Отидете към основна версия

6 744 3

Палатите край яз. Искър се оказаха легални

  • язовир-
  • искър-
  • постройки-
  • законни

По-голямата част от незаконните вили и постройки около яз. Искър изведнъж се оказаха съвсем легални. Това излезе от отговора на началника на ДНСК Милка Гечева на въпрос на "Сега" какъв е статутът на обектите, накацали на ръба на вододайната зона на София в нарушение на всички хигиенни правила.

"Проверили сме всеки един квадратен метър от язовира. Открихме едно бунгало и една конюшня, които нямаха съответните документи. Издадохме заповед за отстраняването им и то вече е факт. Намерихме и няколко постройки, които не са трайно прикрепени към земята, но тяхното узаконяване или премахване не са в нашите компетенции", лаконично обясни Гечева. Тя обаче отказа да коментира факта, че дори на сателитните снимки на google earth се виждат солиден брой баровски къщи с басейни, градинки и паркинги. Директорката на строителния контрол посочи само, че за яз. Искър са издадени 52 заповеди за събаряне, но в 45 от случаите все още се събират нужните документи и текат съдебни процеси. Казано иначе, не е ясно кога ще бъдат разрушени.

Преди време контролните органи преброиха 150 незаконни сгради край Искър - с неясни собственици, с непълни строителни книжа, без документи за водовземане и за отвеждане на мръсните води. Междувременно се оказа, че обекти, вдигнати вън от всяка логика в заливаемата и в санитарната зона на язовира, са се сдобили по незнайни пътища с разрешителни за строеж и по тази причина са недосегаеми, тъй като по Закона за устройство на територията те си имат документи. Така се стига до български вариант на "параграф 22". Вчера се разбра, че постройките са се поправили за нарушенията на другите два закона - за водите и за опазване на околната среда. Компетентната министърка Нона Караджова обяви, че около яз. Искър вече нямало нередности от екологична гледна точка.

"За съжаление българските язовири, колкото прекрасни и красиви да са, са символ и за неспазване на правила", заяви на съвместната пресконференция министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, обобщавайки резултатите от направените проверки на 53 водоема в България. Но въпреки че събра цял автобус журналисти в местността "Щъркелово гнездо", министърът не съобщи абсолютно нищо ново. По думите му контролните органи обходили почти всички 1500 постройки в чашите на язовирите, като при 26 водоемите били констатирани нарушения, а при останалите 27 буквата на закона била спазена.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини