Отидете към основна версия

31 849 20

Какво се случи с цените на къщите за 10 години

  • imot.bg-
  • къщи-
  • цени
Снимка: М. Богданова ©

Къща или голям апартамент? Това най-често е дилемата пред хората, които разполагат с повече средства и желаят да си купят собствен дом. Плюсът на първият вид имот е, че бъдещият собственик разполага с дворно място, отлична природа и уединение. При жилището тези неща липсват, но пък за сметка на това месечните разходи са по-малки.

През 2015 г. пазарът на недвижими имоти се намираше във възход. Подобна беше и 2005-а. Днес икономическата картина е различна в сравнение с преди 10 години, но все още къщи на цени над 250 000 EUR се смятат за значителна инвестиция. И днес потенциалният купувач на подобен имот насочва поглед към покрайнините на столицата и около по-големите областни градове.

Това, което се наблюдава на пазара е ръст в броя на оферираните къщи на стойност надвишаваща четвърт милион евро. Над 250 е броят на масивните постройки, които се оферират към момента в област София, докато през 2005-а техният брой е бил около 150, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Кризата от 2008 г. стопи част от ръста в цената и той е 19%, от 733 EUR/кв.м. към момента сделки се сключват на нива от близо 880 EUR/кв.м. Същият е и процентът на поскъпване при скъпите къщи в област Благоевград – стойността на квадратен метър се е увеличила от 947 EUR/кв.м. на 1128 EUR/кв.м. Почти няма промяна в броя предложения.

Най-силно поскъпване има в околностите на Бургас и Варна, съответно 36% и 23%. И в двата най-големи морски града към днешна дата цените са над 1000 EUR/кв.м. В Бургас броят на оферираните масивни постройки на цена над 250 000 EUR е двоен, а във Варна – троен.

По-голям избор имат и клиентите, решили да се сдобият с къща в област Велико Търново. Цените са само с 9% по-високи спрямо 2005 г. и сделки могат да се сключат при средни нива от 886 EUR/кв.м.

Единствено около Пловдив къщите са загубили от стойността си. Ако през 2005 г. цената на квадратен метър е била 875 EUR/кв.м., то към днешна дата тя е 831 EUR/кв.м., или със 6% по-ниска.

Ако към края на 2005 г. в посочените областни градове са се оферирали близо 300 къщи на цена над 250 000 EUR, то към края на 2015-а техният брой е почти двойно по-голям. Причините за ръста е, че по време на пика на пазара не само предприемачи, но и частни лица решиха да инвестират в строителството на къщи извън големите градове, като се насочиха към места с добра инфраструктура, за да може имотът да се ползва за живеене, а не като къща за уикенда.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини