Отидете към основна версия

5 009 5

Скандал с 22 декара земя зад бившия „София ленд”

  • строеж-
  • софия-
  • диков-
  • кадиев

Скандал се разрази между депутатът Петър Кадиев и главния архитект на София – Петър Диков. Обект на спор е терен от 22 декара, който се намира зад бившия увеселителен парк „София Ленд”. Според Кадиев, началото на проблема е още през 2009 г., когато Столичният общински съвет прие нов Градоустройствен план на София. С това статутът на спорните територии се променя от терени за спорт и атракции в такива с възможност за високо застрояване. Тогава аргументът на главния архитект е бил, че земите пустеят.

Според Кадиев има косвен конфликт на интереси, тъй като фирмата проектант на комплекса – „Проин плюс” има връзка с тази на арх. Диков – „Проин”. Кадиев беше сигнализирал по случая Комисията за конфликт на интереси, но последната излезе с решение, че няма нарушаване на закона.

На свои ред, главният архитект на София, заяви пред Нова телевизия, че парцелът зад „София Ленд” не е част от Борисовата градина и Южния парк, както по-рано твърдеше червения депутат: „Тази площадка никога не е била част от Борисовата градина. Още от 60-те години на миналия век там е имало военни складове и гара за разлика от „София ленд”, който наистина е бил част от Борисовата градина”, обясни арх. Диков.

Във социалната мрежа Facebook Кадиев пусна снимки от изкопа на строежа: „Засега само изкопът с подземните нива е поне 3 етажа надолу. Както можете да видите на снимката – кипи усърден труд с доста работници и 3 крана в средата на лятото. Собственик естествено е офшорка, за която може да се направи връзка с местни ключови бизнесмени, а Столична община е издала разрешителното, след като преди това тихомълком цялото каре между бул. „Вапцаров” и неосъществената ул. „Атанас Дуков” е било предвидено за застрояване в плана на София и подробния план на Борисовата градина, който се предлага”, пише Кавиев към илюстрацията.

Общия устройствен план (ОУП) през 2003 (вляво на снимката) и после новия през 2009 (вдясно на снимката). От него е видно как „София Ленд” е терен с конкретно предназначение за спорт и атракции (ТСК), а около него е зона за спорт и атракции (СА2) и Зона за паркове и градски градини (ЗП).

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини