Отидете към основна версия

4 307 12

Португалският пазар стремглаво надолу

  • португалия-
  • пазар-
  • имоти-
  • спад-
  • криза-
  • алгавре

Прогнозите на анализатори за спад в цените на недвижимите имоти в Португалия се потвърдиха. Поевтиняването продължи и през първите месеци на 2011 г. като най-засегнати са южните провинции и курорта Алгавре.

Основната причина за подобна картина на пазара е липсата на купувачи. „Безработицата достигна рекордни нива (10.9%) и все повече хора са несигурни за доходите си”, обясняват от Британската кралска асоциация на оценителите (БКАО). Процесът на поевтиняване ще продължи, като във всеки район ще е с различен темп. За момента „най-слаб” е пазарът в Алгавре. Курортът предлага основно жилищни имоти от типа „втори дом”. Този регион е много по-подвластен на сезонността, отколкото Лисабон или Порто. „Слабият интерес към Алгавре е съчетан с ръст в предлагането, което оказва допълнителен натиск върху цените”, обясняват от БКАО.

Създалата се ситуация кара много от собствениците на имоти в курорта да минат на вариант отдават под наем, вместо да ги продават. Чуждестранните лица, избрали този вариант, трябва да наемат задължително агенция и да осигури всичко необходимо, за да може имотът да се отдаде под наем – от обзаведена кухня до наличието на DVD.

Цените на имотите в Португалия започнаха да поевтиняват през октомври 2010 г. Според брокери, пазарът е бил „прегрял” и процесът, който се наблюдава в момента, по-скоро може да се разглежда като нормализиране на цените, отколкото като обезценка на имотите. В разгара на кризата – 2009 г., цените на недвижимостите отчетоха минимален ръст от 0.2%. За сравнение през същата година в Испания и Франция те загубиха от стойността си съответно 4.4% и 6.3%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Американците разгарят този пазар

    Тази година повече американци купуват жилища в района на Алгарве, повишавайки търсенето на ограниченото предлагане на вили на брега на морето в някога ...
    09.11.2022
    2 850
    1
  • Португалия може да иска нов спасителен пaкeт

    Португалия може да има нужда от втори международен спасителен пакет, ако икономиката й не започне да нараства отново, предупреди днес президентът А ...
    06.10.2011
    1 211
    0