) Ужасни са - вече не останаха паркове. И защо в парк има толкова други терени на които пак ще отидат да се веселят хората дори и да са накрая на София. Между другото в щатите Дисниленд винаги го правят извън градовете. Ама тука в БГ тарикати искат да имат обширен терен който да им го поддържа общината. Желязна схема са измислили Тц Тц Тц
  • 6 жувущ до парка

    3 0 Отговор
    След като казвата че е спрян строежа защо не са запълнени с пръст изкопите които са направили??? Може би се чака да поотшумят нещата и после наново с още по-голяма сила продължава копането. Накарайте ги да си запълнят дупките които направиха.
  • 7 m

    2 0 Отговор
    А как тези парцели са станали частни, след като по закон парк не може да се реституира? Сигурно са минали по онзи абсурден член от ЗУТ за "нереализирания" парк, който се написа специално за такива собственици. Той звучи горе-долу така: "Парк може да се реституира, ако не е реализиран". Определението за това какво значи "нереализиран" освен че е абсолютен прецедент в евпропейското право и би накарало всеки сериозен правист да се търкаля от смях е и много, много неясно. Така че да може да се усуква колкото и за когото трябва. Не е само Южния парк. Един бегъл поглед в новия ОУП показва че да кажем 20% от софийските паркове са реституиран по тази смърдяща схема. Only in Bulgaria!

    Коментиран от #10

  • 8 брокер/ама истински

    1 3 Отговор
    абе вие сте луди бе, за кво са ви тия тъпи паркове? при тоя огромен глад за офисни и търгоски площи , а както е видно и за атракциони, на кой му трябват паркове? борисовата градина трябва да бъде застроена, и да се изгради модерен бизнес парк. южния парк отлично място за комплекси от типа затворен, е това европейска работа, и задължително разбира се един МОЛ трябва да има (поне един), че с тоя глад за строоителство... направо не знам.цени 5000 евро/м твърдо и нагоре
  • 9 !!!

    2 0 Отговор
    брокер/ама истински,добре,че има кретени като теб да ни забавляват.ОЛИГОФРЕН.
  • 10 Кирил

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "m":

    Имотите да върнати защото зоната е нямала статут на парк. Това е все едно общината да сложи пейки и алея в личния ти имот и да ти каже че вече не е твой. През това време гербаджии и всякакви окрадоха София и другите градове. С 1% от откраднатото можеха да се обезщетят всички собственици