Last news in Fakti

8 Юни, 2011 09:46 1 183 7

При омбудсмана ще се обсъжда формирането на такса смет

  • данъци-
  • такса-
  • смет-
  • омбудсман-
  • бюджет

Националният омбудсман организира днес дискусия на тема "Справедливо определяне на таксата за битови отпадъци". В многобройни жалби и сигнали до омбудсмана гражданите изразяват несъгласие с възприетия от общинските съвети начин за определяне на размера на таксата за битови отпадъци, въз основа на данъчната оценка на имота. По този въпрос омбудсманът е провеждал многократни срещи, писал е становища, отправял е препоръки към кметовете за иницииране на изменение в местните наредби.

Във връзка с изразената от председателя на Комисията по бюджет и финанси при 41-то Народно събрание готовност за промяна в законодателната уредба, регламентираща тази материя, институцията на омбудсмана организира дискусия за справедливото определяне на такса смет. Целта на форума е да бъдат набелязани конкретни практически мерки за постигане на по-голяма справедливост при определяне и заплащане на таксата за битови отпадъци, които да доведат до ясно законодателно формулиране на метода за определяне на дължимата от гражданите такса.

За участие в дискусията са поканени председателят и членовете на Комисията по бюджет и финанси при 41-то Народно събрание, председателят и заместник-председателите на парламентарната Комисия по регионална политика и местно самоуправление, представители на Националното сдружение на общините в Република България, Българската стопанска камара, както и кметове на общини, в които размерът на таксата за битови отпадъци не се определя на база данъчната оценка на имота.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диалекта....нта

    4 5 Отговор
    Справедливост,значи: Преселниците от 2000г.в големите градове да плащат ДВОЙНА ТАКСА ЗА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ!!!!!
  • 2 Диалекта....нта

    5 5 Отговор
    Справедливост,значи: Преселниците от 2000г.в големите градове да плащат ДВОЙНА ТАКСА ЗА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ!!!!!
  • 3 софия

    6 2 Отговор
    Абе,тва на снимката ли е омбудсмана?
  • 4 Диалекта....нта

    8 1 Отговор
    Това е. И е много готин пич! Не е селянин и продажно мекере,като Гинъо Ганев.
  • 5 ДО № 1

    3 5 Отговор
    Допълнение към № 1....ПреСЕЛниците от 1990г. -ТРОЙНА!
  • 6 дофийркд

    9 0 Отговор
    в Швейцария се продават пликчета за боклук и няма кофи.Така сам си определяш количеството , което плащаш - колкото боклук хвърляш.Какво по-справедливо
  • 7 такса смет

    4 0 Отговор
    Правилно! Защото не квадратурата на жилището, или данъчната оценка произвежда боклука, а двуногите, които го обитават.

    Значи, таксата трябва да се определя от броя на маймунките на клона - повече мантгали, селяни или милиционери в една колибка, повече такса!