9 Ноември, 2022 13:21 2 760 1

Американците разгарят този пазар

  • алгавре-
  • португалия-
  • американци

Все повече купуват имоти край португалското крайбрежие

Американците разгарят този пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Тази година повече американци купуват жилища в района на Алгарве, повишавайки търсенето на ограниченото предлагане на вили на брега на морето в някога спокоен район. Това тласна цените до безпрецедентни нива. „Някои офертни цени дори са смешни“, казва Майкъл Винсент, главен изпълнителен директор на Portugal Property, чиято средна продажна цена сега е 1 млн. EUR – около 70% до 80% по-висока от миналата година. „Имах най-добрия месец от 50 години и търсенето изглежда не намалява.“

Средностатистическа къща в района на Алгарве, е продадена от агенцията за недвижими имоти Savills за 4 млн. EUR. Това е двойно повече от средната цена от преди 3 години. Savills постави португалски рекорд в края на миналата година, когато вила с 8 спални на плажа и басейн беше продадена за 18,5 млн. EUR.

„Търсенето се увеличи повече, отколкото можехме да очакваме. След коронавируса беше трудно да се намерят достатъчно запаси, за да се отговори на това търсене“, казва Керстин Бюхнер, съсобственик на клона на Savills в Алгарве.

Купувачите на жилища в САЩ, изправени пред рязко покачващи се цени на жилищата, се насочиха към Португалия, възползвайки се от силния долар, за да купят имот в страна с по-ниска цена на живот.

Те бяха насърчени от щедрата програма "Златна виза", която позволява на участниците да получат разрешение за пребиваване, като инвестират най-малко 350 000 EUR в недвижими имоти или 500 000 EUR в местен фонд за рисков капитал. Търсенето от чуждестранни купувачи, съчетано с недостига на жилища, допринесе за покачването на цените на жилищата в Португалия с 13% през първото тримесечие на годината.

Вилите обаче са доста евтини в сравнение с други популярни европейски ваканционни дестинации като Алпите или Южна Франция.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Галка

    3 0 Отговор
    Ами да . В портогалия само слънце, море и кеф. Изкупихме много имоти. Почти не останаха.