Отидете към основна версия

2 076 12

Софиянци искат референдум срещу свръхзастрояване

  • строителство-
  • имоти-
  • дружба-
  • референдум-
  • зелени площи

Столичната община продължава да умува дали да позволи провеждането на първия по рода си референдум за спиране на строителството в столичния квартал „Дружба“. В началото на годината жителите на района сформираха инициативен комитет и започнаха да събират подписи с искане за организиране на референдума. Мотивите им са готвените промени в подробния устройствен план на квартала, предвиждащи изграждането на над 40 нови сгради в между-блоковите пространства. Това ще доведе до унищожаване на зелени площи, задръствания, недостиг на места в детските градини и намаляване на мощността на електроснабдяването, негодуват гражданите. Според тях кварталът има нужда от по-богато озеленяване, за да се превърне в уютен зелен комплекс.

Жителите на „Дружба“ настояват референдумът да постави въпроса: „Съгласни ли сте да не се допускат изменения на градоустройствените планове, предвиждащи ново строителство, и да не се издават разрешения за строеж за влезлите в сила градоустройствени изменения в цялостно проектиране и изградени жилищните комплекси „Дружба“ 1 и 2?“. От Столичната община обаче не са сигурни, че зададената тема е поставена законосъобразно. Затова до две седмици от направление „Архитектура и градоустройство“ трябва да проверят дали въпросът не противоречи на закона и на конституцията. Такова решение взеха на 6 април общинските съветници от Комисията по местно самоуправление и нормативна уредба към Столичния общински съвет.

Според експерти, проблеми могат да възникнат, ако се наложи да бъдат отменяни вече дадени разрешителни за строеж и влезли в сила градоустройствени изменения. На заседанието присъства и главният архитект Петър Диков, който съобщи, че вече е обявен третият вариант на подробния устройствен план на квартала и гражданите могат да правят предложения по него. „Това е най-демократичният начин за разрешаването на възникналите проблеми“, аргументира се арх. Диков. От инициативния комитет обаче са категорични, че ще продължат да настояват за провеждането на референдума.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини