Отидете към основна версия

1 184 7

При омбудсмана ще се обсъжда формирането на такса смет

  • данъци-
  • такса-
  • смет-
  • омбудсман-
  • бюджет

Националният омбудсман организира днес дискусия на тема "Справедливо определяне на таксата за битови отпадъци". В многобройни жалби и сигнали до омбудсмана гражданите изразяват несъгласие с възприетия от общинските съвети начин за определяне на размера на таксата за битови отпадъци, въз основа на данъчната оценка на имота. По този въпрос омбудсманът е провеждал многократни срещи, писал е становища, отправял е препоръки към кметовете за иницииране на изменение в местните наредби.

Във връзка с изразената от председателя на Комисията по бюджет и финанси при 41-то Народно събрание готовност за промяна в законодателната уредба, регламентираща тази материя, институцията на омбудсмана организира дискусия за справедливото определяне на такса смет. Целта на форума е да бъдат набелязани конкретни практически мерки за постигане на по-голяма справедливост при определяне и заплащане на таксата за битови отпадъци, които да доведат до ясно законодателно формулиране на метода за определяне на дължимата от гражданите такса.

За участие в дискусията са поканени председателят и членовете на Комисията по бюджет и финанси при 41-то Народно събрание, председателят и заместник-председателите на парламентарната Комисия по регионална политика и местно самоуправление, представители на Националното сдружение на общините в Република България, Българската стопанска камара, както и кметове на общини, в които размерът на таксата за битови отпадъци не се определя на база данъчната оценка на имота.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини