Отидете към основна версия

9 589 10

Сагата с къщата на Хитлер е на път да приключи

  • хитлер-
  • къща-
  • собственост

Проблемите около собсвеността с родния дом на Адолф Хитлер датира още от средата на 2012 г. В крайна сметка австрийският парламент взе решение тя да бъде конфискувана.

В къщата, разположена в град Браунау на Ин, на 20 април 1889 г. е роден Хитлер. До конфискация се стига след като сегашната собственичка – Герлинде Поммер, отказа да продаде имота. Сега се води спор каква да бъде съдбата на къщата. Министерството на вътрешните работи на Австрия предлага тя да бъде съборена. Апропо същото предложение направи преди 4 години руският депутат от партия „Единна Русия” Франц Клинцевич, който искаше да купи имота и да го разруши. Други предлагат сградата да бъде превърната в музей или дори в супермаркет с цел „деполитизиране” на мястото. „Необходимо е да бъде взето решение, за да се възпрепяства превръщането на имота в дом на неонацистите, както беше по-рано, когато се събираха там и скандираха”, казва министърът на вътрешните работи на Австрия, Волфганг Соботка.

Вицеканцлерът Рейнхолд Митерленер е за реализирането на образователен проект като предлага къщата да бъде превърната в музей, обяснява австрийското издание Die Presse. Международният съвет по опазване на паметниците и забележителностите, който консултира Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО, също е против събарянето на сградата. Необходимо е имотът да бъде запазен и да се демистифицира нацистката идеология.

Идеята за превръщането на обекта в супермаркет е на ръководителя на Документалния архив Герхард Баумгартнер. Според него, дори да се разруши къщата и на нейно място да се направи парк, то неонацистите ще го посещават. „Мястото трябва да бъде напълно деполитизирано и трябва да се направи нещо, на чийто фон никой няма да иска да се снима”, обяснява той.

През 1938 г. Националсоциалистическата германска партия купува имота на цена четири пъти над пазарната. Възстановява го и го превръща в културен център. През 1952 г. Е върнат на предишните собственици.

Федералното правителство наема къщата от 1972 г. До момента, като рентата, която е платило за целия период възлиза на 4800 EUR на месец. По-рано на територията на къщата е имало занималня за деца с ограничени възможности. От 2011 г. сградата пустее.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини