Отидете към основна версия

8 407 74

Стабилен ли е жилищният пазар?

  • жилища-
  • пазар-
  • прогнози-
  • ситуация-
  • кредити

Дилемата да купя жилище при сегашната пазарна ситуация или да изчакам продължи и през 2010 г. Ако трябва да характеризираме двете години на криза, то 2009-а беше период на изчакване, а 2010-а година на стабилизиране. Ценовите нива гравитираха около нулата. Повечето от купувачите продължиха да се ориентират в обстановката, докато част от собствениците на имоти видяха, че е крайно време да коригират цената, на която искат да продадат имота си, за да се стигне до сделка.

Затруднената икономическа обстановка разми цикличността, която се получаваше предходните години, когато летните месеци бяха най-слаби откъм сключване на сделки. През 2010 г. активизирането на пазара започна именно през лятото. Една от причините е поведението на банките. Финансовите институции започнаха още през пролетта с промоционалните кампании по жилищните кредити. Клиентите обаче останаха предпазливи. Тези, които изпитваха належаща нужда от дом, се насочиха към най-евтиния сегмент - панелното строителство.

Колебанието сред потенциалните купувачи рефлектира върху сегмента на наемите. През 2010 г. е отчетено петкратно увеличение на сделките за наем на жилище в сравнение с 2009-а. Причината е, че независимо от сравнително атрактивните оферти на банките, хората все още се колебаят да пристъпят към покупка, която ще изплащат между 25 и 35 години.

Дали обаче след една или две години ще има голям избор на качествени жилища ново строителство (това, което в момента най-много се търси, след панелките)? Ако разгледаме броя на издадените разрешителни през последните години, отговорът ще е отрицателен. През 2008 г. са издадени с 48% повече разрешителни спрямо 2009 г. 2010-а са издадени с 23% по-малко разрешителни в сравнение с година по-рано. Това означава, че в краткосрочен и средносрочен план предлагането на нови жилища няма да е толкова силно като в пиковите години поне до 2013 г., тъй като строителството на една сграда отнема средно две години.

Стабилизирането на пазара ще продължи и през 2011 г. Броят на покупко-продажбите ще се увеличава е мнението на анализатори. Като основен довод те изтъкват факта, че клиентите не могат да чакат безкрайно - рано или късно трябва да прибягнат до покупката на дом, тъй като наемът е временно решение. Годината ще е подходяща за тези, които искат да купят имот с инвестиционна цел. Техният процент през 2010 г. беше нищожен, но се очаква през 2011-а да се увеличи, което ще е още едно доказателство за стабилизиране на пазара на жилищни имоти у нас.

Бъдещето на сегмента и какво е мнението на специалистите за неговото развитие може да прочетете в новия брой на сп. „Имотът”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини