Last news in Fakti

15 Ноември, 2011 13:21 1 732 0

Борисовата градина с осветление от догодина

  • йорданка фандъкова-
  • южен парк-
  • борисова градина-
  • осветление

132 хил. лв. струва ремонтът на фонтана в Южния парк

Борисовата градина с осветление от догодина - 1
Снимка: БГНЕС

Проектът за осветление в централната част на Борисовата градина, който вече е готов, ще бъде реализиран през следващата година. Това каза пред журналисти кметът на София – Йорданка Фандъкова, която откри ремонтирания вход и фонтана на Южния парк откъм бул. „Витоша”.  На церемонията присъства и архитектът на Южния парк - Магда Карлова.

Общината е инвестирала в ремонта 850 хил.лв. Реконструкцията на фонтана е на стойност 132 хил. лв.
„В последните 2-3 години работим по програма за реконструкция на парковете и знаковите градски пространства, която включва и осветлението. През следващата година тази програма ще продължи именно с изграждането на осветление в Борисовата градина“, посочи Фандъкова.

Парк „Гео Милев” беше първият, в който се изгради осветление. Паркът при църквата „Св. Петър и Павел” и първият етап на Южния парк също са с изградено осветление. Това е поредният проект с изградено осветление, изтъкна още Фандъкова.

По думите на столичният градоначалник е важно, когато се реконструират и възстановяват паркове и знакови градски пространства, да се спазва философията и стилът, заложени от проектантите. Според Фандъкова фонтанът на централния вход се съотнася с останалата част на парка.

Изцяло са реконструирани 7 дка паркова площ. Подменени са настилките с една от най-трайните настилки – унипаваж в цветно решение. Изградена е поливна система, пейки и осветление. 

От края на 2013 г. влизат в сила изисквания за безопасност на фонтаните и е необходимо помпите да бъдат извадени от вън. Това е първият фонтан, който правим съгласно бъдещите изисквания. Направили сме програма за реконструкция за всички фонтани в София. Това е първият. Следващият, за който текат процедури, е фонтанът пред Народния театър – каза Фандъкова. Магда Карлова посочи, че е възхитена, когато нещо се обнови в блестящ вид.

По традиция общинската елха ще светне с коледно осветление на 1 декември. „Вече се монтира и коледното осветление, и украса по основните булеварди – бул. „Брюксел”, Цариградско шосе, бул. „България” и др.”, обясни столичният кмет.

Вече са направени всички проверки за готовността на фирмите за снегопочистване през зимния сезон. „Направен е и първият тест, суха подготовка, за да видим бързината на реакциите, остава фирмите да си свършат работата, тъй като има контролен механизъм – изградената GPS-система и ако не си свършат работата няма да им бъде платено“, зарече се Йорданка Фандъкова.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА